maritbet girişmaritbet
Turizm sektöründe "İspanya" korkusu

Turizm sektöründe "İspanya" korkusu

Antalya başta olmak üzere turizm bölgelerindeki altyapının yetersiz kalması İspanya korkusuna yol açtı.

Yıllarca, İspanya'daki betonlaşma, yetersiz alt yapı, kirlilik gibi hatalara dikkat çeken turizm sektörü, aynı akıbetin Türkiye'nin de başına gelmesinden endişeli.

Türkiye'ye gelen 30 milyona yakın turistin üçte birini tek başına çeken Antalya'da hızla artan yatak miktarı karşısında arıtma tesisleri başta olmak üzere alt yapı yatırımları yetişemiyor. Yetersiz alt yapı nedeniyle artan şikâyetleri dikkate alan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bürokratlarına sıkıntıların yerinde tespit edilmesi talimatı verdi. Sorunları ilk ağızdan dinlemek ve gerekli çalışmaları yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin ile Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Zeki Can Antalya'ya geldi.

Şahin ve Can, Lara'daki Delphin Diva Otel'de düzenlenen 'Antalya'da Altyapı Sorunlarının Değerlendirilmesi ve 2011 Yatırım Programının Görüşülmesi" konulu toplantıda turizmciler, yerel yöneticiler, kaymakamlarla bir araya geldi.

Çevre ve alt yapı konusundaki sıkıntıları dinleyen iki bürokrat Ankara'ya döndüklerinde Bakan Günay'a tespitlerini sunacak. Bu tespitler doğrultusunda arıtmalar başta olmak üzere alt yapı yatırımlarına harcanması için ek ödenek talep edilecek.

Türkiye'deki ilk planlı turizmin Antalya'nın Kemer ilçesinde başladığını, o dönem 15 bin olarak planlanan yatak kapasitesinin ilerleyen yıllarda şartlar zorlanarak 3 katına çıkarıldığını hatırlatan Faruk Şahin, "Bu turizmin iyi kazanç kapısı olduğunu gösteriyor. Ancak kapasite artınca çevre ve alt yapı sorunları ortaya çıkıyor. Bu da turizmden kazanırken turizmde boğulmayı gündeme getiriyor.

Uzmanlar turizmden boğulan kentleri anlatıyor. İspanya gibi olmamaktan bahsediliyordu.

Turizmin ilk başladığı yıllarda İspanya gibi olmamak, bu ülkenin düştüğü hatalara düşmemek konuşuluyordu. Ama zannedersem biraz kamudan, biraz özel sektörden, biraz turizmcilerden, hepimizden kaynaklanan nedenlerle İspanya'nın yaşamış olduğu hataları epey miktarda bugün ülkemiz yaşıyor." tespitinde bulundu.

 

Akdeniz çanağında İspanya'nın 50 milyonun üzerinde turist ağırladığına dikkat çeken Şahin, bu ülkenin turizm planlamasını iyi yapamadığını vurguladı. 1985 ile 1995 yılları arasında Antalya'daki yatak kapasitesinin yüzde 680 büyüdüğü bilgisini paylaşan Şahin, altyapıyı da planlamak gerektiğini vurguladı.

Sorunun çözümü için tek başına bakanlığın çalışmalarının yeterli olmayacağını, turizmci ve belediyeler başta olmak üzere herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Zeki Can ise "Bakanlık olarak alt yapı yatırımları için belediyelere destek veriyoruz. Ama bakanlığın bütçesi sınırlı. Genel bütçeden en az pay alan bakanlıklardan birisiyiz. Ödeneklerin tam yerinde kullanılması gerekiyor. Türkiye genelinde kaynakların aynı yıl içinde kullanılmadığını tespit ediyoruz. Ne ihalesi yapılmış, ne harcanmış. Hala bizden ödenek isteniyor." diye konuştu.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır da özellikle belediye arıtmalarında büyük eksiklikler bulunduğunu söyledi.

Artan yatak kapasiteleri düşünüldüğünde arıtmaların yetersiz kaldığını kaydeden Çorabatır, çamur toplamada oluşan kokunun, dere kirliliklerinin, içme suyu probleminin büyük sıkıntı oluşturduğunu anlattı.

"Antalya bölgesinde içme suyu problemi olduğunu vurgulayan Çorabatır, "Yer altı kaynaklarını kullanıyoruz. Pislik bulaştığında ne gibi sorunlarla karşılaşacağımızı hepimiz biliyoruz. İmkânsızlıklardan dolayı kullanmak zorunda kalıyoruz. Sorun sadece arıtma ve su değil, havalimanından çıkınca yol kenarlarının bile temiz olması lazım. Gürültü kontrolü lazım." şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!
  • 17.04.2024 12:59

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Arama ve Kurtarma Daire Başkanı Ka ...

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak
  • 26.01.2024 14:53

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak

2023'te 1,5 milyon ziyaretçi ağırlayan Sinop, 2024 yılında 2 milyon ziyaretçi sa ...

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı
  • 09.11.2023 16:13

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı

Antalya Muratpaşa ilçesi Haşimişcan Mahallesi'nde kentsel sit alanındaki bir yap ...

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayısı yüzde 22 artış gösterdi
  • 25.08.2023 17:02

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında yolcu sayısı yüzde 22 artış gösterdi

Bu yılın ilk 7 ayında turizm merkezlerinde bulunan havalimanlarında ağırlanan yo ...

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 64 milyondan fazla yolcu kullandı
  • 18.07.2023 16:13

Turizm merkezlerindeki havalimanlarını 64 milyondan fazla yolcu kullandı

Türkiye'nin turizm cenneti destinasyonlarına ilgi havalimanı yolcu sayılarına ya ...

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor
  • 30.03.2023 12:40

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor

Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Seydikemer ilçelerini turizm, tarım ve tarih alanı ...