maritbet girişmaritbet
Aynı binada her dairenin ayrı KDV’si olabilir!

Aynı binada her dairenin ayrı KDV’si olabilir!

Aynı bina içerisinde yer alan dairelerin KDV'si birbirinden farklı olabilir

Soru: İnşaat firmasıyız. Finansal maliyetleri düşürmek için, dairelerin bir bölümünü projeden, bir bölümünü temelde, bir bölümünü inşaat süresince ve kalan bir bölümünü de ayırarak iskândan sonra, satıyoruz. 150 metrekarenin altındaki konutlarda KDV oranının yüzde l'den 18'e çıkarıldığım duyduk. Bu bizde ve bizim gibi çalışan müteahhitlik firmalarında ciddi sorunlar yaratacak. Çünkü, iş güvenliği, sosyal sigorta, belediye, pazarlama gibi pek çok sorunla uğraşan inşaatçıların başına bir de KDV sorunu getirildi. Sorumluluk taşıyan inşaatçılar ne yapacağını şaşırmış durumda. Bu konuda bizleri bilgilendirir misiniz? •AHMET/İSTANBUL

Cevap: TBMM'nin 31 Mayıs 2012 tarihli oturumunda kabul edilen ve Cumhurbaşkanlığı'nda imzada olan 6322 sayılı yasayla Bakanlar Kurulu'nun KDV oranı belirleme yetkisi, özellikle konutlar için genişletiliyor. Bakanlar Kurulu'nun inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yeri esas alarak konut teslimleri için farklı KDV oranları tespit edebilecek.

Örneğin Hakkari'de150 metrekarenin altına bir dairenin KDV oranını 'yüzde 1'olarak belirlerken Hakkari'deki dairenin aynısı olan İstanbul'daki dairenin KDV oranını 'yüzde 18' olarak belirleyebilecek. Hatta aynı apartmanda değişik katlardaki daireler için farklı KDV oranları belirleyebilecek. Örneğin İstanbul'da deniz gören daireler için yüzde 18, deniz görmeyen daireler için yüzde 8 KDV oranı belirleyebilecek. Üst kattaki daireler için yüzde 18 KDV oranı belirlerken alt kattaki daireler için yüzde 8 kot altındaki daireler için de yüzde 1 oranında KDV belirleyebilecek. Yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdikten sonra Bakanlar Kurulu belirttiğimiz şekilde KDV oranı belirlemeye yetkili olacak.

Yasa 1 Haziran2012'den sonra inşaat ruhsatı alan inşaatları kapsıyor. Dolayısıyla 1 Haziran 2012'den önce inşaat ruhsatı alınmış olan inşaatlar eski sistemde olacak. Yani 150 metrekarenin altındaki daireler 'yüzde 1', üstündeki daireler 'yüzde 18'oranında KDV'ye tabi olacak. Yakınmalarınızda haklısınız. İnşaatçıların pek çok sorunu var. İnşaatçıların sorunuzda bahsettiğiniz ve bahsetmediğiniz pek çok sorunu 19 Haziran2012'de İstanbul'da Ceylan Intercontinental otelde düzenlenecek ve bir tam gün sürecek olan benim konuşmacı olarak katılacağım. sempozyumda başta Prof. Dr. Şükrü Kızılot olmak üzere hepsi mesleğinin en etkin ve yetkin kişileri olan sekiz konuşmacı tarafından ele alınacak ve çözümler üretilecek. Katılım ve detaylı bilgi için bakınız www.insaatAkademi.com ve (0.216.344 17 90)

Ekrem Sarısu/Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konutta yeni KDV oranları yorumlanıyor!
  • 03.01.2013 15:33

Konutta yeni KDV oranları yorumlanıyor!

konutta yeni belirlenen KDV rakamları ve metrekare fiyatları gündemin ilk maddes ...

ATO'dan konutta tek oranlı KDV uygulaması önerisi!
  • 24.06.2021 16:36

ATO'dan konutta tek oranlı KDV uygulaması önerisi!

ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Baran, yönetim kurulu üyeleriyle Hazine ...

Konutta KDV ve tapu harcı indirimi 3 ay daha uzatıldı
  • 02.01.2019 13:48

Konutta KDV ve tapu harcı indirimi 3 ay daha uzatıldı

Konut, otomobil, beyaz eşya ve mobilya alacaklar için büyük indirim imkanı sunan ...

'KDV istisnası inşaat sektörüne hareketlilik getirecek'
  • 05.05.2017 14:12

'KDV istisnası inşaat sektörüne hareketlilik getirecek'

Maliye Bakanı Naci Ağbal, konut ve işyeri alımlarındaki KDV istisnasına ilişkin ...

KDV indirimiyle 2017'de 1,5 milyon konut satışına ulaşılır
  • 03.02.2017 12:17

KDV indirimiyle 2017'de 1,5 milyon konut satışına ulaşılır

Konutta KDV indiriminin eylül sonuna uzatılması sektörü rahatlatacak. 2017'de ko ...

KDV indirimi orta gelirliye ev aldıracak!
  • 03.02.2017 10:42

KDV indirimi orta gelirliye ev aldıracak!

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Akbal, KDV indiriminin orta gelirli vatand ...