maritbet girişmaritbet
Daire aidatı için kesinleşmiş işletme projesi şart!

Daire aidatı için kesinleşmiş işletme projesi şart!

Tamer Heper bugünkü yazısında daire aidatlarının talep edilebilmesi için kesinleşmiş işletme projesinin bulunmasının şart olduğunu belirtiyor!

 

Sekiz daireli bir binada yöneticiyim. Bazı daireler aidatlarını geç ödüyor ancak bazıları da hiç ödemiyor. Ne yapmamı önerirsiniz? • M.E.
 
Biliyorum en zor işlerden biri bir binada yönetici olmak. Artık binalar üç-beş katlı değil gökdelen, yüzlerce daire var. Bunlarda önemli problemler var ama sekiz daireli bir binada büyük problem çıkacağını ummazdım ama oluyormuş. Geç ödeyenler olduğu gibi hiç ödemeyenler de var. Demek ki zamanında ödeyenler azınlıkta. Geç ödeyenler için herhangi bir şey yapmanızı önermeyeceğim zira sizin için önemli olan hiç ödemeyenler. Önce şunu hatırlatayım. Aidat talep edebilmek için kesinleşmiş işletme projesinin bulunması lazım. İşletme projesi kat malikleri kurulunda kabul edilmişse bu kesindir. Mahkemece iptal olunmadığı müddetçe uygulanır. İkincisi, kat malikleri kurulunda kabul edilmedi ise bunu yönetici hazırlar, tüm kat maliklerine tebliğ eder, yedi gün içinde itiraz olmazsa kesinleşir. îşte elinizde böyle kesinleşmiş işletme projesi varsa bu kat malikini icraya vereceksiniz, hakkında icra takibi yapacaksınız, bir de aylık yüzde 5 gecikme tazminatı talep edeceksiniz. Şayet kesinleşmiş işletme projeniz yoksa? Bu hallerde bile Yargıtay, kat maliklerinin bina için bir takım masrafın yapılması gerektiğini bilmeleri lazımdır. Bu halde dahi 'aleyhlerine takip yapılabilir' içerikli kararlar vermiştir, ancak bu halde aylık yüzde 5 gecikme . tazminatı talep edilemez. Ayrıca elinizde yapılmış masraflara ait fatura Varsa, aidat dışında ortak gidere katılma payını talep edebilir, bu hususta kesinleşmiş işletme projesini sunmadan alacak talebinde bulunabilirsiniz. Kolay gelsin. Bir de hem size hem diğer okuyucularıma önemli bir hususu hatırlatayım. Kesinleşmiş işletme projesi ile takip yapıldığında takip talebine aylık yüzde 5 gecikme tazminatı talep edilmiştir, kaydını koymak şarttır. Bazı takiplerde aylık yüzde 5 faiz yazılmaktadır. Takibe itiraz olunduğunda faiz olarak olaya bakılır ve faiz senelik yüzde 9'dur, itiraz kabul görür, senelik yüzde 9 faiz hesaplanır. Oysa gecikme tazminatı senelik yüzde 60'tır. Talep edilirken yüzde 5 faiz değil, açıkça yüzde 5 gecikme tazminatı demek gerekir. Gecikme tazminatı kanundan gelen özel bir durumdur, hatırlatmak istedim.
 
Bir hatırlatma
 
Okuyucularımın ilgisi büyük. Ancak bazı okuyuculanmın gönderdikleri fakslar yanm geliyor, muhtemelen belge makineye uygun yerleştirilmiyor, okuyamıyorum, dolayısı ile yanıt veremiyorum. Okuyuculanmdan buna dikkat etmelerini, bir de özel yanıt istememelerini hatırlatıyor, ilgilerine teşekkür ediyorum.  
 
Tamer Heper / Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Yaşanılan depremler ev almak isteyenlerin tercihlerini değiştirdi
  • 23.03.2023 12:30

Yaşanılan depremler ev almak isteyenlerin tercihlerini değiştirdi

"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ev ...

Astaş Holding'ten yeni proje; Kempinski Residence Balmumcu
  • 16.03.2022 14:07

Astaş Holding'ten yeni proje; Kempinski Residence Balmumcu

Yemyeşil bir vadide, 30.000 metrekarelik geniş bir arazinin kalbinde yer alan Ke ...

Selenium Park örnek daire görselleri yayında!
  • 06.12.2021 15:27

Selenium Park örnek daire görselleri yayında!

Aşçıoğlu imzası taşıyan Selenium Park Zeytinburnu projesinin örnek dairesi yayın ...

Beyaz Park Topkapı'da Hemen Teslim Fırsatını Kaçırmayın!
  • 20.04.2021 14:58

Beyaz Park Topkapı'da Hemen Teslim Fırsatını Kaçırmayın!

Beyaz İnşaat kalite ve güvencesiyle hayata geçirilen Beyaz Park Topkapı projesin ...

Bodrum'da milyon dolarlık yıkımlar devam ediyor
  • 10.10.2019 09:39

Bodrum'da milyon dolarlık yıkımlar devam ediyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Bodrum’da kaçak yapıları incelemesinin ...