maritbet girişmaritbet
XPS ile binalarda tasarruf devri başlıyor!

XPS ile binalarda tasarruf devri başlıyor!

XPS’le yalıtımlı binalarda elektrik tasarrufu İstanbul’da 500, Antalya’da 1000 liraya ulaşıyor

 

Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği şu günlerde, serinlemek için kullanılan klimalar ve vantilatörler ile elektrik tüketimi oldukça arttı. Türkiye'de günlük elektrik tüketimi 10 Temmuz'da 744 milyon 751 bin kilovatsaate ulaşarak rekor kırdı. Günden güne artan elektrik kullanımını azaltmanın yolu ise ısı yalıtımından geçiyor. Örneğin, en sıcak illerimizden biri olan Antalya'da, yaz sezonu boyunca soğutma amacıyla harcanan enerjinin maliyetiyalıtımsız bir binada 1.500 TL iken, bu maliyet yalıtımlı binada 500 TL'ye iniyor.İstanbul'da ise yaz sezonunda yalıtımlı bir binada 300 TL olan soğutma harcaması yalıtımsız binada 800 TL'ye çıkıyor. 
 
Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'nin (TEİAŞ) verilerine göre; sıcakların etkisini fazlasıyla hissettirmesi sonucu Türkiye'nin elektrik tüketimi Haziran ayında bir önceki yılın Haziran ayına göre yüzde 11,3 artarak 20 milyar 40,2 milyon kilovatsaatoldu. Soğutma ihtiyacına yaz ayları gibi kısa süren bir sezonda ihtiyaç duyulmasına rağmen, elektrik faturaları yüksek bir meblağ oluşturuyor. Çünkü bir binayı soğutmanın maliyeti ısıtmadan çok daha fazla. Mantolama yolu ile ısı yalıtımı uygulaması soğutma amacıyla harcanan enerjiyiyaklaşık yüzde 50 azaltıyor. Ayrıca ısı yalıtımlı binalarda soğuyan hava uzun süre ortamı terk etmediği için kalıcı serinlik sağlanıyor. 
 
Yalıtımlı konutlar yaz aylarının yanı sıra kışın da tasarruf sağlıyor. Örneğin Antalya'daki bir binanın ısıtma ve soğutma için harcadığı yıllık enerji maliyeti yalıtımsız bir binada 15 bin TL iken, yalıtımlı binada yarı yarıya azalabiliyor. 
 
Isı yalıtımı birkaç yılda kendini amorti eden bir yatırım sağladığı yüksek enerji tasarrufuna rağmen ısı yalıtımının getirdiği maliyetin payı, yeni inşa edilen bir binanın toplam maliyeti içinde sadece yüzde 3 ila 5 arasında değişiyor. Mevcut binalarda ise bu maliyet; yalıtım ürünleri, sıva, boya ve uygulama da dâhil olmak üzere metrekarede ortalama yaklaşık 30-40 TLarasındadeğişiyor. Bu da bir apartmanda daire başına yaklaşık 3 bin TL'lik bir maliyet anlamına geliyor. Yalıtım kredileri vebayilerin yaptığı uzun vadeli anlaşmalarla artık ödeme koşulları da kolaylaştı. Birkaç yıl içinde kendini amorti eden ısı yalıtımı, sonrasında ömür boyu kazandıran kârlı bir yatırıma dönüşüyor.
 
Ürün seçimine dikkat!
 
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük, ısı yalıtımı yaptırmaya karar verildiğinde en önemli noktanın ürün seçimi olduğunu vurguluyor. Yörük, yalıtımdan yüzde yüz verim almak için içinde renkli, CE Belgeli sert köpük XPS Isı Yalıtım Levhalarının yer aldığı paket sistemleri tercih etmek gerektiğini belirtiyor. Yörük, “Paket sistemler ısı yalıtımı uygulamasında kullanılan; ısı yalıtımı levhası, yapıştırıcı, sıva, file, dübel ve yüzey kaplama malzemeleri gibi tüm malzemeleri bir arada sunuyor. Bu pakette yer alan tüm malzemelerin birbiri ile uyumu laboratuvar ortamında test ediliyor. Ucuz olduğu için tercih edilen merdiven altı ürünler ve toplama paketler ise uygulama sonrasında ciddi sorunlar yaşanmasına ve harcanan paranın çöpe gitmesine neden oluyor.” diyor.Yörük, evine ısı yalıtımı uygulaması yaptırmak isteyenlerin; uygun levha kalınlığı iklim bölgesine göre hesap sonucu tespit edilmiş, üretici firma garantisi olan ve standartlara uygun kaliteli malzemeleri içeren paket sistemleri tercih etmeleri gerektiğini vurguluyor. 
 
XPS Isı Yalıtım Levhalarını her firma farklı renklerde üretiyor. Bu ürünü diğer ürünlerden ayırmanın en kolay yolu renkli olması ve benzer ürünlere kıyasla çok daha dayanıklı olması. XPS Isı Yalıtım Levhaları özel bir teknoloji ile üretilmiş ürünler olduğu için parçalanmıyor, ufalanmıyor, bünyesine su emmiyor. Dış hava koşullarına dayanıklı olduğu için bina ömrü boyunca başlangıçtaki yalıtım performansını koruyor. 
 
Isı yalıtımı uygulamaları konusunda ayrıntılı bilgi almak için, www.xpsturkiye.org internet adresinden ve 0216 415 68 94 numaralı telefondan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği'ne ulaşmanız yeterli.
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu
  • 25.04.2024 16:52

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu

İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları, ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı d ...

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!
  • 17.04.2024 12:59

Kartal Muhcı, 22,5 saat süren teleferik kurtarma operasyonunu anlatıyor!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Arama ve Kurtarma Daire Başkanı Ka ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...