"İçinde bulunduğumuz bölgede lojistik üs olmayı hedefliyoruz"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan, ‘Lojistik Master Planı’nın tanıtım programında konuştu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan tarafından ‘Lojistik Master Planı'nın tanıtımı The Ankara Otel'de gerçekleştirildi. Bakanlık tarafından Türkiye'nin bölgesel lojistik üssü olması ve 2053'teki 1 trilyon dolarlık ihracat hedefine ulaşılması için önümüzdeki 30 yıllık süreçte lojistik alanında hayata geçirilecek proje, yatırım ve düzenlemelere dair öncelikleri içeren Türkiye Lojistik Master Planı'nın kapsamı ve detayları kamuoyu ile paylaşıldı. Bakan Turhan, “Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgede bir lojistik üs olmasını hedefliyoruz. Bu büyük hedefe ulaşabilmek için öncelikli olarak neler yapmamız gerektiğine odaklandık. Bunları belirlerken bütünsel bakış açısı ile farklı paydaşların görüşlerini ve saha verilerini bir araya getirdik. Gelişim alanlarını tespit ettik. Dünyadaki iyi uygulama örneklerini inceledik. Dünya ticaretindeki fırsat alanlarını belirledik. Bize bu hedefe giderken rekabet avantajı sağlayacak kısa, orta ve uzun vadeli kritik yatırım unsurlarını ortaya koyduk. Bu çalışmaların ardından Türkiye'nin bölgesel lojistik üssü olabilmesi hedefine ulaşmamızı hızlandıracak ve lojistik alanında daha verimli hale gelmemizi sağlayacak yol haritasını belirledik” ifadelerini kullandı.
Turhan, transit ticaret konusunda da, dünyada ticaretin rotalarının yeniden çizildiğini aktardı. Çin Halk Cumhuriyeti'nin önderliğinde başlatılan “Bir Kuşak Bir Yol” çalışması hakkında bilgi veren Turhan, “Çin'in başlattığı, Türkiye dahil 65 ülkeyi içine alan ve toplamda 1 trilyon dolar yatırım yapılacak olan ‘Bir Kuşak Bir Yol', uluslararası adıyla OBOR projesi. Bu ve benzeri yeni ticaret güzergahlarında transit yükün Türkiye üzerinden geçmesini sağlamak için hangi alanlara yatırım yapmamız, hangi düzenlemeleri hayata geçirmemiz ve ne tür anlaşmalara imza atmamız gerektiğini belirledik. Bir diğer öncelik ise verimlilik. Hem Türkiye'ye ihracat konusunda rekabet avantajı sağlamak hem de vatandaşlarımıza iç piyasada daha uygun fiyatlı ürünlerin sunulması için dış ticarette ve yurt içinde lojistik maliyetlerini mümkün olduğunca düşürmek zorundayız. Bunun için verimlilik kayıplarının nerelerde olduğunu analiz ettik ve hızlı sonuç alabileceğimiz yatırımları önceliklendirdik” diye konuştu.
"Rekabet gücümüzü arttıracağız"
Türkiye Lojistik Master Planı'nın uygulanmasıyla Bakanlığın hedeflerinden bahseden Turhan, “Hedeflediğimiz kazanımları 2023, 2035 ve 2053 yılları bazında ele aldık. Buna göre elde edeceğimiz maddi kazanımları şöyle sıralayabiliriz; ihracat odaklı bir lojistik altyapısı. Uzun vadede yaklaşık 1 trilyon dolar ihracatı destekleyecek altyapıyı kuruyoruz. Transit geliri; özellikle İpek Yolu olmak üzere tüm koridorlardaki yük talebinin Türkiye üzerinden geçmesini amaçlıyoruz. Transit koridorların ülkemiz üzerinden geçmesi sayesinde üreticilerimizin ihracatı artırıcı avantajlar elde etmesini sağlayacağız. Ulaşımda kayıpların azaltılması; lojistik altyapı sayesinde üretim ve tüketimde lojistik maliyetlerin minimize edilmesini sağlayacağız, rekabet gücümüzü artıracağız” şeklinde konuştu.
Turhan, 2023'e kadar yapılacak yatırımlardan bahsetti
Türkiye Lojistik Master Planı'nda öngörülen yatırımlar arasında önceliği demiryolu ulaşımının aldığını belirten Turhan, “2023 dönemine kadar yapacağımız yatırımlar, 11. Kalkınma Planı ile de uyum içerisindedir. Ankara-Sivas demiryolu, Ankara-İzmir demiryolu, Gaziantep-Mersin demiryolu, Eskişehir-Antalya demiryolu, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli demiryolu, Halkalı- Kapıkule yeni demiryolu, Konya-Karaman-Yenice demiryolu, Gebze-İstanbul Havalimanı-Halkalı güzergahında üçüncü Boğaz Köprüsü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) demiryolu, Sivas-Kars demiryolu ve Kars değişim istasyonu, hava kargo operasyon merkezi, Karadeniz'in çıkış kapısı Filyos Limanı, Doğu Akdeniz'deki limanlarda kapasite iyileştirmeleri, lojistik merkezler, elektrifikasyon, sinyalizasyon ve kapasite iyileştirmeleri, Organize Sanayi Bölgeleri, limanlar ve kritik tesislere iltisak hatları yapmayı planladık” dedi.
- Etiketler:
Yorum Yaz