maritbet girişmaritbet
Yapı Merkezi, yapıblok ile sıva ve boyayı tarihe karıştırıyor!

Yapı Merkezi, yapıblok ile sıva ve boyayı tarihe karıştırıyor!

Türkiye'de inşaat sektörünün gelişmesi ile birlikte yapı malzemeleri konusunda da gelişmeler yaşanıyor

Sıva, boya ve yalıtım malzemesi gerektirmeyen yapıblok, bu özelliği ile inşaat şirketlerinin tercihi oluyor, önceleri bina dış cephelerinde ve duvarlarda kullanılan bu malzeme artık konutların içine de girmiş durumda.

İnşaat sektörünün gelişmesi ile birlikte yapı malzemeleri konusunda da Türkiye'de son yıllarda ciddi bir gelişim yaşanıyor. Öyle ki temeli sağlam inşaat yapmanın yanı sıra görselliği ve ürün kalitesi de tüketicilerin konut alırken dikkat ettikleri unsurlar haline geldi. Bu süreçte sıva, boya ve yalıtım malzemesi gerektirmeyen yapıbiok, son dönemde inşaat şirketlerinin tercih ettiği ürünler arasında yerini aldı. 

Yapıblok'un üreticisi Yapı Merkezi Prefabrikasyon A.Ş Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Şahin ile inşaat sektörünü ve geliştirilen yeni ürünleri konuştuk.

Türkiye'nin yapıbiok gibi sıva boya gerektirmeyen, taşıyıcı özelliği olan özel malzemelere yakın geçmişimizde sahip olduğuna dikkat çeken Yapı Merkezi Prefabrikasyon A.Ş Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Şahin şunları söylüyor:

'Tuğla, briket gibi ürünlerle yapılan iç ve dış duvarlara sıva yapılır, daha sonrada son kat malzemesi uygulanırdı. Oysa sıva boya gerektirmeyen yapıbiok ile inşaat sektöründe yeni bir dönem başladı. Yapıbiok villa yapımında ve daha sonrada iç duvar yapımında kullanıldı. Tanıtım çalışmalarımızın yanısıra kullanılma yaygınlığı ile ürüne talep her geçen gün artıyor. 

Amerikan Besser makinaları ile fabrika ortamında üretilen yapıblokların yıllık 2 milyon adetlik kapasitesinin tamamı yurdumuzda inşaatların çeşidi bölümlerinde kullanılıyor. Bizi hem memnun eden, hem telaşlandıran konu ise bu talebin devamlı artıyor olması."

Yapıblok nedir? 

Yapıblok, her türlü yapının iç ve dış duvar yapımında kullanılan, sıva boya gerektirmeyen taşıyıcı bir yapı elemanı. Endüstriyel ortamda blok üretimi için özel geliştirilmiş makinelerle, beş ayrı dokuda ve dört ayrı renkte üretiliyor. İç ve dış duvar oluşumunda ve detaylar için bile akılcı çözümler sunabilen yapıbiok, mimar, mühendis ve dekoratörlere zengin tasarım imkanları sunuyor. 

Su, ısı ve ses yalıtımı

Yapıblok ile oluşturulan duvarlarda su, ısı ve ses yalıümının çok başarılı olması bu ürüne olan talebi artırıyor. 

En yoğun hava şartlarında bile hiç bir yalıtım problemi yaşanmadığına dikkat çeken Şahin ürünün tüketiciler açısından sağladığı avantajları ve tercih edilme nedenlerini şöyle sıralıyor:

"Sıva boya gerektirmemesi ürünü farklı kılan unsurların en başında geliyor. Hepimiz biliriz ki yaşam ortamlarımızın bir bakım maliyeti vardır. Belli sürelerde boya yaparız. Yapıblok ile yapılan yerleşim mekanları sıva boya istemediği için bakım maliyeti yoktur. Bununla birlikte sıva yapılmaması, boya yapılmaması, bunlar için iskele kurulmaması gerçekten bina maliyeti için önemli avantajlardır. Yapıblok ile kaliteli, konforlu üstün ses ve ısı yalıtım özellikleri olan mekanlar oluşturmak mümkün oluyor. Kısacası ömür boyu sürülecek bir yaşam konforu sağlanıyor."

