maritbet girişmaritbet
Antalya'nın kent merkezi 11 milyon turiste açıldı!

Antalya'nın kent merkezi 11 milyon turiste açıldı!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, büyük bir bölümü kent merkezine uğramadan Antalya'ya her yıl 11 milyon turistin geldiğini belirterek, "Bu soruna çözüm bulmak amacıyla kent merkezine cazibe alanları yapmaya başladık" dedi

Türkiye'nin turizm başkenti Antalya, kent merkezine de turist çekmek için bir dizi projeyi hayata geçirdi. Cadde ve sokakları elden geçiren, peyzaj ve ışıklandırma ile modernleştiren Antalya Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da Kaleiçi Yat Limanı'nı yeniledi. Kente Dev Akvaryum, Çocuk Müzesi gibi yeni mekanlar kazandıran belediye Antalya Tanıtım AŞ'nin kuruluşuna da destek verdi. Ulaşım master planı çalışmalarını sürdüren belediye, 2011'de hayata geçirdiği 'Akıllı Trafik Sistemi ile kentin merkezi alanlarında yaşanan trafik şıkışıklığını azalttı. Kurduğu Kariyer Ofisi ile 3 yılda görüştüğü bin 408 firma aracılığı ile 8 bine yakın kişinin istihdam edilmesine aracı oldu. Kentte belediye başkanı olarak ilk dönemini sürdüren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın ile kentin sorunlarını konuştuk.

Kentinizin çözüme kavuşan en önemli sorunu ne?
 
Antalya'da 2012 yılında çevreden altyapıya, kültür ve sanattan sosyal hizmetlere kadar bir çok sorunu çözüme kavuşturduk. Bana göre çözüme kavuşturduğumuz en önemli sorunlarından biri toplu taşımada yaşanan kaostu. Daha önce gelişigüzel yapılmış toplu taşıma ağını, 20 Ağustos 2011 tarihinde uygulamaya başladığımız Yeni Toplu Taşıma Sistemi sayesinde baştan sona yeniledik. Dolaşarak yurttaşlarımıza zaman kaybettiren toplu taşıma hatlarını kaldırdık. Onların yerine yurttaşlarımızı gideceği noktaya daha hızlı ve kolay ulaştıran hatlar planladık. Yeni düzenlemeyle, toplu taşıma araçlarının uğramadığı birçok mahalleye yeni hatlar eklendi. Eski sistemde gelişigüzel çalıştırılan toplu taşıma araçları, kent merkezindeki önemli arterlerde trafik yoğunluğuna neden oluyordu. Örneğin Vatan Bulvarı'ndan 90'a yakın hat geçiyordu. Bu düzensizliği ortadan kaldırdık. Yeni Toplu Taşıma Sistemi, hem toplu taşımayı kullanan yurttaşlarımıza hem de kentiçi trafiğine büyük katkı sağladı.
 
AKILLI TRAFİK SİSTEMİ HAYATA GEÇTİ
 
Ulaşım projeleri kapsamında başka yenilikler de yapıldı mı?
 
Ulaşım projeleri kapsamında 'Akıllı Trafik Sistemi'ni hayata geçirdik. Trafik sıkışıklığı yaşanan Gazi Bulvarı üzerindeki bazı kavşaklarda uygulamaya koyduğumuz bu sistem sayesinde trafik yoğunluğunu önemli ölçüde azalttık. Bu projemizi diğer kavşaklara da uygulamayı hedefliyoruz. Bu proje, kent merkezinde tehlikeli transit yolların oluşmasına neden olan milyon TL'lik altgeçitlere ihtiyacı da ortadan kaldırıyor. Ulaşım Master Planı çalışmalarımız da sürüyor. Bu planı tamamladığımızda kentimizin ulaşımla ilgili her türlü gereksinimini bilimsel verilerle çözüme kavuşturacağız.
 
Antalya'nın çözülmesi gereken 3 önemli sorunu nedir?
 
 Bana göre Antalya'mızın çözülmesi gereken en önemli 3 sorunu imar, çarpık yapılaşma ve trafiktir. İmar, Antalya'da yıllardır siyasi hesaplar uğruna ödünler verilmiş önemli bir sorundur. Bu soruna bağlı olarak çarpık yapılaşma oluşmuştur. Planlama çalışması, kentin doğal özellikleri ve hızlı gelişimi öngörülerek maalesef yapılmamıştır.
 
