maritbet girişmaritbet
İstanbul'un Barbaros Point Hotel'de sanat konsepti

İstanbul'un Barbaros Point Hotel'de sanat konsepti

Sanat otel konseptinin İstanbul'daki en güzel örneği Barbaros'ta yer alan Point Hotel

 
Kaynak: Pırıl Güleşçi Arıkonmaz / Gazete Habertürk
 
 
Dünyada yepyeni bir trend olarak ortaya çıkan sanat otel konseptinin İstanbul'daki en güzel örneği Barbaros'ta yer alan Point Hotel. Taksim'de açılan ilk otellerinde oluşturulan Ara Güler sergisiyle kurum, sanat otel konseptiyle karşımıza çıkacağına dair ilk sinyalleri vermişti. 2005'te hayata geçen bu projede Ara Güler'in 232 siyah-beyaz fotoğrafından meydana gelen "İstanbul 1950" adlı sürekli sergi, açıldığı günden bu güne mekanın bütün bölümlerinde izlenebiliyor. Mayıs 2009'da açılan Point Hotel Barbaros ise Türkiye'nin "art-tech" konseptiyle kurulan ilk oteli; yani en son teknolojik donanım ve sanat bir arada.
POINT HOTEL ÇAĞDAŞ SANATA DESTEK VERİYOR
Mekanda, Beral Madra'nın küratörlüğünde hazırlanan "Şifre/Password: İstanbul" başlıklı proje Gül Ilgaz'dan Ali Cabbar'a, Nuri Bilge Ceylan'dan Gülay Semercioğlu'na toplam 26 sanatçıdan 265 eseri kapsıyor. Ana konsepti İstanbul olan sergide videoart, heykel, resim, fotoğraf, enstalasyon gibi farklı disiplinlerdeki çağdaş sanat yapıtları girişten başlayarak otelin her köşesine yayılıyor. Bu projede, inşaat aşamasından itibaren iç mimar, küratör ve sanatçıların sürekli koordinasyonu ile hangi çalışmanın nereye yerleştirileceği belirlenmiş. Bazen mekanın yorumlanmasıyla işler üretilirken, bazen de seçilen eserlere göre mimariye müdahaleler yapılmış. Bu sıra dışı otel aynı zamanda İstanbul Modern'in bir mağazasını ve İstanbul hakkında yazılmış iki bine yakın nadide kitap, gravür ve kartpostalı içeren "Sahaf" adlı kütüphaneyi de bünyesinde barındırıyor.
 
SANATÇILAR KENTİN ŞİFRELERİNİ ÇÖZÜYORLAR
"
Şifre/Password: İstanbul" adlı kitapla da belgelenen bu sürekli sergiyle otel, misafirlerine İstanbul'la ilgili kavramsal şifreleri başarıyla sunuyor. Bahçedeki "Kalyon" adlı taş heykeliyle Kemal Tufan'ın ardından, İstanbul Modern'de ses getiren "Gelenekten Çağdaşa" sergisinden hatırlayacağınız Murat Morova'nın "Tahammül Mülkü" ve Günnur Özsoy'un keçeleri lobide sizi karşılıyor. Bu ilk karşılaşmaların ardından daha çözülecek çok şifre var!
 
Yeşim Ağaoğlu bilgisayar çiplerini minyatür kentlere dönüştürdüğü çip kentiyle, otel lobisindeki barın arka köşesinden otelin en son teknikle donatılmış bilgisayar sistemine gönderme yapıyor. Odalardan görünen manzarayı yorumlayarak duvarlara taşıyan Sinan Niyazioğlu, "Çocuklar İçin Sanat" projesinde de kelebekleriyle karşımıza çıkan Kadri Özayten ve "Beklemek" videosu asansörlerde sürekli gösterimde olan fotoğraf sanatçısı Sıtkı Kösemen Point Hotel'deki yerlerini almışlar. Geçtiğimiz günlerde Daire Sanat'taki "Siyaset Meydanı" sergisiyle izleme fırsatı bulduğumuz Ardan Özmenoğlu ise yirminci katta, Yeşilçam'ın kült filmlerdeki İstanbul manzaralarını ele alıyor. Mekanın tüm katlarına yayılan büyük boyutlu enstalasyonuyla Serhat Kiraz da yüzyılın hikayesini, geçmiş teknolojiyi anımsatan dia çerçeveleri içinden okutuyor otelin ziyaretçilerine.
 
Beğeniyle gezindiğim Point Hotel Barbaros'ta konaklamıyorsanız da her köşesi sanatla örülü bu özel oteli görmek için mutlaka vakit ayırmanızı öneririm.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz