maritbet girişmaritbet
Bursa’nın turizm vizyonu şekilleniyor! 1. Bursa Turizm Zirvesi başladı!

Bursa’nın turizm vizyonu şekilleniyor! 1. Bursa Turizm Zirvesi başladı!

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa turizminin geleceğinin planlanmasında en önemli konunun tanıtım olduğunu belirterek, son 3.5 yılda gerçekleştirdikleri tarihi ve kültürel miras çalışmalarının Bursa’yı dünya gündemine taşıdığını söyledi.

Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kent Konseyi'nin katkılarıyla Bursa Skal Kulübü tarafından gerçekleştirilen 1. Bursa Turizm Zirvesi'nin resmi açılışı, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. “Bursa'nın Geleceğini Bugünden Planlayalım” ana temasıyla düzenlenen zirveye Vali Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin, Türkiye Skal Federasyonu Başkanı Deniz Anafay, BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker ile Bursa Skal Kulübü Başkanı Hasan Eker ile sektör temsilcileri katıldı.

 
Tanıtıma büyük katkı sağladık
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Bursa'nın turizmde hak ettiği payı alması için Türkiye ile dünyaya çok iyi şekilde tanıtılması gerektiğini belirtti. Osmanlı'ya kuruluşundan itibaren 165 yıl başkentlik yapmış, 6 padişahın doğum yeri olan Bursa'nın gündeme gelmesinin, marka olmasının, tarihin kendilerine yüklediği bir sorumluluk olduğunu kaydeden Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi olarak bu yönde yoğun faaliyetler gösterdiklerini ifade etti. Son 3.5 yılda Cumhuriyet döneminden Osmanlı dönemine, 2300 yıllık Bitinya surlarından Roma dönemine kadar 252 eseri restore ettiklerini ve hizmete aldıklarını, tarihi çarşı bölgesini 850 dükkan ve hanlarıyla baştan ayağa yenilediklerini ifade eden Başkan Altepe, yaptıkları tüm bu çalışmalar nedeniyle Bursa'nın uluslararası toplantılarda söz alarak örnek olduğunu, Türkiye'nin tanıtılmasına büyük katkı sağladığını ifade etti. 
 
Turizm yatırımları hız kazandı
Özellikle bu dönem kentin vizyonunu turizm olarak belirlediklerini ve bu yönde önemli yatırımlar yaptıklarını kaydeden Başkan Altepe, "100'ün üzerinde manastır ve krater gölleri, yaylalarıyla Uludağ, Türkiye'nin en önemli cazibe merkezlerinden biri. Bölgede alt yapı çalışmaları bitmek üzere. Yenileme çalışmaları süren teleferik de önümüzdeki sene hizmete alınacak. Tüm bunların hepsinin Bursa turizmine önemli katkıları olacak" dedi. Ay sonu itibariyle ilçelerin de Büyükşehir sınırına dahil edileceğini, bu kararla birlikte Bursa'nın en önemli inanç değerlerinden İznik'le birlikte bağlı ilçelerde yatırımların hız kazanacağını bildiren Başkan Altepe, özellikle inanç noktasında İznik'in kendileri için büyük önem arz ettiğini ifade etti. Başkan Altepe, "Çok yakın zamanda İznik, Büyükşehir uhdesinde hak ettiği yatırımları alacak. İnşallah Ayasofya ile birlikte İznik Gölü'nün kirlilikten kurtarılması, çevre yatırımlarının yapılması ve turizme kazandırılması çalışmalarını sonuçlandıracağız" diye konuştu. 
 
Bursa'ya deniz, hava ve karadan ulaşım için çalışmaları yoğunlaştırdıklarını, İstanbul'a sefer yapacak deniz otobüslerinin alındığını, seferlerin çok yakında başlayacağını açıklayan Başkan Altepe, "Elimizde çok güzel malzemeler var. Bursa'nın marka kent olması, dünya gündemine oturması lazım. Bu konuda herkese görevler düşüyor. Büyükşehir Belediyesi olarak büyük bir heyecanla çalışıyoruz. Tarihi ve kültürel güzelliklerimizi, avantajlarımızı en güzel şekilde pazarlayacağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
33 milyon turist
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin ise, 1980 yılında 1 milyona yakın olan turist sayısının bu yıl itibarıyla 33 milyona ulaşacağını belirterek, "2023'de 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Turist sayısı açısından Avrupa'da 4. sıradayız. Dünyaya parmak ısırtıyoruz" dedi. Turist sayısının bu yıl sonunda 32-33 milyon arasında gerçekleşmesini beklediklerini vurgulayan Şahin, gelirin ise 24 milyon dolar olmasını istediklerini söyledi. 2023'de 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini vurgulayan Şahin, "Turist sayısı açısından Avrupa'da 4. sıradayız. Elde ettiğimiz bu sonuçlar dünyada parmak ısırtıyor. Son 21 yılda 331 milyon turist ülkemize geldi. Ortaya çıkan bu başarıyla birlikte turizmde kat etmemiz gereken büyük bir mesafe olduğunu göz ardı edemeyiz" diye konuştu.
 
"Bursa'yı bir numara yapacağız"
Vali Şahabettin Harput ise, Bursa'yı turizmde bir numara yapmak istediklerini belirterek, "Bursa'nın turizmden daha fazla pay alması görevimizdir. Bursa kaybettiği termal kimliğini artık geri alıyor. Unutulmaya yüz tutan değerlerimizi tekrar ortaya çıkarıyoruz. Turizm, Bursa'da bir numaralı gündem oldu. Bursa sahip olduğu zenginliklerle ülkemizi en iyi seviyeye taşıyacak olan şehirlerden birisidir. Bize düşen kendimizi iyi tanıtmaktır. Bursa sadece Bursalıların değil, Türkiye'nindir. Bursa, Türkiye'nin lokomotif ilidir. Bu gücü değerlendirirsek Türkiye'nin gücü artacaktır. Ekonomi Bakanlığı Bursa'nın termal turizm bölgesi olmasını gündemine aldı" dedi.
 
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, Eyfel kulesini yılda 6 milyon kişinin ziyaret ettiğini belirterek, Bursa'ya gelen turist sayısının ise 1 milyon olduğunu ifade etti. Parseker, "Bursa dendiği zaman herkesin aklına sanayi geliyor. Bugün Bursa, Türkiye'nin yükünü sırtlayan çok değerli üretim şehri. Son yıllarda bacasız sanayimiz turizmi de çok şükür hatırladık. Bu Bursa için yeterli değil. Birçok medeniyete beşiklik yapan Bursa'da hala birçok eser ayaktadır. Osmanlı'nın Bursa'daki izleri hala oldukça tazedir. Bursa geçtiğimiz yıl 1 milyona yakın turist ağırladı. Bir yıl Eyfel kulesine çıkan turist sayısı 6 milyon. İlimizde son 3 yılda 1,5 milyar TL yatırım yapıldı. Birçok otel yapıldı ve birçoğu da inşaat halinde. Bu yatırımlar bizi umutlandırıyor" diye konuştu.
 
Skal Bursa Başkanı Hasan Eker da Bursa'da son yıllarda turizm hamlesi olduğunu ve sektörün gelişeceğinden umutlu olduklarını söyledi. Eker, Bursa'nın hak ettiği payı turizmden alamadığını vurguladı.

Yorum Yaz