maritbet girişmaritbet
Volkan Göreci, gayrimenkul sektöründen 2024 beklentilerini anlattı!

Volkan Göreci, gayrimenkul sektöründen 2024 beklentilerini anlattı!

Net Brüt Gayrimenkul Geliştirme Proje Satış ve Pazarlama Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Göreci, gayrimenkul sektörünün 2023 yılını değerlendiriren 2024 yılından beklentilerini anlattı. 

Net Brüt Gayrimenkul Geliştirme Proje Satış ve Pazarlama Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Göreci, gayrimenkul sektörünün 2023 yılını değerlendiriren 2024 yılından beklentilerini anlattı. İşte Volkan Göreci'nin emlaktasondakika.com'a verdiği özel röportaj...

Net ve Brüt’ü anlatır mısınız?

2008’den bu zamana kadar markalı konut projelerinin satışını üstlendim. Sattığımız her projeye “marka” konumlandırması yaptık. Yani sattığımız her projeyi, pazarda marka yapmak için çabaladık. Proje satışı yapan bir firma kurma hayalim şekillendiğinde bu marka ne olmalıydı? Sektöre yakışır bir isim olmalı ve herkesin çok bildiği sektörel bir terim olmasından yanaydım. Tip yönetmeliği değişmiş, müteahhitler “Bence net şudur, bana göre brüt budur” gibi tartıştığı ortamda,bu kafa karışıklığını ortadan kaldırmak için “Net ve Brüt” tescillendi. Bu marka, sektörde İnşaat Firmaları’na yön vermek üzere kurulmuştur. Sadece satış yapan bir olgu değil. Yapılacak olan projenin arsa konumu, talebe göre proje konseptini geliştirmek,marka bilinirliliği oluşturmak, o projeden konut satın alan müşterilerin yaşam başladıktan sonra hukuki ve teknik anlamda problem yaşamayacağı işleri teslim etmek gibi bir misyonu var. Kısaca özetleyecek olursak, “İnsanlar nasıl bir konutta yaşamak istiyor ve ilerleyen süreçlerde o projeyi tercih eden kişilerin memnun kalması nasıl mümkün? Tam bu konuda yüklenici firmaya yön vermek üzerine faaliyet gösteriyoruz. Brütten Nete varan bir yol haritası diyebiliriz.

Firma olarak bugüne kadar neler yaptınız? Ne kadarlık bir satışa imza attınız?

“Net ve Brüt” marka tescilini 2017'nin ortalarında İstanbul'da gerçekleştirdik. İzmir'de yaşamak hayalimdi ve bu hedef doğrultusunda İzmir'de markalı konut projelerinin satışına "Net ve Brüt" markasıyla başlamak istedim. Taşındıktan sonra, İstanbul merkezli bir inşaat firmasının İzmir'de gerçekleştirdiği 1500 bağımsız bölümden oluşan bir projenin satışlarını üstlendim. Bu süreçte, "Net ve Brüt" Bornova'da bir firmanın satış faaliyetlerine başladı, daha sonra Çeşme ve İstanbul Ataşehir'deki başka bir projenin satışlarını devam ettirdi. Ayrıca sektörde tanıdığımız diğer proje pazarlama firmalarıyla iş birliği yaparak toplamda 4 markanın proje pazarlamasını birlikte yürüttük. “Net ve Brüt” olarak direk ve işbirliklerimiz ile birlikte 2600 konut satışını yürüttük. Ama asıl tecrübemiz 2008’de İstanbul’da başlayan ve toplamda 32.000 bağımsız bölüme varan proje satış tecrübemize dayanıyor.

Şu anda hangi projelerin satışını yapıyorsunuz?

