maritbet girişmaritbet
İttifak Holding Konya’ya güneş ve rüzgar enerjisi getirecek!

İttifak Holding Konya’ya güneş ve rüzgar enerjisi getirecek!

Elektrik tüketimi 65 milyon kilowattsaate ulaşan İttifak Holding, ihtiyacının tamamını üretmek için harekete geçti. Konya'da rüzgar santrali ve güneş panelleri kuracak olan şirket, hidroelektrik santral satın almayı da gündemine aldı.

Enerji sektörünün cazibesine kapılan İttifak Holding, Konya'da güneş ve rüzgardan elektrik üretecek. Holding, sıfırdan HES kurmaya değil ama mevcut bir HES 'i satın almaya da sıcak bakıyor. İttifak Holding İcra Kurulu Başkanı Tahir Atila, holding olarak enerji tüketimlerinin 65 milyon kilowatsaate ulaştığını, bu miktarın tamamını kendileri üretmek için çalışmalara başladıklarını açıkladı. İttifak Holding, yatırımlarını tamamladıktan sonra piyasaya da elektrik satar hale gelmeyi planlıyor. 

Ölçümleme yapmaya başladı 
 
İttifak Holding enerji sektöriine rüzgar ve güneş enerjisi ile hızlı girecek. Yatırımlarla Konya'da ilk kez rüzgar enerjisi de üretiliyor olacak. Güneş panelleri için Konya, Karaman ve Karapınar'daki istasyonlarda ölçümlemelere başladıklarını anlatan Tahir Atila, lisans sürecini 2013 içinde tamamlamayı planIadıklarını söyledi. İttifak Holding'in ilk aşamada üretmeyi planladığı 65 milyon kilowatsaatin yüzde 60'ının güneş panellerinden elde edilmesi planlanıyor.
 
Şirket ayrıca Konya çevresinde uygun lokasyonlarda rüzgar ölçümlemeleri yapmaya başlamış. İttifak, yatırım için bölgede rüzgar enerjisi lisansı olan bir kurumla görüşme halinde. Atila, yerli rüzgar türbini üreticilerini araştırdıklarını, enerji sektörü ile ilgili hedeflerinin ileride piyasaya da elektrik satan konuma gelmek olduğunu ifade etti. 
 
İttifak Holding'in toplam cirosunun yüzde 15'i Selva Makarna'dan, yüzde 12'si inşaat işlerinden, yüzde 65'i ise perakende şirketi Adese'den geliyor. Tahir Atila, Selva Makarna'da 2013 yılında A ve A plus ürünler kategorisine girileceğini, inşaatta İstanbul'daki kentsel dönüşümde aktif rol alacaklarını, makine üretiminde ise 10 bin metrekarelik üretim tesisinden, yine OSB'de 25 bin metrekarede yeni bir tesis kurarak buraya taşınacaklarını anlattı.
 
11 bin ceviz ağacı dikti, ağgaçların yüzde 90'ı tuttu
 
Ittifak Holding tarım ve hayvancılıkta önümüzdeki dönem odağını "verimlilik" olarak belirlemiş. Konya'da şehir içinde kalan 3 ayrı tesisini şehir dışına taşıyacak, şehir içindeki arsalarda inşaat şirketiyle yeni projelere imza atacak. Holding'in 2.5 milyon metrekarelik tarım arazisi bulunuyor. Yıllık ortalama 2 bin büyükbaş, 15 bin küçükbaş hayvan yetiştirme kapasitesine sahip Selet'te kullanılan yem bitkisi üretimi de Ittifak tarafından yapılıyor. Şimdilerde ceviz yetiştirmenin gündemlerinde olduğunu söyleyen Tahir Atila, bu kapsamda 11 bin Chendler cinsi ceviz ağacı diktiklerini anlattı. 
 
"Ceviz ağaçları için nem sensörleri oluşturduk, sürekli toprak analizleri yapıyoruz. Çok zor tutan bir ceviz türü ama biz yüzde 90 oranında başarılı olduk" diyen Atila, cevizde Türkiye'nin yüzde 70 oranında ithalata bağımlı olduğunun altını çizdi. Atila, Konya'da kendileri ile cevize ilgi başladığını, ayrıca bağımsız olarak yönetim kurulu üyelerinin, MÜSİAD'ın ceviz bahçeleri kurduğunu söyledi. 
 
Özlem Ermiş Beyhan /Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu
  • 25.04.2024 16:52

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu

İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları, ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı d ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"
  • 31.01.2024 14:36

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"

Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun 338,5 kilometreden 39 ...