Konut, taşıt ve tüketici kredilerine düzenleme geliyor

Konut, taşıt ve tüketici kredilerine düzenleme geliyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)'nun yaptığı yönetmelik değişikliğiyle kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde 75'i aşamayacak

Taşıt kredilerinde ise kredi tutarının taşıtın nihai fatura değeri 50 bin TL ve altında olanlar için yüzde 70'i geçmeyecek. BDDK'nın Resmi Gazete'de yer alan Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği'ne göre, yönetmeliğe 12/A maddesi eklendi. 12/A maddesine göre (1)Tüketicilere, konut kredilerinde ve taşıt kredileri hariç konut teminatlı kredilerde veya finansal kiralamalarda, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde 75'i aşamaz. Sınırlamaya konu krediler için teminat olarak alınan gayrimenkullerin değerlemesinin Kurul veya Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketlerine yaptırılması ve sınırlamada bu değerlerin kullanılması zorunludur. (2)Tüketicilere, binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde ve taşıt teminatlı kredilerde veya finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın değeri 50 bin TL ve altındakilerde yüzde 70'i aşamaz. 50 bin lirayı aşan binek araçlarda, bedelin 50 bin liraya kadar olan kısmı için yüzde 70, üstünde olan kısım için yüzde 50 olarak uygulanır. İkinci el araçlarda taşıtın değerinin tespitinde kasko değeri esas alınacak.

Bu maddenin 3. fıkrasında da "Konut finansmanı kapsamında kullandırılan krediler ile diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi 36 ayı, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi 48 ayı aşamaz" ifadesi yer aldı. Bu maddenin 2. ve 3. fıkralarındaki sınırlamaların maddenin yayımı tarihinden önce kullandırılan krediler ile bu kredilerin yeniden yapılandırılması halinde uygulanmayacağı belirtildi. 12/A maddesinin 2. fıkrası (binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde ve taşıt teminatlı kredilerde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde) 1 Şubat'ta uygulanmaya başlanacak. Yönetmeliğin diğer hükümleri bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Preprufe su yalıtım sistemiyle inşaatlarda güvenli temeller
  • 17.09.2026 16:43

Preprufe su yalıtım sistemiyle inşaatlarda güvenli temeller

Saint-Gobain’in alanında uzman markası GCP’nin 50 yılı aşkın küresel deneyimi ve ...

Ağustos 2026 konut ve iş yeri satış istatistikleri açıklandı
  • 17.09.2026 10:36

Ağustos 2026 konut ve iş yeri satış istatistikleri açıklandı

Ağustos ayında ilk el konut satışları 44 bin 378, ikinci el konut satışları 83 b ...

Genç odalarında düzen, odak ve kişisel alanlar öne çıkıyor
  • 14.09.2026 16:13

Genç odalarında düzen, odak ve kişisel alanlar öne çıkıyor

Yeni eğitim yılı yaklaşırken okul alışverişleri kadar yaşam alanlarının yeniden ...

Evlere değer katan özel köşeler
  • 14.09.2026 16:06

Evlere değer katan özel köşeler

Evlerin içinde kısa süreli de olsa günün temposundan uzaklaşılabilecek köşeler o ...

Vsancaktepe'de hak sahipleri yeni yuvalarına kavuşuyor
  • 14.09.2026 15:28

Vsancaktepe'de hak sahipleri yeni yuvalarına kavuşuyor

312 adet konut ve 20 adet ticari alandan oluşan Vsancaktepe tamamlanarak hak sah ...

Özelmacıklı: “Kiralık konut arzı önemli bir adım”
  • 11.09.2026 10:57

Özelmacıklı: “Kiralık konut arzı önemli bir adım”

Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı kiralık sosy ...