maritbet girişmaritbet
Arsa karşılığı konut satışında yeni dönem!

Arsa karşılığı konut satışında yeni dönem!

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı ve vergi uzmanı Şükrü Kızılot, arsa karşılığı konut satışında ortaya çıkan durumlara açıklama getirerek kısa süre içinde bu alanda yeni bir düzenleme yapılacağını söyledi

 

Uygulamada en çok tartışılan konulardan biri de arsa karşılığı alınan dairelerin satışı ile ilgili... Arsa karşılığı alınan daire ve dükkanların, iktisap tarihinden itibaren beş yıllık süre geçtikten sonra satılması halinde, "Değer Artışı Kazancı"ndan söz edilemez bu hükümlere göre vergilendirme yoluna gidilemez. Bu tamam ama olayın Maliye açısından bir de "ticari kazanç" boyutu var. 
 
TİCARİ KAZANÇ 
 
Ancak, Gelir Vergisi Kanunu'nın 37. maddesinin 4 no.lu bendinde; gayrimenkul alım-satım ve inşa işleriyle devamlı olanak uğraşanların, bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançların, ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilmesi öngörülmüştür. Bu konuda yerleşik olan görüş, yıl içinde birden fazla satış yapılmasının, devamlılık unsuru olarak esas alınacağı yönünde. Ancak, bu uygulamanın, arsası karşılığı daire alanları kapsamaması gerektiği düşüncesindeyiz. 
 
Çünkü, yıl içinde birden fazla kişiye, birden fazla daire satışını, devamlılık olayının bir unsuru olarak nitelendirmek ve buradan hareket ederek de, elde edilen geliri ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirmek, uygulamada, ciddi sorunlar yaratılır. Örneğin, bu anlayışa göre, arsa karşılığı iktisap ettiği dairelerin üçünü aradan 30 yıl geçtikten sonra farklı kişilere satan kişinin elde ettiği gelir de ticari kazanç olmaktadır. Öte yandan, apartmanın tamamının, bir tek kişiye, bir defada satılması halinde ise, devamlılık unsurunun bulunmadığı gerekçesiyle vergileme yoluna gidilmemektedir. 
 
CİDDİ BİR ÇELİŞKİ 
 
Aynı durumda bulunan iki kişiden, birinin apartmanını toptan satması, diğerinin ise daireler halinde ayrı ayrı satması sonucu doğan kazançlardan birini (toptan satılması nedeniyle) vergi dışı bırakmak, diğerini ise birden fazla kişiye birden fazla daire satışı nedeniyle, devamlılık unsurunun bulunduğu gerekçesiyle vergilendirmek, sağlıklı bir uygulama değil. Kaldı ki, vergilendirme yoluna gidildiği takdirde, ne şekilde hareket edilerek, bu satıştan doğan kazancın nasıl belirleneceği hususu da çok açık ve net olarak belli değildir. Arsanın iktisap bedelinin esas alındığı durumlarda, çoğu kez (arsa bedelinin düşük oluşu nedeniyle) elde edilen gelirin tamamı, kazanç olarak ortaya çıkmaktadır. 
 
YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR 
 
Arsasını müteahhide verip karşılığında belli sayıda daire ve dükkan alanların vergilendirilmesi, özellikle "satış" aşamasında farklı yorumlara neden olabiliyor. Yukarıdaki açıklamalardan da fark edileceği üzere, arsa karşılığı daire ve dükkan alanların ve bunları kısmen ya da tamamen satanların, vergi kanunları karşısındaki durumu hakkında, yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor. Şimdiye kadar bu konuda, çok önemli sorunların çıkmaması, vergi idaresinin arsa karşılığı daire alanların ve satanların, bu faaliyetlerini yakından izleyememesinden kaynaklanmaktadır. Ancak, bundan böyle denetimin daha çok artacağı göz önüne alınarak, bu konuda karşılaşılacak riski minimuma indirmekte yarar var.
 
Şükrü Kızılot/Hürriyet 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Arazi sanatçısı Saype'den deprem bölgesinde anlamlı çalışma
  • 16.10.2023 16:36

Arazi sanatçısı Saype'den deprem bölgesinde anlamlı çalışma

"Saype" adıyla tanınan arazi sanatçısı Guillaume Legros, Hatay'da depremin ardın ...

TOKİ 50 ilde 575 arsayı açık artırmayla satacak
  • 17.03.2023 14:14

TOKİ 50 ilde 575 arsayı açık artırmayla satacak

Muhammen bedeli 6 milyar 118 milyon 378 bin 622 lira olan toplam 13 milyon 884 b ...

Trakya'daki arsalara ilgi katlandı, uzmanlar yatırımcıları uyardı!
  • 15.03.2023 12:23

Trakya'daki arsalara ilgi katlandı, uzmanlar yatırımcıları uyardı!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Trakya bölgesinde arsalara ilgi yüzd ...

Bakan Kurum'dan arsa ve iş yeri başvuruları hakkında video mesajı
  • 11.10.2022 14:06

Bakan Kurum'dan arsa ve iş yeri başvuruları hakkında video mesajı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabınd ...

TOKİ İlk Evim ve İlk İş Yerim kampanyasının tüm detayları
  • 14.09.2022 16:33

TOKİ İlk Evim ve İlk İş Yerim kampanyasının tüm detayları

TOKİ İlk Evim kampanya başvuru şartları belli oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim D ...

Özbek: "Arsa geliştirmelerden Galatasaray sonuna kadar istifade edecek"
  • 01.08.2022 17:27

Özbek: "Arsa geliştirmelerden Galatasaray sonuna kadar istifade edecek"

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Anadolu Odi ...