maritbet girişmaritbet
Ertuğrul Günay: Turizmden elde ettiğimiz gelir 28 milyar dolar!

Ertuğrul Günay: Turizmden elde ettiğimiz gelir 28 milyar dolar!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Bir ihanet halkası var ki, 25-30 yıldır son vermiyor bu karanlık eylemlerine" dedi

 

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Bir ihanet halkası var ki, 25-30 yıldır son vermiyor bu karanlık eylemlerine" dedi.

Günay, Edremit ilçesine bağlı Güre beldesindeki bir otelde, Kazdağı Otelciler Derneği (KAZOD) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca düzenlenen Kazdağları Turizm Destinasyon Kongresi'nde, önceki gün İstanbul'da, bölgeyi ilgilendiren sürdürülebilir turizm konusunu konuştuklarını söyledi.

Doğayı konuşarak, çevreyi koruyarak, tarihi koruyarak, sosyal sorumluluk projeleri geliştirilerek bir turizm politikasını Türkiye'nin artık geliştirmesi gerektiğini dile getiren Günay, şöyle konuştu:

"Yola çıkarken programda İznik, Ayvalık ve Güre vardı ama Vali Bey haber verdi. Ne yazık ki, bizim gelişmemizin çok temel bir şartını kundaklayanlar var ülkemizde. Bir ihanet halkası var ki, 25-30 yıldır son vermiyor bu karanlık eylemlerine. Bugün o ihanet ateşinin sonuçlarından birisi olarak İvrindi'de bir evladımızı yine bayrağa sarıp toprağa verdik. İznik'te incelemeler yaptıktan sonra biz biraz gecikmeli olarak İvrindi'ye geldik. O programın dışında. Bir saatlik gecikme oldu ama vatan için şehit veren ailelere bizim yaptığımız şey gidip acılarını paylaşmak."

Şehit ailesini ziyaret ederek insani görevini yerine getirdiğini anlatan Günay, "Ardından Ayvalık'a geçtik. Türkiye, gerçekten dünyanın müstesna topraklarından birisi" ifadesini kullandı.

Günay, Kazdağları'nın binlerce yıl önceki bütün söylencelerde geçtiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Biz bunu bugün turizm yapalım diye kendimiz uydurmuyoruz. Biz bunların farkında değildik ama dünya bunları konuşuyordu. Biz bunların farkına varsaydık Truva filmi bir başka yerde çekilebilir miydi? Bundan 15 yıl önce, 20 yıl önce. Şimdi şükürler olsun. Bunların farkına vardık. Ne kadar önemli, ne kadar farklı topraklar üzerinde olduğumuzun farkındayız ve onun için büyük bir gayretle çalışıyoruz. Emeğimizin de karşılığını almıyor değiliz. Bakın bu coğrafyanın verdiği nimetler sayesinde Türkiye 25 yıldır, 30 yıldır en fazla turizm yapıyor. Turizm, Ege kıyılarında başlamıştı ama biraz daha sıcak bölgeye Akdeniz kıyılarına indi. Biz başladığımız da 'bir milyon turist gelir mi, 3 milyon turist gelir mi?' diye 1980'li yıllarda hesapları yapılıyordu. Geçen yıl biz 30 milyon turisti geride bıraktık."

 

Turist sayısında 30 milyonun üzeri hedefleniyor

 

Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgede ciddi sorunlar yaşandığını dile getiren Günay, şunları kaydetti:

"İşte İsrail'le, Suriye'yle, Irak'la, İran'la bazı sosyal, siyasal sıkıntılarımız var. Buna rağmen bu yıl yine biz, dünyanın önde gelen turizm barış noktalarından birisi olacağız diyorum. Umut ediyoruz ve 30 milyonun üzerinde bir yerde devam edeceğiz. Turizmden elde ettiğimiz gelirle ilgili 25 milyar dolar gibi ciddi hesaplamalar var ama bizim hesaplamalarımız da 28 milyar dolar civarında. Kesinlikle 25 milyar doların üzerinde bir yer. Geçen yıl Dünya Turizm Örgütü'nün bülteninde Türkiye, gelen sayısı itibarıyla İngiltere'yi geçen ülke olarak, özel olarak işaretlendi. Bu önemli bir şey, ama bu bize bir sorumluluk getiriyor. Biz bu noktaya coğrafyamızın da vermiş olduğu nimetler sayesinde geldik. Övünç tablosudur bizim için."

