maritbet girişmaritbet
Türkiye'nin turizmde ilk 5 hedefi 5 yıl önce gerçekleşecek

Türkiye'nin turizmde ilk 5 hedefi 5 yıl önce gerçekleşecek

Türkiye, cumhuriyetin 100. yılında dünyanın en iyi 5 turizm destinasyonundan biri olma hedefine beş yıl önce ulaşacak

AA muhabirinin Kültür ve Turizm Bakanlığından edindiği bilgiye göre, yedi yıl önce hayata geçirilen Türkiye Turizm Stratejisi 2023'ün ikinci beş yıllık planı belirlendi. Yatırım, planlama, tanıtma, markalaşma, ulaşım ve altyapı gibi ana başlıklar üzerine yoğunlaşan ikinci eylem planın temelini ise Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in talimatıyla "sürdürülebilir kalkınma içerisinde sürdürülebilir turizm politikası" oluşturuyor. Planda, dünya turist sayısının yaklaşık üçte birini, dünya turizm gelirleriyle yatak kapasitesinin ise yaklaşık dörtte birini elinde bulunduran Akdeniz çanağında, Türkiye'nin pozisyonu daha da kuvvetlendirilerek dünya turizminde kendisini daha fazla hissettirmesi öngörülüyor. Kamu kuruluşları ve turizm meslek örgütleriyle yapılan görüşmeler neticesinde hazırlanan "Eylem Planı 2014-2018"in önümüzdeki günlerde Yüksek Planlama Kurulundan geçmesi ve Bakan Çelik'in basına duyurması bekleniyor.

Turizm planlaması sahilden iç kesimlere kayacak

"Eylem Planı 2014-2018"de  Türkiye'nin en çok ziyaretçi çeken ülkeler sıralamasında ilk 5 ülke arasında yer alması ve aynı zamanda dünya turizm gelirlerinden alacağı payın arttırılması hedefleniyor. Planın en belirleyici unsurları arasında Türkiye'nin sahil kesimi haricindeki turizm potansiyeline sahip alanların tespiti planlanması, teknik altyapı açısından yeterli hale getirilerek turizm üstyapı yatırımlarına hazırlanması dikkati çekiyor. Bu kapsamda, birinci eylem planı döneminde başlatılan Fırat Havzası, Kuzey Van Gölü Selçuklu, Çoruh Vadisi ve Doğu Karadeniz gibi önemli projelerin işler hale getirilmesinin gerçekleştirilmesi bekleniyor.

"Ulusal, bölgesel ve yerel ölçekte markalaşma"

İç turizmde, "vatandaşların tatil alışkanlığı kazanmalarını sağlamak amacıyla toplumun farklı kesimlerine uygun kalite ve fiyatta turistik ürün alternatiflerinin sunulması" planlanıyor. Hedeflenen turist sayısı ve turizm gelirlerine ulaşmak amacıyla yürütülecek faaliyetlere yönelik tanıtım ve pazarlama stratejisinde ise "Ulusal, bölgesel ve yerel ölçekte markalaşma" öne çıkarılıyor. Planda, "ekonomik gelişimi destekleyen, fiziksel düzeyde uygulanabilir, toplum yönelimli ve sürdürülebilir turizm ilkesini içeren bir yaklaşım ortaya konulması ve yatırım projelerini uygulanabilir kılacak teşviklerle turizm sektöründe yatırımların arttırılması amaçlanıyor.

Turizm cumhuriyetin 100'üncü yılına hazırlanıyor

Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında, turizmin ulaşması beklenen yeri ve bu süreçteki uygulama aşamalarını anlatan "Türkiye Turizm Stratejisi 2023", güncel gelişmelere uyum sağlayabilmesi amacıyla 2007'den itibaren kademe kademe uygulanmaya başlanmıştı. Türkiye Turizm Stratejisi-2023'te, belirlenen stratejik yaklaşımlar çerçevesinde yapılacak çalışmalar tamamlanması, geliştirilmesi öngörülen bölgelerdeki altyapı ve konaklama ihtiyaçlarının karşılanması durumunda, 2023 yılında, 63 milyon turist, 86 milyar dolar dış turizm geliri ve turist başına yaklaşık bin 350 dolar harcamaya ulaşılması öngörülmüştü. Bu süreçte, stratejinin hayata geçirildiği 2007 yılında 26.1 milyon turistin geldiği Türkiye'yi, 2013'te 37.8 milyon kişi ziyaret etti. 2013 yılında, yüzde 5,02 olan dünya genelinde yıllık ziyaretçi artış oranı, Türkiye'de yüzde 5.87 oranında gerçekleşti. Türkiye böylece dünyada en çok ziyaretçi çeken ülkeler sıralamasında 6'ncı sıraya yükseldi.

Tuğba Özgür Durmaz/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak
  • 26.01.2024 14:53

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak

2023'te 1,5 milyon ziyaretçi ağırlayan Sinop, 2024 yılında 2 milyon ziyaretçi sa ...

Turizm amaçlı kiralamaları içeren kanun teklifi TBMM'de!
  • 11.10.2023 09:56

Turizm amaçlı kiralamaları içeren kanun teklifi TBMM'de!

Yeni kanun teklifine göre konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için izin bel ...

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayısı yüzde 22 artış gösterdi
  • 25.08.2023 17:02

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayısı yüzde 22 artış gösterdi

Bu yılın ilk 7 ayında turizm merkezlerinde bulunan havalimanlarında ağırlanan yo ...

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı
  • 04.08.2023 18:28

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde d ...

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 64 milyondan fazla yolcu kullandı
  • 18.07.2023 16:13

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 64 milyondan fazla yolcu kullandı

Türkiye'nin turizm cenneti destinasyonlarına ilgi havalimanı yolcu sayılarına ya ...