maritbet girişmaritbet
2B fiyatı rayicin yarısına düşecek!

2B fiyatı rayicin yarısına düşecek!

2B arazilerine peşin ödeme yapacak vatandaşın ödeyeceği tutar, yapılacak indirimle, rayiç bedelin yaklaşık yüzde 56’sına düşecek

2B'DE FİYAT RAYİCİN YARISINA DÜŞECEK

Yasa ile devlet ve vatandaş arasında uzun süren hukuki ihtilafların meydana gelmesinin önüne geçilecek. 2B arazilerine peşin ödeme yapacak vatandaşın ödeyeceği tutar, yapılacak indirimle, rayiç bedelin yaklaşık yüzde 56'sına düşecek

2B Yasası ile devlet ve vatandaşlar arasında uzun süren hukuki ihtilafların meydana gelmesinin önüne geçilecek. Devletin bu yerlerde tasarrufta bulunamaması nedeniyle oluşan gelir kaybı önlenecek. Kentsel dönüşüm de sağlanacak.

Taşınmazları 31 Aralık 2011 tarihinden önce kullandıkları güncelleme listeleri ve kadastro tutanakları ile kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre belirlenen kişiler ile bunların mirasçıları ve Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra noter tarafından düzenlenecek muvafakatname vermeleri şartıyla akdi halefleri doğrudan satış hakkından yararlanabilecek. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce güncelleme listeleri tescil edilen veya kadastro tutanakları ya da mahkeme kararları kesinleşen taşınmazlar için 6 ay içinde, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra güncelleme listeleri tescil edilen veya kadastro tutanakları ya da mahkeme kararları kesinleşen taşınmazlar için 8 ay içinde yapılacak. Başvurular, defterdarlıklar ve mal müdürlüklerine yapılabilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ veya ilgili büyükşehir ya da diğer belediyelerce kapsamı ve sınırları belirlenen ve bakanlıkça onaylanan gecekondu veya kentsel dönüşüm projesi uygulanacak alanlarda bulunan 2/B taşınmazları ilgili idareye devredilebilecek.

Satış süreci başladı     

2B arazilerinin hak sahiplerine satışı için başvuruların başlaması dolayısıyla

düzenlediği basın toplantısında bilgi veren Antalya Defterdarı Hidayet Mat, başvuruların 6 ay süreceğini ve satış işlemlerinin ise bu süreçten sonra 6 ay içerisinde gerçekleşeceğini bildirdi.

Doğrudan satış işlemleri kapsamındaki alanların 31 Aralık 2011 tarihinden önce bu alanları kullandıkları belirlenen kişilere satılacağını anlatan Mat, “Başvuru süresi kanunun yürürlüğe girdiği günden itibaren 6 ay. Bu süreç dünden

 itibaren başladı. İşlemi devam eden 3 bin hektarlık bir alan var. Bunda da

 kullanıcı süresi belirlendikten sonra süresi başlıyor. O da 8 ay sürecek. Başvuru

 süreleri sona erdikten sonra da kanunen 6 ay içerisinde satış işlemlerini

 gerçekleştirmek zorundayız” dedi. Belediye mücavir sınırları içerisindeki kullanıcıların başvuru işlemleri için Ziraat Bankası'nda açılan ilgili hesaba 2 bin lira, belediye mücavir sınırları dışındakilerin ise 1.000 lira yatırması gerektiğini söyleyen Hidayet Mat, bu ücretlerin satış bedelinden düşüleceğini kaydetti.

Türk ekonomisine önemli katkı sağlayacak

2B Yasası'nın yürürlüğe girmesinin inşaat sektöründe heyecan yarattığını belirten Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Başkanı Yusuf Sarıcı, “Yeni yasa inşaat sektörü başta olmak üzere Türk ekonomisine önemli katkı sağlayacak” dedi.

İnşaat sektörünün en önemli sorunlarından birinin arsa sıkıntısı olduğunu anlatan Sarıcı, yaptığı yazılı açıklamada, yeni yasa sayesinde bu sıkıntının önemli ölçüde ortadan kalkacağını ve problemli alanlara neşter vurulacağını kaydetti.

Orman vasfını yitirmiş arazilerin satışının önünü açan yasanın, yüz binlerce yeni konut üretilmesini sağlayacağını vurgulayan Sarıcı, “Hem inşaat sektörü canlanacak hem insanlar ev, iş sahibi olacak. Diğer yandan bugün o araziler üzerinde tapusuz evlerde yaşayan insanlar var. Bu insanların mağduriyeti de 2B Yasası sayesinde ortadan kalkacak.  Ayrıca, 30 milyar dolarlık gelir sağlaması beklenen yeni yasa ile önemli bir kaynak da yaratılmış olacak”

Kanunun sağladığı avantajlar

 Uygulamada, satış bedeli, rayiç bedelin 70'i olarak belirlenirken, peşin veya taksitle ödeme seçeneği bulunuyor.

Peşin ödemede ayrıca yüzde 20 indirim uygulanacak. Yarısının peşin ödenmesi halinde de yüzde 10 indirim uygulanacak.

B arazilerine peşin ödeme yapacak vatandaşın ödeyeceği tutar, yapılacak indirimle rayiç bedelin yaklaşık yüzde 56'sına düşecek.

Taksitli ödemelerde bedelin yüzde 10'u peşin, kalanı, belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla 3 yılda 6 eşit taksitle, bu sınırlar dışında ise en fazla 4 yılda 8 eşit taksitle faizsiz, olarak ödenebilmesi imkanı getirildi.

İndirimli taksitlendirme seçeneğinde, satış bedelinin en az yarısının ödenmek istenmesi halinde satış bedelinden yüzde on oranında indirim yapılarak, yarısı peşin alınacak, kalan yarısı için ise, taksitlendirmedeki süreler uygulanacak.

En çok iki taksitin vadesinde ödenmemesi sözleşmenin feshine neden olmayacak. Taşınmazların üzerindeki yapı ve tesislerden ayrıca bedel alınmayacak.

Satışı mümkün olmayan taşınmazlar yerine rayiç değerine eşdeğer başka bir taşınmaz satılabilecek.

Hak sahiplerinden, ecrimisil alınmayacak ve son 5 yıl için tahsil edilen ecrimisil bedelleri satış bedelinden mahsup edilecek.

Hak sahiplerinin mirasçılarına veya Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra noterde düzenlenen muvafakatname vermeleri halinde ise akdi haleflere satın alma hakkı getirildi.

Açılmış olan davalar durdurulacak. Dava açılması gerekenlere ise dava açılmayacak.

Yavuz Karaman-Milliyet

 

 

                 

        

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

2B’de sona gelindi
  • 13.02.2012 16:21

2B’de sona gelindi

TBMM’ye sunulan 2B arazi çalışmalarında sonuca varıldı ...

Gayrimekul sektörü 2012’den umutlu
  • 01.02.2012 16:35

Gayrimekul sektörü 2012’den umutlu

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan Gayrimenkul sektörü 2012 yılından umutlu. ...

ŞİMŞEK’TEN 3.KÖPRÜ YORUMU
  • 19.01.2012 17:48

ŞİMŞEK’TEN 3.KÖPRÜ YORUMU

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2011 bütçe rakamlarını açıkladı ...

KENTSEL DÖNÜŞÜM
  • 19.12.2011 16:44

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümü anlattı ve deprem ...

2B arazilerle iligli yasa taslağı yeniden gündeme geldi
  • 17.11.2011 14:21

2B arazilerle iligli yasa taslağı yeniden gündeme geldi

2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satılması ile ilgili olarak ...