maritbet girişmaritbet
İzmir'de İZBAN ile iki yılda 80 milyon kişi seyahat etti!

İzmir'de İZBAN ile iki yılda 80 milyon kişi seyahat etti!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2010 yılında hizmete giren İZBAN'ın bugüne kadar 80 milyon yolcu taşıdığını açıkladı.

İZBAN'ın, kısa sürede İzmir'in toplu ulaşımının ana omurgası olduğunu belirten Yıldırım, hattı Cumaovası'ndan Torbalı'ya uzatacak bölümünün inşaatının yıl sonunda tamamlanacağını, Tepeköy-Selçuk kesiminin çift hatta çıkarılması için 2013 yılında ihaleye çıkılacağını bildirdi. 

Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir kent içi yolcu taşımacılığı EGERAY kapsamında, TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir araya gelerek kurduğu İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Anonim Şirketi'nin (İZBAN), ortak akıl ve işbirliğinin sembolü olduğunu ifade etti. 30 Ağustos 2010 yılında hizmet vermeye başlayan İZBAN'ın İzmir'in kronikleşen trafik sorununa nefes aldırdığını dile getiren Yıldırım, ''İki yıldır faaliyette olan hatta toplam 80 milyon 62 bin yolcu taşındı. 6 ila 12 dakikada hareket eden trenler 206 bin sefer, 8 milyon 800 bin kilometre yol kat etti. Bu rakamlar bize yapılan hizmetin ne kadar yerinde olduğunu gösteriyor. İZBAN, kısa sürede İzmir'in toplu ulaşımının ana omurgası oldu'' dedi. 
 
Hava limanı bağlantılı Aliağa-Cumaovası hattının Türkiye'nin en büyük banliyö sistemi olduğunu hatırlatan Yıldırım, mevcut hattı Cumaovası'ndan Tepeköy'e uzatacak bölümün inşaat çalışmalarında sona yaklaşıldığını kaydetti. Bu bölümde altyapı işlerinin tamamlandığını bildiren Bakan Yıldırım, Cumaovası-Tepeköy arasında üst yapı 3 tabaka balast işleri ve ray kaynak çalışmalarının yıl sonu itibariyle tamamlanacağını, bu bölümün de tamamlanmasıyla hattın uzunluğunun 112 kilometreye çıkacağını ifade etti. 
     
''Tepeköy-Selçuk bölümünün ihalesi 2013'te''
     
     Bakan Yıldırım, hattın Tepeköy'den Selçuk'a uzatılacağını, 26 kilometrelik bu bölümün çift hatlı olması için proje hazırlandığını ve 2013 yılında ihaleye çıkılacağını müjdeledi. Efes Antik Kenti'nin bulunduğu Selçuk'un dünya turizmi için de önemli bir merkez olduğuna dikkati çeken Yıldırım, ''Hattın Selçuk'a kadar uzatılması İzmir turizmine dolayısıyla da ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacak. Egemizin incisi İzmir bizim göz bebeğimiz. Aynı zamanda Batıya açılan kapımız olan İzmir'in sorunlarını bir bir çözüyoruz'' diye konuştu. 
 
''Günlük yolcu taşıma kapasitesi 150 bini aştı''
     
İzmir'in şehir içi ulaşım problemlerini ağırlıklı olarak raylı sistemlerle çözmek istediklerini ifade eden Yıldırım, yapılan yatırımlar neticesinde İZBAN'ın günlük yolcu taşıma kapasitesinin 150 bini aştığını kaydetti. 
 
Geçen Mart ayında sözleşmesi imzalanan İZBAN tren setlerinin devreye girmesiyle birlikte günlük, 300 bin yolcu taşıma hedefine ulaşılacağını belirten Yıldırım, şöyle konuştu: 
 
''Hedefi büyüttük, hedefimiz, günlük 550 bin yolcu taşımak, İZBAN'ın bir yılda taşıdığı yolcu sayısını ise 200 milyona ulaştırmak. İZBAN, Türkiye'nin en büyük kent içi raylı toplu taşıma sistemidir. 
 
Mevcut hat uzunluğu 80 kilometre. Cumaovası- Tepeköy arasındaki hat yıl sonuna kadar tamamlanacak. Böylece hattın uzunluğu 112 kilometreye çıkacak. Ama biz bu da yetmez dedik. İZBAN, projelendiren Selçuk hattı ile 145 kilometre uzunluğa, hatta Bergama da eklendiğinde 185 kilometrelik bir hat uzunluğuna ulaşılacak. Böylece dört başı mamur bir toplu ulaşım hattı haline gelecek.'' 
     
Tamer Toğanaş/Abdullah Kıratlı/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakanlıktan İZBAN açıklaması! 2,8 milyar dolarlık yatırım yapıldı!
  • 27.01.2023 14:21

Bakanlıktan İZBAN açıklaması! 2,8 milyar dolarlık yatırım yapıldı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İzmir halkının hi ...

Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri 1 Ocak'ta ücretsiz olacak
  • 29.12.2022 09:57

Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri 1 Ocak'ta ücretsiz olacak

Başkentray, Marmaray ve İZBAN, yeni yılın ilk günü ücretsiz hizmet verecek. ...

Marmaray, Başkentray ve İzban 1 milyar 663 milyon yolcu taşıdı!
  • 26.09.2022 16:30

Marmaray, Başkentray ve İzban 1 milyar 663 milyon yolcu taşıdı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, üç büyükşehirde Marmaray, Başkentray ve İzban il ...

İZBAN 1 milyon sefer sayısına ulaştı
  • 20.07.2022 10:38

İZBAN 1 milyon sefer sayısına ulaştı

İzmir'in Aliağa ve Selçuk ilçeleri arasındaki banliyö tren hattında hizmet veren ...