maritbet girişmaritbet
İstanbul Havalimanı 225 bin kişiye istihdam sağlayacak

İstanbul Havalimanı 225 bin kişiye istihdam sağlayacak

Tasarımı ile ödüller alan Türkiye’nin lojistik zaferine dönüşen İstanbul Havalimanı, dünyanın merkezi oldu.

Delik deşik halde terk edilen maden ocakları ıslah edilerek, 42 ay gibi rekor sürede yapılan İstanbul Havalimanı'nın birinci kısmı tam kapasite ile hizmet vermeye başladı. 31 Ekim 2018'de ilk seferin yapıldığı havalimanını, gerçekleştirilen 20 bin 300 uçuşla 3 milyon yolcu kullandı. Türk sivil havacılığının; iki hangar ve küçük bir meydanla ilk adımlarını attığı Atatürk Havalimanı'nda başlayan öyküsü, dünyanın yeni havacılık merkezi İstanbul Havalimanı'na dönüştü.

ZAFER ANITI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde hayata geçirilen dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olma özelliğini taşıyan İstanbul Havalimanı'nın geçmişi 2005 yılına uzanıyor. Başbakan olduğu dönemde İstanbul'a iki havalimanın yeterli olmadığını gören Erdoğan, Avrupa yakasında bir üçüncüsünün inşa edilmesi gerektiğini 2005 yılında dile getirmişti. Yeni havalimanın hayata geçirilme süreci ise 2011 yılında 'Vizyon 2023' hedeflerinin açıklanmasıyla hızlandı. Havalimanının yapımı için 3 Mayıs 2013'te yapılan ihalenin ardından hazırlıklar başladı. Havalimanın inşa edilmesi ve 25 yıl süreyle işletilmesi ihalesini İGA yatırımcılarının oluşturduğu Kalyon- Cengiz-Mapa-Limak-Kolin Ortak Girişim Grubu 22.152 milyar euro+KDV'lik teklifi ile kazandı. 7 Haziran 2014'te ise temel atma töreni dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile gerçekleştirildi. Erdoğan bu tarihi günde yaptığı konuşmasında, "Bugün biz sadece bir havalimanı değil aslında Zafer Anıtı inşa ediyoruz" diyerek projenin büyüklüğüne dikkat çekmişti..

29 EKİM'DE TARİHİ AÇILIŞ

Pek çok alanda ilkleri barındıran havalimanının inşaatının dünya ölçeğinde minimum 8 yıl, ortalama 10-12 yıl sürmesi öngörülüyordu. Ancak bu projenin ilk etabının birinci kısmı için yer tesliminin yapıldığı 1 Mayıs 2015'ten itibaren 42 ay gibi rekor sürede tamamlandı. Havalimanın ilk etabının birinci kısmı, Cumhuriyet'in 95'inci yılında 29 Ekim 2018'de Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete alındı. Dünyanın dört bir yanından gelen 50'nin üzerinde üst düzey konuğun katıldığı tören, dünyada geniş yer buldu. Açılışta yaptığı konuşmada havalimanın isminin de İstanbul olacağını açıklayan Erdoğan, Türkiye'nin son 16 yılda eğitimden sağlığa, sağlıktan ulaşıma her alanda dev yatırımlar yaparak kendisini geleceğe hazırladığının altını çizerek, havacılık alanında kat edilen yolu ise şu sözlere açıklamıştı: "Ülkemizdeki havalimanlarının sayısı göreve geldiğimizde 26'ydı. 30 ilave yaparak sayıyı 56'ya çıkardık. Projeleri devam edenler buna ilave edildiğinde bu rakam 64'e çıkacak. Yurt dışı uçuş noktalarımızın sayısını 60'tan 316'ya, uçulan ülke sayısını 50'den 122 ye, büyük gövdeli uçak sayısını 162'den 506'ya çıkardık. Tüm bu atılımlar sayesinde havacılık sektörümüzün cirosu 2.2 milyar dolardan 25 milyar dolara yükselmiştir."

  • Etiketler:

Yorum Yaz