maritbet girişmaritbet
2B yasa tasarısında tüm sorular cevaplandı!

2B yasa tasarısında tüm sorular cevaplandı!

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Benli Güneş, 2B arazileriyle ilgili açıklamalarda bulundu

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Benli Güneş, 2B arazileriyle ilgili açıklamalarda bulundu. 2B olarak adlandırılan taşınmazların kullanıcılarının, 6292 sayılı Kanun hükümlerine göre 26 Nisan 2012 tarihinden itibaren başlayan 6 aylık süre içinde ilde defterdarlıklara, ilçelerde ise mal müdürlüklerine müracaat edebileceğini belirten Güneş, başvuru yapılmaması halinde, kullanıcıların doğrudan satın alma haklarının düşeceğini bildirdi.

“Hak sahipleri, belediye ve mücavir alan sınırları içindeki taşınmazlar için 2 bin lira,  bu sınırlar dışında bulunan taşınmazlar için de 1.000 lira başvuru bedeli ve bir dilekçe ile ilde defterdarlıklara, ilçelerde ise mal müdürlüklerine başvurabilecek” diyen Güneş, başvuru bedellerinin satış bedellerinden düşüleceğini belirtti.

2B olarak adlandırılan alanların daha önce yapılan tespitlerinde defterdarlık ve mal müdürlüklerinde dosyaları bulunduğunu hatırlatan Güneş, vatandaşların mal müdürlüklerine veya defterdarlıklara müracaatları halinde ilan edilen listelerden 2B arazisinde hak sahibi olup olmadıklarını öğrenebileceklerini söyledi.

Peşin ödemede yüzde 20 indirim

Doğrudan satış işlemlerinde satış bedelinin rayiç bedelin yüzde 70'i olduğunu ifade eden Güneş, bedelin peşin ödenmesi durumunda bu bedel üzerinden ayrıca yüzde 20 indirim uygulanacağını, satış bedelinin yüzde 56'ya tekabül edeceğini, bedelin yarısının peşin ödenmesi halinde ise yüzde 10 indirim uygulanacağını, bu durumda da satış bedelinin yüzde 63 olacağını aktardı.

Taksitli satışlarda ise satış bedelinin yüzde 10'unun, yapılacak tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde ödeneceğini bildiren Güneş, kalanının belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla 3 yılda 6 eşit taksitle, bu alanların dışındaysa en fazla 4 yılda 8 eşit taksitte faizsiz olarak tahsil edileceğini ifade etti.

“3 yıl içinde satılacak”

2B olarak adlandırılan taşınmazların kullanıcılarından başvuru yapılmaması halinde, kullanıcıların doğrudan satın alma haklarının düşeceğini vurgulayan Mehmet Benli Güneş, “Ecrimisil bedelleri tahsil edilecektir. Açılmış olan davalara devam edilecek, açılması gerekenlereyse dava açılacaktır” dedi. Güneş, sözlerine şöyle devam etti: “19 Temmuz 2003 tarihinden önce yapılmış yapı ve tesisler, yapı birim fiyatlarından eksik imalat bedelleri ve yıpranma payı düşürüldükten sonra kalan bedeli ilgililerine ödenmek suretiyle yıktırılacak ve bu şekilde belirlenen bedel, taşınmazın değerine eklenerek son müracaat tarihinden itibaren 3 yıl içinde satılacak. Satıştan elde edilen gelirden yapı ve eklentiye düşen miktarı bunların sahiplerine ödenecek ve idare tarafından yapıların tahliyesi sağlandıktan sonra tapuda taşınmazı satın alanlara devir işlemleri yapılacaktır. 19 Temmuz 2003'ten sonra yapılmış yapı ve tesisler üzerinde kullanıcıların hiçbir hakkı kalmayacak, yapı da dahil taşınmaz Hazine'ce genel hükümlere göre satışa konu edilebilecektir.”

Yavuz Karaman/Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakanlık 'yıkım yönetmeliği' için harekete geçti
  • 01.04.2021 09:37

Bakanlık 'yıkım yönetmeliği' için harekete geçti

Bakan Kurum, "Yıkım yapacak müteahhitler teknik kabiliyet ve kapasitesine göre s ...

Fikret Orman'ın AVM turu
  • 30.09.2020 11:58

Fikret Orman'ın AVM turu

Beşiktaş kulübü eski başkanlarından Fikret Orman, önceki gün İstinyePark'ta görü ...

Alibeyköy Barajı'nda sular çekildi!
  • 17.09.2020 11:20

Alibeyköy Barajı'nda sular çekildi!

İstanbul'daki barajların doluluk oranları, 2014 yılından bu yana en düşük seviye ...

Bakan Kurum'dan 2B arazilerine ilişkin açıklama!
  • 17.10.2018 12:35

Bakan Kurum'dan 2B arazilerine ilişkin açıklama!

Bakan Kurum, ekim ayı itibariyle 531 taşınmazın 748 bin hak sahibine satılıdğını ...

2B arazileri için emsal karar!
  • 29.05.2018 09:30

2B arazileri için emsal karar!

Mahkeme, 2B arazisi üzerinde taşınmazı bulunan ve kullanım bedeli ödeyen vatanda ...

2B arazileri için süre uzatıldı
  • 17.05.2018 14:15

2B arazileri için süre uzatıldı

2B arazileri için 6 aylık süre uzatımı ile 30 Kasım 2018 tarihine kadarn başvuru ...