maritbet girişmaritbet
SGK'den 'arsa' açıklaması

SGK'den 'arsa' açıklaması

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, son günlerde "Bakırköy'de bir hayırsever tarafından hastane yapılması için Sosyal Sigortalar Kurumuna bağışlanan arsanın bedelsiz olarak TOKİ'ye devredildiğine" ilişkin çıkan haberler üzerine bir açıklama yaptı.

SGK'den yapılan açıklamada, üç sosyal güvenlik kurumunun tüm mal varlığının 2006 yılında kurulan Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredildiği anımsatılarak, büyük çoğunluğu çok eski yıllarda yapılmış olan SSK ve Bağ-Kur il müdürlüğü binalarından uygun olanlarının Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü olarak hizmet vermeye başladığı belirtildi. Ayrıca açıklamada, hizmete uygun olmayan binaların tadilatlarının yapıldığı veya bazılarının yerine yurttaşlara kolay erişilebilir, yerinde ve hızlı hizmetin sunulabilmesine olanak sağlayacak modern binaların yapımına ihtiyaç duyulduğu ifade edilerek, bu kapsamda kuruma ait çok sayıda atıl durumda bulunan gayrimenkullerin değerlendirilmesi amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda Kurum ile TOKİ arasında, "Sosyal Güvenlik Kurumuna Arsa Bedeli Karşılığı İnşaat Yapılmasına İlişkin Protokol" hazırlandığı bildirildi.


"Arsalar bedelinin üzerinde TOKİ'ye devredildi"

Açıklamada, bu protokol hükümleri çerçevesinde arsaların, 136 milyon 700 bin TL olarak tespit edilen rayiç bedelin yüzde 10 artırılması sureti ile belirlenen 150 milyon 370 bin TL bedel üzerinden TOKİ'ye devredildiği kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi:
"Protokol gereğince TOKİ, İstanbul Bakırköy İlçesi, Florya Şenlikköy Mahallesinde bulunan arsalar karşılığında Kurumca belirlenen yerlerde ihtiyaç duyulan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü ile Ankara'da merkez teşkilatın ihtiyacı olan hizmet binalarını yapılacak. Bu kapsamda TOKİ, Ankara'da merkez hizmet binası; Aydın, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Çankırı, Çorum, Denizli, Gaziantep, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kütahya, Manisa, Muş, Osmaniye, Rize, Samsun, Yozgat ve Zonguldak illerinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü; Balıkesir/Ayvalık, Tekirdağ/Çorlu, Mersin/Tarsus, İstanbul/Maltepe ve İstanbul/Büyükçekmece'de ise Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü hizmet binaları inşa edilecek."


"Arsaların TOKİ'ye bedelsiz olarak verildiği iddiaları doğru değil"

Açıklamaya göre, protokol çerçevesinde TOKİ teknik personeli ile birlikte yapılan çalışmalar sonucunda tip projeler oluşturularak, projelerin Kurum tarafından onaylandığına dikkat çekilerek, onaylanan tip projeler çerçevesinde şu ana kadar Kahramanmaraş, Bilecik, Denizli, Manisa, Zonguldak, Yozgat, Kütahya, Çorum, Rize ve Karaman olmak üzere 10 ilde İl Müdürlüğü; Balıkesir/Ayvalık, Mersin/Tarsus, İstanbul/Maltepe, İstanbul/Büyükçekmece ve Kocaeli/Gebze'de olmak üzere 5 yerde Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü binalarının yapımı için TOKİ ile ek protokollerin yapıldığı bildirildi. Öte yandan bu protokollerin Yönetim Kurulu tarafından onaylandığı ve yer teslimlerinin yapıldığı açıklandı. Öte yandan açıklamada, Kahramanmaraş, Bilecik, Yozgat, Balıkesir/Ayvalık, İl Müdürlükleri/Merkez Müdürlüğü binalarının yapımı için TOKİ tarafından ihaleler gerçekleştirildiği ve inşaatlara başlandığının altı çizildi. Açıklama şöyle devam etti:
"Diğer il ve ilçelerdeki İl Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü yaptırılmasına ilişkin çalışmalar ise devam etmekte olup, hepsi tamamlandığında TOKİ tarafından ihtiyacımız olan Ankara'daki merkez hizmet binası ile 20 ilde İl Müdürlüğü ve 6 yerde Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü hizmet binaları yapılmış olacaktır. Tüm inşaatlarının tamamlanmasından sonra ise yukarıda belirtilen bedel üzerinden mahsuplaşma yapılacaktır."

Açıklamada, Yönetim Kurulu kararı ile onaylanan protokol hükümleri çerçevesinde söz konusu arsaların resmi senet ile TOKİ adına tescil işlemlerinin yapıldığı bildirildi. Açıklamada, arsaların TOKİ'ye bedelsiz verildiği iddialarının doğru olmadığı, tam aksine, arsaların TOKİ'ye değerinin de üzerinde bir bedel karşılığında devredildiği savunularak, arsaların SSK Yönetim Kurulu Kararları ile şahıslardan rızaen satın alınarak, şahısların arsaları Kuruma bağışlamalarının söz konusu olmadığı belirtildi.

 

KAYNAK: CUMHURİYET

  • Etiketler:

Yorum Yaz