maritbet girişmaritbet
TOKİ Sulukule Projesi kamuya uygun değil!

TOKİ Sulukule Projesi kamuya uygun değil!

Roman vatandaşların evlerini terk etmelerine neden olan Sulukule projesi mahkeme kararıyla iptal edildi

Roman vatandaşların evlerini terk etmelerine neden olan Sulukule projesi mahkeme kararıyla iptal edildi. Sur Koruma Bandı'nda yer alan 90 bin metrekarelik alanda yapılan çoğunluğu villa 620 konutun inşa edildiği proje İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nce “kamu yararına uygun” olmadığı gerekçesiyle iptal edildi. Fatih Belediyesi ve TOKİ'nin ortaklaşa yaptığı projenin evlerin tesliminden birkaç hafta önce iptal edilmesi yerlerinden edilen Roman vatandaşları üzdü. Yürütmeyi durdurma kararının villalar yapılmadan önce verilmemesine tepki gösteren Romanlar, adaletin geç tecelli etmesinden şikayetçi. Belediye ise kararla ilgili açıklama yapmadı.

Kayabaşı'na gönderildiler

Mahkeme kararıyla projenin iptaline uzanan süreç Sulukule olarak bilinen Neslişah ve Hatice Sultan Mahallelerinin 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla “Yenileme Alanı” ilan edilmesiyle başladı. Roman vatandaşların yaşadığı alanda ortaya çıkan avan proje yerel halk, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kurum ve kuruluşların itirazlarına neden oldu. UNESCO projeyi “yerinden etme ve dışlama” projesi olarak değerlendirirken, 2008 yılında İstanbul Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ile Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği projeyle ilgili “iptal” ve “yürütmenin durdurulması” davaları açıldı. Yargı süreci devam ederken 2009 yılında yıkımların başladığı Sulukule'de, Mayıs 2010 tarihi itibariyle yıkılan yapıların yerine villar yapılmaya başlandı. Kiracı konumunda olan bölge sakinleri 60 kilometre uzaklıktaki Kayabaşı'na gönderilirken, hak sahiplerinin de evlerini ucuza başka isimlere devretmek zorunda bırakıldıkları iddia edildi.

3 bilirkişi raporu

Açılan davalar kapsamında hazırlanan 3 bilirkişi raporunda da projenin kamu yararına ve koruma ilkelerine aykırı olduğu belirtilirken, İstanbul 4. İdare Mahkemesi davacıların “yürütmeyi durdurma” taleplerini her seferinde reddetti. Bu süreçte proje tamamlanma aşamasına geldi. Fatih Belediye Başkanlığı konutların dağıtımı için kura çekimi hazırlığındayken mahkemeden oy birliğiyle projenin iptali kararı çıktı.

Şimdi ne olacak?

İptal kararıyla neredeyse bitmiş olan projenin akibetinin ne olacağı da merak konusu oldu. Fatih Belediye Başkanlığı konuyla ilgili değerlendirmelerin yapıldığı ve birkaç gün sonra açıklama yapacaklarını belirtirken Sulukule Roman Derneği'nin avukatı Hilal Küey, “Proje hemen hemen bitti ama dönüşü olmayan noktada değiliz. Belediye temyiz edecektir ama temyiz bu kararın gereğinin yerine getirmesini durdurmuyor. Kararın yerine getirilmesi için önümüzdeki günlerde belediyeye başvuruda bulunacağım. Hukuk devletine yakışan evlerin yıkılıp hak sahiplerini koruyan bir proje yapılmasıdır” dedi.  Küey, yürütmeyi durdurma  kararının alınmamasıyla ilgili olarak da, “İdari yargıda yürütmeyi durdurmanın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Defalarca istedik durdurma vermediler. İlk bilirkişi raporu lehimize geldiğinde, yıkımlar yapılırken de istedik” şeklinde konuştu.

5500 kişiden 20 aileye 

Sulkule Roman Kültürünü Geliştirme Derneği Başkanı Şükrü Pandük: “En başından beri projenin kamu yararına aykırı olduğunu söylemiştik. Keşke daha önce yürütmeyi durdurma kararı verilseydi. Proje başlamadan önce Sulukule'de 5 bin 500 Roman yaşıyordu. 337 aile Kayabaşı'na gönderildi ama çoğu orada tutunamayıp yine mahallenin çeperine yerleşmek zorunda kaldı. Projeyle yapılan 620 haneden sadece 20'sinde yerel halk yaşıyacaksa bunun neresi kentsel dönüşümdür. Kentsel dönüşüm, orada yaşayan insanları yerinden, işinden gücünden, kültüründen ve çevresinden etmekse burada kentsel dönüşüm yapıldı. Buradaki nüfus değiştirildi.”

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kuştepe halkı kentsel dönüşümde evini terk etmeyecek!
  • 23.06.2015 11:49

Kuştepe halkı kentsel dönüşümde evini terk etmeyecek!

Kuştepeliler, kentsel dönüşüm kapsamında Sulukule halkı gibi evlerini terk etmey ...

TOKİ, 32 ilde 240 ay vadeli işyeri satacak!
  • 05.10.2013 08:39

TOKİ, 32 ilde 240 ay vadeli işyeri satacak!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Kurban Bayramı sonrası yatırı ...

Sulukule kentsel dönüşümde anahtar teslimleri başladı!
  • 23.07.2013 09:25

Sulukule kentsel dönüşümde anahtar teslimleri başladı!

2006 yılında Sulukule’de başlayan kentsel dönüşüm projesinde sona gelindi ...

TOKİ 37 ilde 267 iş yeriyle 45 konutu satışa çıkarıyor!
  • 05.06.2013 11:42

TOKİ 37 ilde 267 iş yeriyle 45 konutu satışa çıkarıyor!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı 37 ilde 267 iş yeriyle 45 konutu satı ...

TOKİ Sulukule’de 24 binayı restore edip kültür mirasına kazandıracak!
  • 03.03.2013 11:15

TOKİ Sulukule’de 24 binayı restore edip kültür mirasına kazandıracak!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Sulukule bölgesindeki 24 tesc ...

Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi, 6. kez AB İlerleme Raporu’nda!
  • 16.10.2012 14:45

Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi, 6. kez AB İlerleme Raporu’nda!

AB Komisyonu tarafından hazırlanan Türkiye 2012 İlerleme Raporu’nda Sulukule Pro ...