maritbet girişmaritbet
Yıllar geçse de Asmalı Konak, Kapadokya'nın favorisi!

Yıllar geçse de Asmalı Konak, Kapadokya'nın favorisi!

Efsane dizinin çekildiği Asmalı Konak, uzun yıllar geçmesine rağmen yoğun ziyaretçi alıyor.

Başrollerini Nurgül Yeşilçay ve Özcan Deniz'in paylaştığı bu fenomen dizinin ev sahibi, mistik havası ve gizemli coğrafyasıyla farklı bir dünya olan Kapadokya. Efsane dizinin geçtiği Asmalı Konak ise Nevşehir Kapadokya turizmine yaptığı katkıyla tarihe geçti desek de yeridir. Dizi seti olarak kullanılan her mekan o tarihten bu yana yerli yabancı binlerce turistle doldu taştı. Girişine diziye emek veren tüm oyuncuların adının yazdığı, ATV logolu bir anıt dikilen Asmalı Konak, tıpkı Göreme Açık Hava Müzesi gibi popüler bir yer haline geliverdi. Günün her saati gelenini, görmek isteyenini geri çevirmeyen konak Kapadokya rotalarına bu dizi sonrasında eklendi.

Asmalı Konak dizisi aslında iki farklı konakta çekildi. Bu konaklardan bir tanesi Ürgüp'e 5 kilometre mesafedeki ‘Güneşin Şehri Mustafapaşa'da bulunuyor ve ‘Old Greek House' adıyla otel – restoran olarak hizmet veriyor. Gelmiş geçmiş hiçbir aile üyesinin Seymen Ağa ya da Bahar gibi olmadığı Old Greek Hause'nin işletmecileri 1938 yılından bu yana da konağın asıl sahipleri. Konağın hikayesi ise inşa edildiği 1887 yılında başlıyor. Zamanının en gösterişli Rum evlerinden biri olan konak İstanbullu bir balıkçı olan Yorgos Vasilio ve ailesinin yazlık evi. Yazdan yaza kapıları açılıp kışları tamamen sessizliğe bürünüyor. Sene 1924'lere gelip çattığında Türk-Rum mübadelesinde Yorgos Vasilio ülkesine gönderilirken, evini hiç tanımadığı bir Türk aileye bırakıyor. 1938 yılında şehre öğretmen olarak atanan bir aile, Öztürk ailesi tarafından 10 liraya alınan konak o tarihten bu yana aynı ailede. Konağın restoran ve otel olarak işletilmeye başlaması ise 1992 yılında oluyor.

Bizlerin Asmalı Konak dizisiyle tanıdığı konak aslında dizi öncesinde dünyanın dört bir yanından gelen birçok turistin konakladığı ve bir İtalyan filminin çekildiği tanıdık bir mekan. Dizinin büyük izleyici kazanmasının ardından mekana duyulan ilgi daha da artarken, konak sahipleri ve diziyi yapan şirket arasındaki anlaşmazlıkla senaryo gereği bir yangın çıkarılıyor. Böylelikle Mustafapaşa'da bulunan bu konakla vedalaşılıp, Ürgüp'ün merkezinde önünde dizi anıtı olan konağa taşınılıyor. Şunun da baştan hatırlatalım; Dizideki Seymen Ağa ile Bahar'ın kaldığı oda ve mutfak ilk çekimlerin yapıldığı Mustafapaşa'daki konakta bulunuyor. Ürgüp'ün merkezindeki Asmalı Konak'ın içinde ise senaryodaki yangın sonrası yapılan çekimlerde kullanılan mekanları görüyorsunuz.

Konak günümüzde dizi müzesi ve çok cüzi bir ücretle ( sadece 3 TL) gezip görebiliyorsunuz. Etrafındaki küçük çadırlardan ise Kapadokya'yı hatırlatacak süs eşyaları alabiliyorsunuz.

Asmalı Konak nerede? Asmalı Konak'a nasıl gidilir?

Asmalı Konak nerede diye soranlara, Kapadokya'da aslında uzak diye bir yer olmadığını ve dizinin çekimlerinin gerçekleştirildiği mekanların her ikisinin de Ürgüp'te olduğunu belirtelim. ‘Asmalı Konak'a nasıl gidilir' diyenleri ise ‘ilk bölümlerin çekildiği ve günümüzde Old Greek House olarak işletilen konağa gitmek istiyorsanız Ürgüp'ten 5 kilometre daha ilerleyip Mustafapaşa'ya gitmeniz gerekiyor' diye cevaplayalım. Ürgüp merkezden kalkan dolmuşlarla Mustafapaşa'ya kolayca ulaşabiliyorsunuz. Dizinin çekildiği ikinci mekan ise Ürgüp'ün merkezine sadece 800 metre uzaklıkta. Araçla veya yürüyerek Tevfik Fikret Caddesi üzerinden geldiğinizde Yunak Camii karşısında bulunan bu konağı hemen tanıyorsunuz.

Nevşehir'e sadece 20 km mesafedeki Ürgüp'e ulaşım ise her yerden çok kolay. Eğer araçla gelecekseniz Nevşehir – Ürgüp karayolunu takip ederek bölgeye rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Dolmuşlar ve minibüslerde Ürgüp'e günün her saati uğruyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Gayrettepe-İstanbul Havalimanı ulaşım süresi 30 dakikaya indi"
  • 31.01.2024 13:13

Bakan Uraloğlu: "Gayrettepe-İstanbul Havalimanı ulaşım süresi 30 dakikaya indi"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı-Gayrettepe ...

İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-Gayrettepe Etabı Tanıtım filmi yayında!
  • 29.01.2024 14:56

İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-Gayrettepe Etabı Tanıtım filmi yayında!

İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-Gayrettepe Etabı Cumhurbaşkanı Recep Tayyi ...

İstanbul Havalimanı Metrosu'nun sürücüsüz yerli setleri hizmet vermeye hazır
  • 05.01.2024 17:08

İstanbul Havalimanı Metrosu'nun sürücüsüz yerli setleri hizmet vermeye hazır

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Halkalı-İstanbul Havalimanı-Gay ...

Air China, İstanbul Havalimanı'nın 100. hava yolu oldu
  • 03.01.2024 14:50

Air China, İstanbul Havalimanı'nın 100. hava yolu oldu

İstanbul Havalimanı'nın Cumhuriyet'in 100. yılında ev sahipliği yaptığı hava yol ...

İstanbul Havalimanı'na "Dünya Havalimanları 2023"ten iki ödül
  • 17.03.2023 13:59

İstanbul Havalimanı'na "Dünya Havalimanları 2023"ten iki ödül

 İstanbul Havalimanı, İngiltere merkezli havacılık derecelendirme kuruluşu ...

İstanbul Havalimanı dünyanın en iyileri arasına girdi
  • 08.03.2023 09:27

İstanbul Havalimanı dünyanın en iyileri arasına girdi

İstanbul Havalimanı, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI World) ve seyahat t ...