TOKİ: Deprem Yönetmeliği’ne uygun beton kullanıyoruz!

TOKİ: Deprem Yönetmeliği’ne uygun beton kullanıyoruz!

TOKİ, "piyasadaki en kalitesiz betonu kullanıyor" haberleri üzerine yaptığı açıklamada projelerinde kullandığı betonun Deprem Yönetmeliği'ne uygun olduğunu bildirdi

İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hayri Ün'ün, “TOKİ'nin piyasadaki en düşük kalitedeki C20 beton kullandığını belirterek, bu kalitedeki binalarda 10-15 yıl sonra betonda bozulma veya demirde paslanma olabileceği” şeklinde basın-yayın organlarında yayınlanan iddiaları üzerine açıklama yapılması ihtiyacı duyulmuştur.

İdaremiz, konut uygulamalarında yapım hızının yanı sıra sağladığı çok miktarda deprem perdesi sayesinde, güvenli bir sistem olması nedeniyle “tünel kalıp sistemini” tercih etmektedir. Sistem deprem kuvvetinin tamamının perdelerce taşınmasını sağlamaktadır.

Betonarme yapıların hizmet ömrünü en fazla etkileyen yapı malzemesi betondur. Beton üretimi ve dökümü standartlara uygun olarak yapılırsa, donatı korozyonunun meydana gelmesi mümkün değildir. Beton dayanımının yüksek olması binaların servis ömrü arttıracağı aşikardır ancak betonarmenin standartlara uygun imal edilmesi binaların servis ömrü için en önemli etkendir.

İdaremiz tünel kalıp sisteminin kullanıldığı konut uygulamalarında Deprem Yönetmeliği'nin gerektirdiği üzere minimum C20 sınıfı beton kullanılarak, deprem kuvvetlerinin tamamının perdelerce taşınması sağlanmaktadır. Konut uygulamalarımızın dışında okul ve donatılarında C25, hastane ve donatılarında C30 sınıfı beton kullanılmaktadır.

Bunun yanı sıra depreme dayanıklılık sadece beton kalitesi ile ölçülemez. Taşıyıcı sistemin tasarımı yapılırken deprem bölgeleri ve binanın kat sayısına göre hesap yapılarak depreme dayanıklılık sağlanır. Betonarme binalarda beton sınıfı, daha çok deprem kesme kuvvetlerinden etkilenmektedir. Tünel kalıp gibi kesme kuvvetlerini karşılayıcı deprem perdelerinin yoğunlukla bulunduğu sistemlerde beton sınıfı C20 seçilerek deprem kesme kuvvetleri rahatlıkla karşılanabilmektedir. Hesaplar sonucu C20 betonunun dayanımı yetmediği takdirde daha yüksek dayanımlı beton sınıfları kullanılmaktadır.

İdaremizin Denizli'deki uygulamalarında tünel kalıp sistemi kullanılmıştır ve yapılan hesaplar sonucu C20 betonu sınıfı yeterli gelmiştir. Ayrıca basın yayın organlarında yer bulan haberlerde kullanılan fotoğraflar TOKİ inşaatlarından alınmış gibi yansıtılarak kamuoyu yanlış yönlendirilmiştir. Hiçbir inşaatımızda bahsedilen donatı korozyonları meydana gelmemiştir.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Adana Yüreğir'de dönüşüm tamamlandı
  • 26.08.2026 15:25

Adana Yüreğir'de dönüşüm tamamlandı

  TOKİ tarafından Sinanpaşa Mahallesi'nde hayata geçirilen kentsel dönüş ...

Malta Bakanı Bonnici TOKİ'yi ziyaret etti
  • 21.08.2026 14:07

Malta Bakanı Bonnici TOKİ'yi ziyaret etti

Malta heyeti ve Bakan Owen Bonnici TOKİ'yi İstanbul Hizmet Binası'nda ziyaret et ...

TOKİ'den 51 şehirde 540 gayrimenkul müzayedesi
  • 04.08.2026 15:58

TOKİ'den 51 şehirde 540 gayrimenkul müzayedesi

TOKİ, 41 ilde 235 konutu ve 30 ilde 305 iş yerini açık artırma yöntemi ile satış ...

İstanbul'a 15 bin kiralık konut geliyor
  • 03.08.2026 09:59

İstanbul'a 15 bin kiralık konut geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti İstanbul Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Progra ...

TOKİ, 49 İlde 737 arsayı açık artırmayla satacak
  • 28.07.2026 10:03

TOKİ, 49 İlde 737 arsayı açık artırmayla satacak

TOKİ, Ağustos ayında 737 arsayı açık artırma yöntemiyle satacak. ...

TOKİ Başkanı Sungur Malatya’da
  • 22.07.2026 12:25

TOKİ Başkanı Sungur Malatya’da

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mustafa Levent Sungur, şehirlerin yalnızca de ...