maritbet girişmaritbet
Çözüm süreci ile 170 turistik proje sıra bekliyor!

Çözüm süreci ile 170 turistik proje sıra bekliyor!

Çözüm sürecinin getirdiği olumlu havanın ardından 2007-2013 Turizm Eylem Planı ve 2023 Türkiye Turizm Stratejisi çerçevesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi dahil olmak üzere turizmin çeşitlendirilmesi ve alternatif türlerin geliştirilmesi adına 170'den fazla projenin hayata geçirilmesi hedefleniyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Türkiye'nin sahip olduğu zengin potansiyelin, Çözüm Süreciyle turizm alanında daha fazla kullanılabilir hale geldiğini belirterek, "Yatırımcıların hazineden sağladığı turizm teşvik belgesine baktığımızda, eskiden turizme yönelik teşvik belgesinin toplamının yüzde 70'ini kıyı bölgeleri, yüzde 30'unu Anadolu oluştururken, şimdi artık bu oranın tersine döndüğünü, payın kıyı kesiminde 30-40 arası, Anadolu'daki turizm yatırımcı sayısının ise yüzde 60-70 olduğunu görüyoruz" dedi. 

Özaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal hayatın paylaşılmasının, insanların kendi toprağının her adımını tanıması ve görmesinin büyük bir ihtiyaç olduğunu dile getirerek, Çözüm Süreciyle artık daha rahat, endişesiz, stressiz bir ortamda kültürel buluşmalar yaşandığına işaret etti.

"170'den fazla projeyi adım adım yürütüyoruz"

Türkiye'nin diğer tüm bölgeleri gibi Güneydoğu ile Doğu Anadolu'nun da tarih ve kültürel zenginlik açısından büyük bir değere sahip oluduğunu ifade eden Özaslan, şöyle konuştu:

"Bakanlığımızın özellikle tarihi, kültürel değerlerin korunup korunması adına çok önemli yatırımları var. Gaziantep'teki Zeugma Mozaik Müzesi ve bunun büyük bir benzerinin Şanlıurfa ile Hatay'da yapılması, Van'da Urartu Müzesi'nin inşa edilmesi bu bölgenin tarih ve kültür turizminin merkezlerinden birisi haline getirilmesi için atılan adımlardan. 2007-2013 Turizm Eylem Planı ve 2023 Türkiye Turizm Stratejisi çerçevesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi dahil olmak üzere turizmin çeşitlendirilmesi ve alternatif türlerin geliştirilmesi adına 170'den fazla projeyi adım adım yürütüyoruz." 

Anadolu'ya yeni tur güzargahları oluşturuluyor

Güven ve huzur ortamının turizm başta olmak üzere bütün ikstisadi sektörlere yansımasının olacağını belirten Özaslan, "Anadolu'ya yapılan yatırımların, konaklama tesislerinin sayısı artıyor. Türkiye turizminin gelişmesinde kültür turizminin çok önemli bir rolü vardır. Türkiye'de yapılan ilk turizm çeşidi kültür turizmidir. Doğu Anadolu olmak üzere, Anadolu'ya, kültür turlarına da çok yoğun bir ilgi, merak ve talep var" diye konuştu. 

Kültür turizmini düzenleyen dünyadaki önemli tur operatörlerinin bu gelişmeleri büyük memnuniyetle karşıladıklarını ve Anadolu turlarında yeni güzergahlar, yeni paket turlar oluşturduklarını anlatan Özaslan, Türkiye'nin alt yapısı, ulaşımı ve turistik tesisleriyle kültür ve tarihi koruyan anlayışıyla kendini ispat etmiş, farklılaşmış bir ülke haline geldiğini söyledi. 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Türkiye'nin en fazla merak edilen bölgeleri

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da başta konaklama tesisleri olmak üzere turizm alt yapısına daha fazla ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Özaslan, şunları söyledi:

"Bu ihtiyaç gelecek günlerde taleple kendisini daha net gösterecek. Yatırımcıların hazineden sağladığı turizm teşvik belgesine baktığımızda, eskiden turizme yönelik teşvik belgesinin toplamının yüzde 70'ini kıyı bölgeleri, yüzde 30'unu Anadolu oluştururken, şimdi artık bu oranın tersine döndüğünü, payın kıyı kesiminde 30-40 arası, Anadolu'daki turizm yatırımcı sayısının ise yüzde 60-70 olduğunu görüyoruz. Bu önemli bir gelişme. İnanıyorum ki  Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi keşfedilmemiş bütün noktalarıyla tüm dünyanın ilgi merkezi haline gelecek çünkü Türkiye'nin en fazla merak edilen, en fazla ziyaret edilmek istenen bölgeleri burası."

Anadolu kültür turlarının eski günlerini aratmayacak şekilde yine popüler bir hale geldiğini bildiren Özaslan, "Bu Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki huzur, barış, sükunet ortamının artmasıyla oluyor. Türkiye'nin 2023 turizm hedefi 50 milyar dolar ve 50 milyon turist. Biz bunu rahatlıkla yakalayabiliriz. Bunu sağlayabilmek için kendi içimizde disiplinli, örgütlü hareket etmemiz lazım" diye konuştu.

Şenay Ünal-Şükran Yücel/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çözüm Süreci Tunceli’de turizmi arttırdı
  • 13.05.2015 14:07

Çözüm Süreci Tunceli’de turizmi arttırdı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, yıllarca terör olaylarıyla anılan ...

Çözüm sürecinin bölgeye etkisi!
  • 11.03.2015 14:03

Çözüm sürecinin bölgeye etkisi!

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda doğu ve gün ...

Çözüm süreciyle birlikte Reşko dağcıların gözdesi oldu
  • 08.08.2014 15:04

Çözüm süreciyle birlikte Reşko dağcıların gözdesi oldu

Çözüm süreci ile huzurun hakim olduğu Hakkari'de geçmiş yıllarda çatışmaların ya ...

Çözüm süreci Diyarbakır'a yabancı turist ilgisini artırdı
  • 10.02.2014 15:12

Çözüm süreci Diyarbakır'a yabancı turist ilgisini artırdı

Çözüm süreciyle Diyarbakır'a yabancı turist ilgisinin geçen yıl, önceki yıla gör ...

Şırnak Cizre Hisarlılar çözüm süreciyle 22 yıl sonra köylerine döndüler!
  • 20.08.2013 09:17

Şırnak Cizre Hisarlılar çözüm süreciyle 22 yıl sonra köylerine döndüler!

Şırnak'ın Cizre ilçesi Hisar köylüleri, 1991 yılında boşaltmak zorunda kaldıklar ...

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi turizmi çözüm süreciyle hareketlendi!
  • 11.07.2013 14:09

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi turizmi çözüm süreciyle hareketlendi!

Çözüm sürecindeki olumlu havanın etkisiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi dah ...