maritbet girişmaritbet
 Tatiller sıkmaya başladı! Fiji'ye mi gitsek şatoya mı?

Tatiller sıkmaya başladı! Fiji'ye mi gitsek şatoya mı?

Her şeyin hızlıca tüketilip, bir zaman sonra artık tat vermez olduğu günümüz dünyasında, sonsuz arayışlar 'klasik tatil planlarını' da sıkıcı hale getiriyor

Her şeyin hızlıca tüketilip, bir zaman sonra artık tat vermez olduğu günümüz dünyasında, sonsuz arayışlar 'klasik tatil planlarını' da sıkıcı hale getiriyor.
 
İnsan hep daha fazlasını, farklısını isterken, otel rezervasyonuydu, ‘her şey dahil'di klasiği bir yana dursun, dünyada tatil alışkanlıkları değişiyor. Hem de öyle böyle değil! Mesela Fiji'de 10 dönümlük bir adada küçük ahşap bir evde tek başınıza tatil, ya da yüzlerce yıllık bir şatonun tahtaları gıcırdayan eski odalarında fantastik bir tur... Seçenekler tabii ki bunlarla sınırlı değil, isterseniz içi daire şeklinde düzenlenmiş eski bir uçakta, bir bahçede ya da buzdan bir evde de tatilinizi geçirebilirsiniz. 2008 yılında üç genç girişimci tarafından kurulan Kaliforniya merkezli ‘airbnb.com' tüm bu çılgın tatil planlarını biraraya getirerek, dünyanın dört bir köşesinden rezervasyon alıyor. Öyle ki, alternatif tatil sitesinde bugün her iki saniyede bir; ev, daire, villa, tekne, çadır, şato, iglo, tren, deniz feneri gibi seçeneklerden biri kiralanıyor. 
 
Türkiye 'de de büyük bir müşteri kitlesine ulaşan ‘airbnb.com'un kurucularından Nathan Blecharczyk, İstanbul 'a gelerek, kiralama listelerinde de yer alan Pera'daki bir dairede projelerini anlattı. Türkiye 'den büyük bir pazar olarak son üç ayda talebin ikiye katlandığını belirten Blecharczyk, listelerinde 1.500'ü İstanbul 'dan olmak üzere Türkiye 'den toplam 2 bin kiralık daire olduğunu söylüyor. Türkiye 'deki ev sahiplerinin site üzerinden toplam kazancının 4 milyon TL'yi geçtiğine dikkat çeken Blecharczyk'e göre, son üç ayda Türkiye 'den yapılan yurtdışı rezervasyonları da yüzde 60 artmış. 
 
10 milyon gece konaklama 
 
Dünyada 25 bin şehirden 200 bin ev sahibinin dairelerini site üzerinden kiralamaya açtığını belirten Blecharczyk, “Ev sahipleri daire fotoğrafları ile birlikte siteye üye oluyor ve rezervasyon alıyor. Bugüne kadar sistemimiz üzerinden 10 milyon gece konaklama yapıldı” diyor. Blecharczyk,e göre bugüne kadar Türkiye 'de de 600 bin gecenin üzerinde konaklama gerçekleştirilmiş. Blecharczyk, gecelik fiyatların da 10 dolardan başlayıp 1000 dolara kadar çıktığını söylüyor. 
 
Fiji'de 200 dönümlü bir adada tahta bir kulübe dışında başka hiçbir şeyin olmadığı bir tatil seçeneği de büyük ilgi görüyor. Botlarla geçilen bu adada tek ya da arkadaşlarla gecelik konaklamanın bedeli ise 350 dolar. 
 
Bugüne kadar en fazla rezervasyon alan seçenek, Kaliforniya'da bir evin bahçesinde yer alan ‘mantar kubbe'. Kaliforniyalı ailenin yıllar önce çocukları için bahçeye yaptırdığı bu mantar şeklindeki kulübede üç yılda 1000 kişi kalmış. 
 
Sistem üzerinde dünyanın tarihi kentlerinden yine çok ilgi gören 200 şato yer alıyor. Daha çok İtalya , İngiltere ve Fransa 'da yoğunlaşan bu yüzyıllık şatolarda tatil yapmanın gecelik fiyatı ise, 120 dolardan başlıyor, 600 dolara kadar çıkıyor. 
 
Sitede karavan kiralama da oldukça popüler. Fiyatlar 60 dolardan başlıyor, 220 dolara kadar çıkıyor. Örneğin; Marbella, ispanya 'da gecesi 142 dolara kiralanan bir karavan. 
 
Listede 15 tane de iglo, yani buzdan ev bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de Slovenya'da yer alıyor. Buzdan evde kalmak isteyenler gecesi 189 dolara bu evleri kiralayabiliyor. Buz evler özellikle sıradışı balayı isteyenlerin tercihi. 
 
İstanbul 'dan da 1.500 dairenin yer aldığı sitede en çok ilgi gören yerlerden biri de tarihi Pera bölgesi. Pera'da tarihi bir apartmanın en üst katında olan manzaralı ve teraslı bu dairenin gecelik kiralama bedeli 220 dolar.
 
Nuriye Doğu / Radikal
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak
  • 26.01.2024 14:53

Sinop'un turizm hedefi yılda 2 milyon ziyaretçi sayısını aşmak

2023'te 1,5 milyon ziyaretçi ağırlayan Sinop, 2024 yılında 2 milyon ziyaretçi sa ...