İşte Kanal İstanbul ÇED raporunun detayları!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul'un ÇED raporunun onaylandığını açıkladı. İşte ÇED raporunun detayları...
Merakla beklenen Kanal İstanbul için önemli bir adım atıldı. Bugün Kanal İstanbul'un ÇED raporu onaylandı. Müjdeyi Bakan Kurum verdi. İstanbul'un Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerini ilgilendiren Kanal İstanbul projesinin detayları şöyle;
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak projenin bedeli 75 milyar TL olarak açıklandı.
Yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda, 20,75 metre derinliğinde ve en dar yerinde 275 metre genişlikte olması planlanan Kanal İstanbul, Küçükçekmece Gölü - Sazlıdere Barajı - Terkos Gölü doğusunu takip eden güzergahında olacak. Projenin inşaat çalışmalarının 7 yıl içerisinde tamamlanması ve gerekli bakımların yapılması kaydıyla en az 100 yıl İstanbul'a dolayısıyla Türkiye'ye hizmet etmesi öngörülüyor.
Kanal üzerinde planlanan köprü geçişleri doğrultusunda kanaldan geçebilecek en büyük gemi boyutları; 275 - 350 metre uzunluk, 49 metre genişlik, 17 metre su çekimi ve su seviyesinden 58 metre yükseklik olarak belirlendi. Kanal İstanbul Projesi kapsamında işletme (trafik) simülasyonu ve kanal işletme prensibinin belirlenmesi kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda da kanalın tek yönlü işletme prensibine karar verildi.
Projenin inşaat aşamasında yaklaşık 8.000-10.000 kişinin, işletme aşamasında ise yardımcı tesisler de dahil olmak üzere toplam 500-800 kişinin çalışması öngörülüyor.
Kanal İstanbul Projesi kapsamında; kanal içerisinde acil bağlanma alanları, kanal giriş ve çıkış yapıları, gemi trafik sistemleri gibi alt ve üst yapılar, liman, lojistik merkez, yat limanı, kanal içerisinde ihtiyaç duyulan noktalarda karşıdan karşıya ulaşımı deniz yolu ile sağlayacak kıyı yapıları, tahkimat ve dolgu alanları vb. kıyı tesisleri yapılması planlanıyor.
Proje kapsamında Konteyner Limanları yapılacak. Bunlar; Karadeniz Konteyner Limanı ve Marmara Konteyner Limanı olacak.
Karadeniz Konteyner Limanı
Proje alanında, İstanbul ili, Arnavutköy İlçesi, Karaburun ve Yeniköy Mahalleleri kıyısında devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yaklaşık 2,8 milyon metrekarelik deniz alanı üzerinde konteyner limanı (dalgakıran ve rıhtım) inşaatı planlanıyor. Karadeniz konteyner limanı projesinde, denizde dolgu ile geniş bir alan kazanılması ve gemilerin yanaşması ve yükleme-boşaltma yapmaları amacıyla rıhtım yapılacak.
Marmara Konteyner Limanı
İstanbul ili, Avcılar İlçesi, Denizköşkler Mahallesi kıyısında devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan 631 bin 270 metrekarelik deniz alanı üzerinde konteyner limanı (dolgu alanı ve rıhtım) inşaatı planlanıyor. Marmara konteyner limanı projesinde, denizde dolgu ile geniş bir alan kazanılması ve gemilerin yanaşması ve yükleme-boşaltma yapmaları amacıyla rıhtım yapılacak.
Lojistik Merkezi
Marmara Denizi'nin kuzeyindeki trafik yoğunluğunun lojistik verimliliğe etkisi olduğu düşünülüyor. Bu nedenle İstanbul'un ana lojistik merkezi olarak Kanal İstanbul'un Karadeniz girişinin doğu bölgesi seçenekler arasında olacak. İGA'nın (İstanbul Grand Airport) İstanbul Yeni Havalimanı'nda geliştirdiği kargo şehrinin, konteyner limanı ve antrepolar ile desteklenerek, İstanbul lojistiğinin büyük bir kısmının bu bölgeye aktarılması planlanıyor. Böylece İstanbul Yeni Havalimanı ile entegre olarak yük taşımacılığındaki altyapı eksikliği ve ulaştırma türleri arasındaki entegrasyon eksikliğinin giderileceği ve bölgeye ait karayolu ve demiryolu hatlarıyla da desteklenip verimli bir lojistik alan oluşturabileceği öngörülüyor. Dolayısıyla proje kapsamında Kanal İstanbul'un kuzey girişinde 17.461.085 metrekarelik dolgu alanı üzerinde bir lojistik merkezi kurularak planlanan konteyner limanlarıyla entegre edilmesi tasarlanıyor.
Küçükçekmece Yat Limanı
İstanbul'daki mevcut talebi ve Kanal İstanbul Projesi kapsamında oluşacak ilerideki talepleri karşılayabilmek adına proje kapsamında 1 adet yat limanı (marina) yapılması planlanıyor. Küçükçekmece Yat Limanı'nın planlandığı lokasyonun batimetrisi sıfır kotundan başlayıp dalgakıran bölgesine doğru -7 metrelere ulaşıyor. 15 metreden büyük teknelerin yanaşma yerleri de mevcut batimetriye uygun olarak planlanıyor.
Kanal İstanbul 7 yılda tamamlanacak
Kanal İstanbul projesinin asgari 6 yılda yapılabileceği görülüyor. Bunun ilk yılının hazırlık ve tedarikler ile geçeceği, kazının 4 yılda tamamlanacağı ve buna bağlı diğer imalatların paralel yürütüleceği, son yılda da kazısı son tamamlanan kesimlerdeki imalatların tamamlanarak, kanalın devreye alma işlemlerinin yapılacağı düşünülebilir. Kanal İstanbul Projesi için öngörülen 6 yıllık süre olabilecek minimum süredir ve bu sürenin altına inmenin, öngörülen tüm kaynaklar sağlansa dahi, mümkün olamayacağı öngörülmektedir.
Diğer bir hususta, proje boyutu dikkate alındığında başlangıçta düşünülen bir yıl hazırlık süresinin çok önemli olduğu, ufak bir aksamanın tüm projenin uzamasına neden olacağı görülmektedir. Bu nedenle proje başında öngörülen hazırlık süresinin 2 yıl olarak alınması planlama açısından emniyetli bir yaklaşım olacaktır. Bu durumda yatırım süresi
7 yıl olacak.
Sinem Öztürk Küçükaydın/Emlaktasondakika.com
- Etiketler:
Yorum Yaz