Maliyeti hesabı

İki katlı yaklaşık 200 m2 inşaat alanına sahip bir evi Yapı Merkezi fabrika ürünleri ile çok kısa sürede rahatlıkla yapabildiklerine işaret eden Şahin, ürün maliyetini şöyle özetliyor:

"Bu ürünlerin kaplanması bilinen inşaat sistemi süreçlerine göre çok daha kısa bir sürede oluyor. İşin fiyatlandırılması için iç ve dış duvarların dahil olması, katların yüksekliği, işin nakliyesi, işçiliği ve tabi kullanılacak malzemenin tip ve renkleri fiyatlandırma için çok önemli. Ama yine de yaklaşık bir fiyatlandırma için şunu söyleyebiliriz. Yapıblok'un fabrika teslimi m2 fiyatları m2'de 36 ile 50 TL arasında değişiyor. Bu fiyatlar dekoratif, fugalı, standart, çizgili, tırmıklı yüzeyler ve kırmız, sarı, gri, beyaz gibi renklere göre değişiyor."

Ülkemizde artık eski tarz müteahhitlerin yerini mimar-mühendis müteahhitler aldı. Bu da estetiğe verilen önemi arttırıyor. Dekoratif yapıbloklar doğal taş görüntüsüne sahip olduğundan bahçe duvarları ve istinad duvarlarında büyük ilgi görüyorlar Yapıblok ile oluşturulan duvarlara ayrıca bir taşıyıcı sistem gerektirmediği için iç veya dış duvar donatılı örüldüğünde taşıyıcı sistem de yapılmış oluyor. 

Ar-Ge çalışmaları

Her geçen yıl ürün yelpazelerine yeni ürünler kattıklarını belirten Şahin, "Bahçe ve binaların dış cephesinde kullandığımız yapıbloku hafifleterek iç duvarlarda da kullanmaya başladık. Daha sonra peyzaj çalışmalarında değişik tip ve renklerde yapıblok kullanılmaya başladık. Yine yüzey değişiklikleri yaparak geotekstilli istinat duvarları yapımı için yapıblok ürettik. Yurt dışında çok revaçta olan değişik bir yapıblok modeli için Ar-Ge çalışmalarımız hızla devam ediyor" diyor. 

Yol kenarlarında akustik bariyer olarak, harçsız montajla zaman ve maliyetten tasarruf sağlayan ürünler ile farklı renk ve dokuları ile değişik istinat duvarları tasarlanabiliyor. Sıva boya gerektirmediği için de ürün ile yapılan istinat duvarlarının da bakım maliyeti bulunmuyor. 

Depreme, yangına ve her türlü darbeye karşı dayanıklı olması da tercih edilmesini sağlıyor. İsteğe bağlı olarak boyanabildiği gibi, da çeşitli renk ve dokuları ile sıva boya gerektirmediği için bakım maliyeti olmayışı okul, yurt, alışveriş merkezi ve sanayi yapıları gibi yoğun kullanılan yerlerde tercih edilmesini sağlıyor. 
 

Levent Gökmen / Ekonomist

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Özhaseki, "Malatya'da 70 bin civarında konut yapacağız"
  • 27.02.2024 16:30

Bakan Özhaseki, "Malatya'da 70 bin civarında konut yapacağız"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Malatya'da konuştu. ...

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...

Bakan Özhaseki: "İnşallah sene sonuna kadar 200 bin konut teslimatını tamamlayacağız"
  • 15.02.2024 12:23

Bakan Özhaseki: "İnşallah sene sonuna kadar 200 bin konut teslimatını tamamlayacağız"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...