maritbet girişmaritbet
Van Valiliği, depremzedelerin sıcak yuva hayalini gerçekleştirdi

Van Valiliği, depremzedelerin sıcak yuva hayalini gerçekleştirdi

Van Valiliği, konteyner kentlerde yaşayan depremzedelere yönelik sürdürdüğü yardımla, ailelerin sıcak yuva ve iş hayallerini gerçekleştiriyor

Van Valiliği, konteyner kentlerde yaşamaya devam eden depremzedelere yönelik başlattığı yardımlarla, ailelerin sıcak yuva ve iş hayallerini gerçekleştiriyor. Kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerin ardından hak sahibi binlerce aile sıcak yuvalarına kavuşurken, konteyner kentlerde yaşamını sürdüren ailelere de Valiliğin desteği sürüyor. Vali Aydın Nezih Doğan, açıklamada, Van depreminin ardından Türkiye'de ilk kez bir afetten sonra çadır kent sisteminden konteyner kent sistemine geçildiğini söyledi. Devletin 30 bin konteyner üreterek, konteyner kentler oluşturduğunu anımsatan Doğan, şöyle konuştu:
"Bunlar geçici barınma sağlayan yerlerdi. Hayatın normalleşmesi için bu tedbirlerin alınması gerekiyordu ve devlet tedbirlerini aldı. Hak sahiplerine 17 bin 500 civarında konut yaptırıldı. Bu konutlar dağıtıldı. Elimizde kalan konutların da kiracılara tahsisi için sayın Başkanımızın talimatı oldu. Bakanlıktan talimat gelmesi halinde yeni bir kura tertipleyerek elimizde kalankonutları da kiracı pozisyonundaki vatandaşlara kura çektirerek dağıtacağız."
70 aile kira desteğiyle sıcak yuvasına kavuştu
Konteynerlerde 256 ailenin kalmaya devam ettiğini ve bu ailelerin tebligatlara rağmen konteynerleri boşaltmadığını belirten Doğan, bu vatandaşlara kolaylık sağlamak amacıyla hazırlıklar yaptıklarını ifade etti. Konteynerde kalan vatandaşların ekonomik durumlarını incelediklerini bildiren Doğan, şunları dile getirdi:
"Bu ailelerden 100'ünün ekonomik durumunun iyi olduğunu tespit ettik. Onlara hukuki şartlar çerçevesinde destek vermemiz mümkün değil. Geriye kalan 156 ailenin muhtaç olduğu kararına vardık ve vatandaşlarımızla bir dizi toplantı gerçekleştirdik. Vatandaşlarımıza, 'Sizlere ekonomik güçlüğünüz sona erene kadar kira desteğinde bulunabiliriz' dedik. Bu konuda bir proje yaptık ve projemizi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı destekledi. 70 aile ile kira anlaşması yaptık. Bunlardan 35'inin kirası bile ödendi."
Konteynerlerinde kalmaya devam eden aileler için kamu hizmetlerini durdurmadıklarını da belirten Doğan, vatandaşın ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını, bu vatandaşlara imkanlar ölçüsünde iş vaadinde bulunduklarını ifade etti. Konteyner kentten ayrılan vatandaşların bir bölümüne Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında işler bulduklarını kaydeden Vali Doğan, böylece vatandaşa hem ev hem de iş imkanı yarattıklarını dile getirdi.
Doğan, "Havanın soğumasıyla konteyner kentlerle ilgili bir karar daha aldık. Bu vatandaşların konteynerlerde kalmasını arzu etmiyoruz. Vatandaşların bizimle kira anlaşmasını tamamlamasını istedik. Ailelerden pek azı konteynerde kalmayı istemekte. Ailelerin daha sağlıklı şartlarda barınmasını istiyoruz. Ailelerin kira sisteminden yararlanmasını bekliyoruz. Ailelere desteğimiz sürücek" dedi.
Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi afet hazırlığı amacıyla konteyner depolama sistemleri geliştirdiklerini de kaydeden Doğan, konteynerleri Erciş'te toplamaya başladıklarını ve eldeki fazla konteyneri ihtiyaç duyulan başka yerlere gönderdiklerini söyledi.
Konteyner yaşamından sıcak yuvalarına taşındılar
Kevenli TOKİ'de valilikçe kiralanan evde yaşayan 3 çocuk annesi Sanem Gil, depremden sonra Anadolu Konteyner Kenti'nde yaşamaya başladığını anımsattı. Konteynerde yaşadığı dönemi kabus olarak değerlendiren Gil, şöyle konuştu:
"Çok kötü günler geçirdik. Çocuklarımızda ortaya çıkan rahatsızlıklar halen geçmedi. Allah valimizden razı olsun. Bize kira yardımı teklifinde bulundu ve kiramız karşılandı. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Hayatta böyle bir evde yaşayamazdık. Evden çok çok mennunuz. Depremden önce toprak damlı tek odalı bir evde oturuyorduk. Şimdi hayatımda ilk defa kaloriferli bir evde oturuyorum. Valimiz sayesinde böyle bir evde yaşama hayalim gerçekleşti. Allah ondan razı olsun."
Depremden sonra Tahirpaşa Konteyner Kentinde kalan Bedihe Çıkar ise devletin konteynerlerde 3 yıl boyunca kendilerine baktığını ifade etti. Çakır, "Konteyner kentte çocuklarımla 3 yıl kaldım. Guatır hastasıyım. Allah devletimizden razı olsun 3 yıl boyunca bize baktı. Valimizden kira desteği geldi. Buna başvurdum ve kira desteği aldım. İlk ayı peşin ödediler. Şu an çok rahatız. Sıcak bir yuvam var. İnşallah gelecekte de böyle bir yuvamız olur" dedi.
Konternerleri terk etmeyen aileler, ev talep ediyor 
Anadolu ve Tahirpaşa konteyner kentlerinde kalmaya devam eden ve kira sisteminden hala yararlanmayan aileler ise devletin kendilerine ev yapmasını istiyor. Tahirpaşa Konteyner Kentte kalmaya devam eden Songül Güroymak, deprem öncesi kayınpederine ait evde kaldıklarını, evin ağır hasar görmesiyle evsiz kaldıklarını söyledi. Eşinin hamal olduğunu ve kira yardımına başvurmadığını anlatan Güroymak, kiralık daire bakmaya gittiğinde ev sahiplerinin çocuk sayısından dolayı evini kiralamak istemediğini ileri sürdü.
Güroymak, "6 ay için kira yardımı vereceklerse ben konteynerden gitmem. Belki sürekli kira yardımı alamayız. Bu nedenle kira yardımını kabul etmiyorum ve ev istiyorum" dedi.
Gülden Akçınar da "Biz ev istiyoruz, başkasının kiracısı olmak istemiyoruz. Biz devletin kiracısı olmak istiyoruz. Bize ev versin, biz ona kira ödeyelim" diye konuştu.
AA

