maritbet girişmaritbet
TOKİ Denizli Karahayıt'ı termal turizmin merkezi yapacak!

TOKİ Denizli Karahayıt'ı termal turizmin merkezi yapacak!

Denizli’nin kendine has kırmızı termal suyu ile ünlü Karahayıt Beldesi, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile turizm atağına geçiyor

Pamukkale'ye iki kilometre mesafede bulunan Karahayıt'ta uygulanan kentsel dönüşüm projesi ile fay hattı üzerinde bulunan konutlar, işyerleri ve pansiyonlar yakılıp, depreme dayanıklı bölgede, yöresel mimaride yeni bir yaşam alanı oluşturacak. TOKİ, kentsel dönüşüm projesi kapsamında Karahayıt'ta toplamda 660 odalı, 40 termal pansiyon inşa edecek.

TOKİ'nin, Karahayıt Belediyesi ile ortaklaşa yürüttüğü kentsel dönüşüm projesi ile kendine has kırmızı termal suyuyla ünlü belde, termal turizm açısından cazibe merkezi haline gelecek. 

Fay hattındaki konutlar yıkılıyor
Karahayıt'ta gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projesi 270 hektarlık alanı kapsıyor. Proje alanında, fay hattı üzerinde 160 hak sahibine ait konut, işyeri ve pansiyonlar yer alıyor. Bazı yapılarda ise işyeri, konut ve pansiyon bir arada bulunuyor. Proje çerçevesinde öncelikle fay hattı üzerinde bulunan bu binalar yıkılıp, depreme dayanıklı bölgede yeni bir yaşam alanı inşa edilecek. 

Yöresel mimaride 258 konut

Uygulanacak kentsel dönüşüm projesiyle yöresel mimaride, bölgenin değerlerini yansıtan 258 konut inşa edilecek. İlk etapta ihalesi gerçekleştirilen, 42'si 1+1, 90'ı 2+1 ve 126'sı 3+1 olmak üzere 258 konut ile birlikte 24 derslikli ilköğretim okulu, 4 işyeri ile 20 termal pansiyon inşa edilecek. 

40 termal pansiyon

Karahayıt'da uygulanacak kentsel dönüşüm projesinin ikinci etabında ise termal turizmde kullanılmak üzere 20 pansiyon daha yapılacak. Böylelikle TOKİ bölgede 660 odalı toplam 40 termal pansiyon inşa etmiş olacak. Ayrıca 16 işyeri de ikinci etapta bölgeye kazandırılacak. Termal pansiyonlar Karahayıt'ın termal turizm açısından cazibe merkezi haline gelmesinde önemli katkı sağlayacak. 

Termal su kontrol altına alınacak

Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan Karahayıt Beldesi'nin en önemli özelliği olan kırmızı termal su, yılın her mevsimi kaynağından 58 derece sıcaklıkla yeryüzüne ulaşıyor. Termal su içinde barındırdığı zengin mineraller ile hastalara da şifa dağıtıyor. Karahayıt, sağlık turizminden bölgede bulunan pansiyonlar aracılığı ile faydalanıyor. Ancak fay hattı üzerine inşa edilen mevcut pansiyonlar tarafından kullanılan termal su, kayıt dışı ve kontrolsüz olarak sağlık turizmine sunuluyor. Proje ile fay hattı üzerinde çarpık yapıların, hem fay kırığından uzaklaştırılarak depreme dayanıklı yeni yapılar inşa edilmesi, hem de termal suyun kayıtlı ve kontrollü bir şekilde kullanılmasının sağlanması amaçlanıyor. 

TOKİ 570 bin konut rakamına ulaştı

TOKİ, 58, 59, 60 ve 61. Hükümetlerin “Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği” kapsamında 81 il ve 800 ilçede, 2 bin 592 şantiyede, toplam 570 bin konut rakamına ulaştı. Konutların yüzde 85'i sosyal konut niteliğindedir. 

Gecekondu dönüşüm kapsamında 70 bin 933, afet kapsamında 37 bin 688, Tarımköy uygulaması olarak da 5 bin 584 konut inşa edilmiştir.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İki kentsel dönüşüm projesinden biri İstanbul’da
  • 10.11.2025 11:00

İki kentsel dönüşüm projesinden biri İstanbul’da

İstanbul Ataşehir’de düzenlenen Şerifali İmar-İskan Blokları Kentsel Dönüşüm Kon ...

Yüzyılın konut projesi’ne başvurular bugün başlıyor
  • 10.11.2025 10:03

Yüzyılın konut projesi’ne başvurular bugün başlıyor

TOKİ tarafından 81 ilde 500 bin sosyal konutun inşa edileceği “Yüzyılın Konut Pr ...

500 bin sosyal konut için başvurular başlıyor
  • 06.11.2025 11:45

500 bin sosyal konut için başvurular başlıyor

Ev Sahibi Türkiye sloganıyla TOKİ tarafından gerçekleştirilen 500 bin sosyal kon ...

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi vatandaşların hizmetine açıldı
  • 03.11.2025 10:35

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi vatandaşların hizmetine açıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ...

Yüzyılın projesinde konutlar işte böyle olacak!
  • 27.10.2025 14:15

Yüzyılın projesinde konutlar işte böyle olacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep T ...

“Ev Sahibi Türkiye” reklam filmi yayında!
  • 24.10.2025 15:54

“Ev Sahibi Türkiye” reklam filmi yayında!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erd ...