Nevşehir'de tescilli 44 bina turizme kazandırılıyor

Nevşehir'de tescilli 44 bina turizme kazandırılıyor

Nevşehir Belediyesi ve TOKİ, Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında tescilli binaları restore etmeye başladı.

Nevşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) işbirliğinde yürütülen Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, kentteki tescilli 44 tarihi binanın restorasyonu için çalışma başlatıldı.

Projenin uygulaması sırasında ortaya çıkan yer altı şehrinin bulunduğu bölgede 44 tarihi bina belirlendi. Bu binaların kente kazandırılması için çalışma başlatan belediye, bu kapsamda ilk olarak 18'inci yüzyılda yapılan ve halk arasında "kırmızılı ev" olarak bilinen Beyler Konağı'nda restorasyon çalışmalarına başladı. Camicedid Mahallesi'ndeki iki katlı tarihi konak, aslına uygun şekilde restore ediliyor. 

Nevşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Mustafa Alevli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, binanın kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında TOKİ tarafından Nevşehir Belediyesine protokolle devredildiğini söyledi.

Restorasyonun 100 gün sonunda tamamlanacağını aktaran Alevli, "Bu bina, şehrin Türk dönemine ait en önemli yapıları arasında yer alıyor. Nevşehir Belediyesi olarak eski eserlerimizin korunması ve yaşatılması çalışmalarına buradan başladık. Bu tür binaların restorasyonlarına yönelik çalışmalarımız devam edecek." diye konuştu.

Alevli, kentteki diğer tarihi binaları da korumacı belediyecilik anlayışıyla aslına bağlı kalarak yeniden şehre kazandırmayı amaçladıklarını, yapılacak tüm çalışmaların belediyenin öz kaynaklarından karşılanacağını vurguladı.

Nevşehir Belediyesi restoratörü Elifhan Ballıkaya da Beyler Konağı'nın geleneksel bir Türk evi olarak değerlendirildiğini belirtti.

Binanın yapım aşamasında yöreye özgü taşlardan faydalanıldığı ifade eden Ballıkaya, "Yapımının ardından üzerine sürülen kırmızı boya nedeniyle adını 'kırmızılı ev' olarak almış. Bina içi ve dışında zamanla çalınmış ya da yıpranmış bölümler ekiplerimiz tarafından aslına bağlı kalacak şekilde onarılacak." dedi.

Nevşehir Belediyesi olarak tarihi binaların restorasyonuna önem verdiklerini anlatan Ballıkaya, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu binanın restorasyon çalışmasının tamamlanmasını ardından kentteki diğer yapılara geçilecek. Anıtlar Yüksek Kurulunda onay bekleyen bazı yapılar var. Bunun yanında TOKİ'den belediyemize tahsisi yapılacak Rum Hamamı ve Nevşehir Kalesi projelerimizin onayı geldi. İlerleyen zamanlarda daha önce belirlenen binaların da restorasyon işlemlerine başlanılacak. Binadaki restorasyon çalışması bittikten sonra burası restorasyon merkezi olarak kullanılacak. Nevşehir Kalesi bölgesinde envanterini aldığımız eserler, burada kurulacak laboratuvar ortamında yeniden restore edilecek."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Maltepe’de vatandaşlar sağlam konutlarına kavuşuyor
  • 28.10.2026 10:32

Maltepe’de vatandaşlar sağlam konutlarına kavuşuyor

Maltepe Cevizli Mahallesi’nde 8 Ekim’de çöken Kardeşler Apartmanı ve çevresindek ...

TOKİ 61 İlde 725 arsayı açık artırmayla satacak
  • 22.10.2026 10:50

TOKİ 61 İlde 725 arsayı açık artırmayla satacak

TOKİ açık artırmayla satışa sunduğu arsaların toplam muhammen bedeli 29 milyar l ...

TOKİ'nin 2023 ve 2024 yılı bilançoları ibra edildi
  • 21.10.2026 15:46

TOKİ'nin 2023 ve 2024 yılı bilançoları ibra edildi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Levent Sungur, "TOKİ'nin ülke genelindeki ...

Ayazağa’da hak sahiplerine dönüşüm için 2 seçenek
  • 19.10.2026 10:02

Ayazağa’da hak sahiplerine dönüşüm için 2 seçenek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bölgede dönüşüm için ...

Hatay Altınözü'nde 832 sosyal konut teslim ediliyor
  • 16.10.2026 15:46

Hatay Altınözü'nde 832 sosyal konut teslim ediliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ...

Maltepe’de çöken bina ve çevresine kentsel dönüşüm projesi geliyor
  • 12.10.2026 15:35

Maltepe’de çöken bina ve çevresine kentsel dönüşüm projesi geliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Ömer Bulut, Maltepe'de, ...