Bu durum, karşımıza bugün istemediğimiz manzaraları çıkarıyor. Kentiçi trafik sorunu da yine imara ve çarpık yapılaşmayla bağlantılı olarak büyüdü. Antalya'da trafiğe yeni çıkan araç sayısı her gün artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Haziran 2005 tarihinde Antalya'daki trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtları sayısı 454 bin 708 iken Haziran 2012'de bu rakam, 770 bin 936'ya yükselmiştir. Antalya'nın imar sorununun çözüme kavuşturulması için bilimsel veriler ışığında, siyasi kaygılardan  uzak yeniden değerlendirilmesigerektiğine inanıyorum.
 
Bunun adımı atıldığında çarpık yapılaşma ve trafik sorununun da büyük ölçüde çözülebileceğini düşünüyorum. Sanayi, ticaret ve turizm adına ne gibi projeler geliştirdiniz?
 
Antalya Büyükşehir Belediyesi, kentimizin sanayi, ticaret ve turizminin gelişmesi için birçok projeye imza attı. Belediye olarak ticaretin gelişmesi için esnafımıza yönelik önemli çalışmalar yaptık. Bunlardan bazılarını sıralayabilirim. Örneğin Antalya'ya yılda gelen 11 milyon turistin büyük bir bölümünün kent merkezine gelmediğinden yakınılırdı. Biz bu soruna çözüm bulmak amacıyla kent merkezine cazibe alanları yapmaya başladık, kent merkezinin kalitesini yükselttik. Kent merkezinde eskiyen caddeleri yeniledik, bu caddelere nitelikli projeler uyguladık. Altyapı, peyzaj, ışıklandırma ve kaldırımlarıyla modern caddeler yarattık. Kaleiçi Yat Limanı'nı baştan sona yeniledik. Bunun yanı sıra Antalya kent merkezine yap-işlet-devret modeliyle 85 milyon TL'lik yatırımla Dev Akvaryum yaptık. Kaleiçi'ne Çocuk Müzesi kurduk. Bu yatırımlarımızla turistin daha fazla kent merkezine gelmesini sağladık. Bu sayede esnafımızın da yüzü daha fazla gülmeye başladı. Antalya turizminin daha fazla gelişmesine katkı sağlayacak Antalya Tanıtım AŞ şirketinin kurulmasına büyük destek verdik. Antalya Expo 2016 Fuarı için gerekli imar planlarını belediye meclisimizden geçirdik. Expo 2016 için gerekli çalışmaları sürdürüyoruz.
 
ADETA İŞ BULMA KURUMU GİBİ ÇALIŞIYOR
 
Belediyenin işsizliğin çözümüne yönelik çalışmaları var mı?
 
Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında gelen işsizlik sorunuyla mücadele ediyoruz. 2009 yılında göreve geldikten sonra belediyemize bağlı olarak Kariyer (İstihdam) Ofisi'ni kurduk. Bu ofisimizde İşgücü Bilgi Bankası oluşturduk. Bu bilgilerle işsiz vatandaşlarımızı niteliklerine göre tanımlayıp, işyerlerine gereksinimleri doğrultusunda personel yönlendirerek "doğru işe doğru personel" sağlanmaya çalışıyoruz. Kariyer Ofisimiz sayesinde 31 Ekim 2012 tarihine kadar 7 bin 969 işe yerleştirme yaptık. 759 engellinin başvurduğu İstihdam Ofisi aracılığıyla 154 engelli bireyimizi işe yerleştirdik. 2012 yılında Kariyer Ofisi'ne en fazla sırasıyla Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Aksu ve Döşemealtı ilçelerinden başvuru oldu. İstihdam Ofisi, bin 408 firmayla görüşmelerini sürdürüyor. İstihdam Ofisi, firmaların  istedikleri şartlar doğrultusunda kendilerine başvuranları firmalara yönlendiriyor. İstihdam Ofisi'nde herhangi bir ücret istenmeden iş arayanların uygun işlere yerleştirilmesine aracılık ediliyor.
 
Duygu ŞAHİN DURMAZ-Kamil ESER/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!
  • 17.04.2024 12:59

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Arama ve Kurtarma Daire Başkanı Ka ...

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı
  • 09.11.2023 16:13

Sıvası dökülen yapıda Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen figürler ortaya çıktı

Antalya Muratpaşa ilçesi Haşimişcan Mahallesi'nde kentsel sit alanındaki bir yap ...

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor
  • 30.03.2023 12:40

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor

Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Seydikemer ilçelerini turizm, tarım ve tarih alanı ...

 Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi
  • 14.03.2023 09:52

Antalya Şehir Hastanesi'nin yapımında sona gelindi

1100 yataklı hastanede 40'ın üzerinde ameliyathane ve 250'nin üzerinde yoğun bak ...