maritbet girişmaritbet
Çözüm süreci ile birlikte Mardin’e gelen turist sayısı artmaya başladı!

Çözüm süreci ile birlikte Mardin’e gelen turist sayısı artmaya başladı!

Terör yüzünden onlarca yıldır turizm potansiyeli yeterince değerlendirilemeyen Mardin, çözüm süreciyle birlikte ziyaretçilerin ilgisini çekmeye başladı

Dantel gibi işlenen taşların her mevsim ayrı renge dönüşmesi ile ziyaretçilerine adeta tarihe yolculuk yaptıran Mardin, çözüm süreci ile oluşan olumlu havadan nasibini aldı. Geçmiş yıllara oranla bu yılın ilk 3 ayında 35 bin konuk ile şimdiye kadar en fazla ziyaretçi ağırlayan Mardin, turizm sektöründe önemli bir ivme yakaladı.

Mardin Valisi Turhan Ayvaz, AA muhabirine, Mardin'in dünya çapında tanınmış bir kent olduğunu belirterek bunun son yıllarda yaşanan gelişmelerden kaynaklandığını söyledi.

Mardin'i Kudüs ve Venedik gibi tanıtarak dünyaya açılmasını arzu ettiklerini söyleyen Ayvaz şöyle konuştu:

"Biz önümüze, geleceğimize, ufkumuza bakıyoruz. Bu gelecekte Mardin'i dünyaya tanıtmayı da kendimize bir sorumluluk olarak görüyoruz. Daha önce buraya turistlerin gelmemesinin sebebinde terörün büyük bir rolü vardı. Şu anda çözüm sürecinden sonra birden tesirini görmeye başladık. Özellikle rezervasyonlarda önemli artışlar oldu. Bazı aylarda bazı otellerin tamamının dolduğunu gördük. Zaten Mardin şu anda en huzurlu şehirlerden birisi. Gelip gezmekte bir sıkıntı yok. Yerli ve yabancı turistlerimizi bekliyoruz. Buraları göremeyenler, 'neden buraya daha önce gelmedim, görmedim' şeklinde bir düşünceye sahip oluyorlar. Herkesi buraya davet ediyoruz."

Çözüm sürecinin tamamlanması durumunda Mardin'in turizmde çok önemli bir hız kazanacağını belirten Ayvaz, "Çözüm süreci henüz tamamlanmamış. Şu anda tezahürleri başladı. En kısa sürede o da tamamlanacak. Geleceğimiz turizm açısından daha da parlak olacak" dedi.

Yılın ilk 3 ayında 35 bin ziyaretçi

Mardin Kültür ve turizm Müdürü Davut Beliktay, bu yıl turizmde inanılmaz hareketlilik gözlendiğini bunun en büyük etkisinin oluşan güven ve huzur ortamı olduğunu bildirdi.

Mardin'in geçmişinden gelen bir huzur ortamına sahip olduğunu belirten Beliktay, Mardin'in, en uzak noktasına kadar turizme kazandırıldığını ve ziyaretçilerin gönül rahatlığı ile istedikleri yerleri gezebileceğini söyledi.

Gelen ziyaretçi sayıları hakkında bilgi veren Beliktay, "Bu yıl, geçen yılı yüzde 50 geçmiş durumda. Bu rakamlar turizm yol haritasını da göstermektedir. Tabii ki bugün güven ve huzurun gerçekleşmesi, insanımız ve yabancıların da gelmesine vesile olmuştur. Mardin'de 2000'li yıllarda yatak sayısı bin 500 iken ve 60 bin civarında konuk ağırlarken, bugün bu rakamlar yatak sayısında 4 bin 300 ve ilk 3 ayda gelen konuk sayısı da 35 bin olarak gerçekleşmiştir" dedi.

Beliktay, Mardin'de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırdığını belirterek, gelen konukların özelikle badem şekeri, gümüş telkari, bakır işlemeler ve Mardin'de üretilen çeşitli sabunlar gibi hediyelik eşyaları aldığını sözlerine ekledi.

En çok ilgi medrese ve manastıra

Mardin'in önemli turizm yerlerinden olan Kasımiye Medresesi ve Deyrulzafaran Manastırı hafta sonları 5 binden fazla ziyaretçiyi ağırlıyor.

Kasımiye Medresesi'nde görevli rehber Mehmet Ferit Koçoğlu, 2 yıldır Mardin'de görev yaptığını görev süresince ilk defa bu kadar yoğun bir ziyaretçi ile karşılaştığını söyledi. Geçen yıla oranla ciddi bir artış yaşandığını belirten Koçoğlu, "Mardin'de ilkbahar ve sonbahar döneminde çok turist geliyor. Geçen sene bu zamanlara oranla yoğun bir ziyaretçi akınına uğruyor. Geçen seneki yoğunluğu da gördüm. Ama bu seneki yoğunluk bu ayda geçen yıla oranla 4 veya 5 kat daha fazla turist geldi" dedi.