Bakan Günay, dünyanın en büyük mozaik müzesinin şu anda Gaziantep Zeugma'da olduğunu belirterek, daha önce Tunus'ta olduğunu anımsattı.

"İkinci konut turizmin önünde engel"

Kazdağı'nın, endemik bitkileri, ağaçları, çiçekleri, inanılmaz su kaynakları ve bol oksijeninin bulunduğuna dikkati çeken Günay, şöyle devam etti:

"Bence Kazdağları'nda gördüğünüz güzellikleri, Karadeniz'de, Rize'de, Artvin'de, Ordu'da ve Giresun'da görmeniz mümkün. Başka neyimiz var? İnanılmaz damak tadımız var. Çünkü bu coğrafya çok farklılıklar taşıyor ve bu farklılıklardan gelen bütün bu bitki türleri ya da yiyecek türleri, inanılmaz bir zenginliği bize veriyor. İkinci konut yapmayı biz turizm sandık bir dönem. Şimdi ise ikinci konut yapmanın bir turizm olmadığı, turizmin önüne bir engel oluşturduğu acı biçimde görülüyor. Edremit Körfezi'nin en büyük sorunu ikinci konutlardır. Bodrum'un en büyük sorunu, Muğla'nın en büyük sorunu ikinci konutlar. Şimdi bakanlık olarak çalışıyoruz. Biz şimdi ikinci konutları turizme nasıl katarız, bir plan çerçevesinde Avrupa örneklerine bakarak, İspanya örneğine bakarak ona çalışıyoruz. Edremit'ten Çanakkale'ye doğru artık devasa kitle otelleri yerine daha doğanın içinde kaybolan, daha damak tadını hissedebileceğimiz, buranın bitki türünü hissedebileceğimiz yeşili, doğayı, tarihi, çevreyi koruyan bir turizm türü geliştirmeye çalışacağız."

Türkiye'nin artık bu eşiğe geldiğini ifade eden Günay, "Bu artık ustalık dönemi. Bu dönemde bizim daha kalitesi yukarıda, gelenlerden daha fazla gelir elde edebileceğimiz bir yeni yöntemi bulmamız, üretmemiz ve gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bakanlık olarak biz bu çerçevede bakıyoruz. Bu anlattığım yeni bakış açımız. Turizmde üçüncü aşama dediğim benim yeni bakış açımız budur. Enerji desteğini yeni bir standarda göre vermeyi düşünüyoruz. Çevreye Duyarlılık Belgesi alan firmalar enerji desteğinden yararlanacak" diye konuştu.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Turizm gelirleri 37.6 artış gösterdi
  • 01.11.2017 10:58

Turizm gelirleri 37.6 artış gösterdi

Türkiye'nin turizm geliri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,6 artarak 11 ...

Turizmde Japon modeli uygulanmalı
  • 02.02.2017 09:46

Turizmde Japon modeli uygulanmalı

Türkiye’nin turizm gelirinde düşüş yaşamasından sonra, Yaşar Üniversitesi İşletm ...

Türkiye turizm geliri yüzde 29.7 oranında azaldı
  • 31.01.2017 12:02

Türkiye turizm geliri yüzde 29.7 oranında azaldı

Türkiye'nin turizm geliri, 2016'da bir önceki yıla göre yüzde 29,7 azalarak 22,1 ...

Ertuğrul Günay'dan şaşırtan teklif! Kullanılmayan evler satılsın
  • 12.07.2014 13:27

Ertuğrul Günay'dan şaşırtan teklif! Kullanılmayan evler satılsın

10 yıldır kullanmayan konutların kamulaştırılması için Meclis'e teklif verildi. ...

Türkiye'nin turizm geliri 35 milyar dolar olacak
  • 29.12.2013 09:36

Türkiye'nin turizm geliri 35 milyar dolar olacak

TÜRSAB Başkanı Ulusoy, 2014'te ülkeye gelecek olan yabancı ziyaretçi sayısının 3 ...

Ertuğrul Günay istifa etti
  • 27.12.2013 14:01

Ertuğrul Günay istifa etti

AK Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay basın açıklaması ile istifa ettiğini ...