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Kira yardımını İstanbul'da 3 bin 500 liraya çıkarıyoruz"
  • 09.03.2023 09:41

"Kira yardımını İstanbul'da 3 bin 500 liraya çıkarıyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Kentsel dönüşümü des ...

VAN'DA KONTEYNIRLAR TESLİM
  • 03.01.2012 13:33

VAN'DA KONTEYNIRLAR TESLİM

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay 613 konteynır'ın anahtar teslim töreni için git ...

Van'daki barınma problemi ne durumda
  • 29.12.2011 16:36

Van'daki barınma problemi ne durumda

Van'daki deprem bölgesindeki son durum aktarılıyor. Münir Karaloğlu bölgedeki du ...

Beşir Atalay, Van depremi için ne dedi?
  • 29.12.2011 14:08

Beşir Atalay, Van depremi için ne dedi?

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van depremi sonrası bölgedeki son durumu değer ...

KONTEYNERLER KURULUYOR
  • 24.12.2011 17:02

KONTEYNERLER KURULUYOR

Depremlerle yıkılan Van'da geçici süreyle barınma sağlayacak konteynerların kuru ...

KOMPOZİT EVLER
  • 24.12.2011 12:25

KOMPOZİT EVLER

Depremin vurduğu Van'da kompozit evlerin faydaları anlatılıyor. ...