maritbet girişmaritbet
TOKİ'den GATA’ya en uzun bina

TOKİ'den GATA’ya en uzun bina

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Giilhane Askeri Tıp Akademisi'ne (GATA) Türkiye'nin birleşik blok en uzun betonerme binası özelliğini taşıyacak hastane inşa edecek.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne (GATA) Türkiye'nin birleşik blok en uzun betonerme binası özelliğini taşıyacak hastane inşa edecek.

GATA Komutanlığının Etlik'teki kampusüne konuşlanacak Dahili Tıp Bilimleri Hastanesi 300 metre uzunluğu ve ihtiyaca göre bin 100 yatak kapasitesine çıkabilecek esnek yatak planlama konseptiyle dikkat çekiyor.

25 Ocak 2012'de ihaleye çıkacak hastane, TOKİ'nin bugüne kadar yaptığı en kapsamlı hastane olarak, mimarisiyle de prestij projeleri arasında yer alacak. GATA'nın Etlik'deki yerleşkesinde inşa edilecek Dahili Tıp Bilimleri Hastanesi, yıkılan Hemşirelik Meslek Yüksekokulu'nun yerine yapılandırılacak.

93 bin 500 metrekare alana kurulacak binanın uzunluğu 300 metreyi bulacak, üç bodrum kat, zemin kat ve asma kat ve 9 yatak katıyla birlikte toplam 14 kat inşa edilecek.

Hastane esnek yatak planlama konseptiyle de dikkat çekecek. Savaş ve salgın hastalıklar da göz önüne alınarak Dahili Tıp Bilimleri Hastanesi'nde esnek yatak planlaması yapıldı. Normal zamanlarda 800 yatak kapasitesine sahip olacak hastanede tek kişilik odalar şartlar değiştiğinde iki kişilik hale dönüşebilecek. Yatak başı ve tıbbi gaz gibi unsurlar hiçbir müdahale gömleksizin hazır olarak bekletilecek. Böylelikle hastane olağanüstü durumlarda bin 100 yatak kapasitesine ulaşabilecek. Hastane içinde yer alacak poliklinikler ise günlük 2 bin kişiye hizmet verebilecek.

Dahili Tıp Bilimleri ve Çocuk Hastanesi şeklinde yapılandırılan projede akademik birimler de bulunuyor. Hastane iki tane 200 kişilik amfi ile 100 kişilik senato salonu, resepsiyon ve törenler için de bin kişilik bir salona sahip olacak. Yardımcı ve destek hizmet birimleri de hastane projesinde yer alacak. Personel otoparkı ve teknik hizmet birimleri binanın kendi izdüşümü içinde çözüldü. Hasta yakınları ve refakatçiler için de sosyal tesisler bulunacak. Yaklaşık 800 ziyaretçiye cevap verebilecek restoran ve cafe gibi tesisler de inşa edilecek.

Hastanenin proje müellifi MEÇ Mimarlık firması sahibi Mehmet Emin Çevik, GATA Komutanlığı gelişim projeleri içinde kampüs içi ulaşım amaçlı monoray sisteminin de planladığına işaret ediyor. Çevik. "Monoray, poliklinikler, otopark diğer alanlarda ring yaparak güvenli ve çevreci bir yaklaşımla hareket sağlayacak. Hastane içinde araç trafiği olmayacak. Yeni kurulacak hastane konum itibarıyla kampüsün en hakim yerinde. Bizim projelendirdiğimiz hastane de bu hizmetten yararlanacak." diyor.

GATA'ya yapılacak Dahili Tıp Bilimleri Hastanesi'nde tıbbi standartların en üst düzeyde tutulduğuna dikkat çeken Çevik, konaklama ve mefruşat konforda ise en uygun seviyenin esas alındığını söyledi. Çevik, "Mimari cephe olarak sadelik ön planda. Mevcut hastane ile bütünleştik. Fonksiyon açısından da son derece iyi çözdüğümüzü düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

ANKARA (CHA)

Yorum Yaz