Deyrulzafaran Manstırı'nda görevli rehber Sercan Paslanmaz da çözüm sürecinin bölgeye adeta 'doping' etkisi yarattığını her geçen gün ziyaretçi sayısının artığını ifade etti.

Gelenler kente aşık oluyor

AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey de tarihi kent Mardin'in hoşgörü ve barış kenti olduğunu ifade etti.

Turizmde yıldızı parlayan Mardin'in çözüm süreciyle hedefine daha hızlı bir şekilde ulaşacağını söyleyen Şahkulubey şöyle konuştu:

"Son zamanlarda bölgede meydana gelen gelişmeler insanları heyecanlandırıyor ve ümitlendiriyor. Son yıllarda yıldızı parlayan Mardinimizin bu hoşgörü ortamında yakaladığı ivmeyi en yükseğe çıkaracaktır. Ziyaretçiler, farklı dillerin ve dinlerin bir arada yaşadığı kentimize aşık oluyor. Biz Mardin'i kendine aşık ettiren şehir diye tanımlıyoruz. Son zamanlarda insanları heyecanlandıran bu ortam sayesinde de Mardin hedeflerine çok daha hızlı ulaşacaktır. İnşallah bu süreç herkesin ümit ettiği bir şekilde sonuçlanacaktır.

Ziyaretçeler geç gelmenin pişmanlığını yaşıyor

İstanbul'dan Mardin'e gelen Aysun Bayfidan ise ilk olarak Diyarbakır'a geldiğini ardından Mardin'i ziyaret ettiğini belirterek daha önce gelememenin pişmanlığını yaşadığını söyledi.

Bölgenin farklı inançları bir arada barındırdığını, çok farklı kültürlerin olduğunu ve bunun çok önemli ve görülmesi gerektiğini belirten Bayfidan, "Bugüne kadar doğuya gezi yapmadığım için pişmanım. İnsanlara doğu denildiğinde farklı bir izlenim oluyordu insanda. Bu bende de vardı. Gelip gördüm, önyargıyı yenmek gerekiyor. Çözüm sürecinde inşallah verilen sözler tutulur. İnşallah yüzümüz güler. Hepimiz kandan kemikten yaratılmış insanlarız. İnşallah doğru adımlar atılıyordur. Herkes barışı istiyor, herkesin yaşamaya hakkı var" diye konuştu.

Mersin'den Mardin'e tur ile gelen Şengül Ün ise daha önce Mardin'e gelemediği için pişmanlık duyduğunu belirterek "Buraları çok geç gördüm. Geç gördüğüme çok pişmanım. Daha önce gezip görmeyi arzu ederdim. Buradaki tarihi yerleri hiçbir yerde görmedim" dedi.

İbrahim Sincar/Necdet Doğruyol-AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mardin'in tarihi dokusu betonarme yapılardan arındırılıyor
  • 21.04.2022 14:55

Mardin'in tarihi dokusu betonarme yapılardan arındırılıyor

Mardin'in tarihi dokusunun ortaya çıkarılması için betonarme binaların yıkımı de ...

Mardin'de turizm canlanıyor!
  • 28.08.2021 17:46

Mardin'de turizm canlanıyor!

Setur'dan yapılan açıklamaya göre, müşteri memnuniyetinde turizm sektörü birinci ...

Mardin'in 6 ilçesine Millet Bahçesi yapılacak
  • 10.07.2021 17:32

Mardin'in 6 ilçesine Millet Bahçesi yapılacak

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, Mardin'in 6 ...

Tarihi kent Mardin'in mimari dokusu ortaya çıkarılıyor
  • 11.08.2021 16:33

Tarihi kent Mardin'in mimari dokusu ortaya çıkarılıyor

Tarihi silueti bozan ve görüntü kirliliğine neden olan ve Mardin'in gerçek mimar ...

''Vatandaşımızın istemediği, el birliği çıkmadığı hiçbir işleme izin vermeyiz''
  • 01.10.2018 16:24

''Vatandaşımızın istemediği, el birliği çıkmadığı hiçbir işleme izin vermeyiz''

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Mardin Yeşilli Belediye Başkanlığı önünd ...

Aziz Sancar'ın müzeye dönüştürülecek evindeki restorasyonda sona gelindi
  • 25.03.2021 12:11

Aziz Sancar'ın müzeye dönüştürülecek evindeki restorasyonda sona gelindi

Mardin'in Savur ilçesinde Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ı ...