Mayıs 2023'te Muğla'da gerçekleştirdiğimiz proje satışlarının ardından, şimdi İstanbul Sarıyer'de 48 bağımsız bölümden oluşan bir villa projesi üzerinde çalışıyoruz. Satış ve pazarlama altyapısını şu anda oluşturuyoruz ve planlarımız, 2024'ün ilk çeyreğinde bu projeyi satışa sunmak. Ayrıca, Muğla'da 2 farklı lokasyonda toplamda 72 villadan oluşacak 2 arazinin uygulama planları üzerinde çalışıyoruz. Bunun yanı sıra, üzerinde anlaşma aşamasında olduğumuz ve işi üstlenmek üzere olduğumuz arazi/arsa sahipleriyle ilgili diğer projeler de portföyümüzde yer alıyor.

Hangi bölgelerde faaliyet gösteriyorsunuz, önümüzdeki dönem hedefleriniz neler?

Ege bölgesine öncelik vermemize rağmen, asıl gücümüzü İstanbul'daki faaliyetlerimizle gösteriyoruz. Hedef pazarımız İzmir olsa da, şu anda bu bölgenin öncelikli gündemi kentsel dönüşüm olduğu için zamanlama konusunda biraz bekleme sürecindeyiz. İlerleyen dönemde, firmaların markalı projeler oluşturma isteklerinin artacağı ve bu süreçte danışmanlık hizmetlerine olan ihtiyacın fark edileceği bir zaman dilimine giriyoruz. Sert bir döneme hazırlıklı olmak adına planlamalarımızı şimdiden yaparak kendimizi hazırlıyoruz.

Gayrimenkul sektörü hakkında genel bir değerlendirme yapar mısınız? Sektörde nelere ihtiyaç var, fiyat artışı devam edecek mi, ev almak isteyenlere neler önerirsiniz?

Türkiye'nin emlak sektörü, son yıllarda büyük bir değişim ve gelişim geçirmiştir. Ancak, sektördeki bazı yanlış algılar ve sorunlar hala devam etmektedir. Emlak değerlemeleri, doğru ve uygun ödeme planları yapmalı. Sektörün öncülerini taklit ederek devam eden yükleniciler şimdi nakit veya kısa vadeli satışla dönmeye çalışıyor. Banka faiz oranları yüksek, inşaat maliyeti yüksek, firma sahipleri işe başlarken öngörülebilir projeksiyon oluşturmuyor. Maliyetlerine öngörülebilir giderler ile kurgulamıyorlar. İlk yapılan satışlar fırsat gibi görünsede işin ortasında firma yaptığı satışlardan pişman oluyor. Kalan dairelere fiyat yüklemesi yaparak hayaline ulaşmaya çalışıyor. Oysa dönem birlikte kazanma dönemi. Fiyatlamaların, ödeme planlarının, satış süreçlerini doğru modelliyor olabilmek çok önemli. İnşaat maliyetlerinin düşebileceğini düşünmüyorum. Sıfır inşaatlarda fiyat artışı devam edecek. Daire sahibi olmak isteyenler için dönüm noktasının 2024’ün ilk yarısında olacağını öngörüyorum. Tabi şöyle bir gerçekte var. Kişilerin Aile konudu olarak yaşayabileceği evleri olmalı.Ve bütçesi ne alabiliyorsa onu almalı.

"Yılın ikinci yarısında istikrarlı bir seyir bekliyorum"

2023, seçim süreci ve sonrasında piyasada nakit akışında aksamaların yaşandığı, konut fiyatlarında plansız bir artışın gözlemlendiği bir dönem olarak karşımıza çıktı. Bu süreçte arzın fazla, talebin ise az olduğu bir ortamda bulunduk. Yatırımcılar, bu belirsizlik döneminde bankada mevduat gibi daha güvenli seçeneklere yöneldi. Bu durum, alıcılar ile satıcılar arasındaki beklentilerin dengeye gelmesine ve piyasanın alıcılar tarafından belirlenmesine yol açtı. 2024'ün ilk çeyreğinde de benzer belirsizliklerin devam edebileceğini öngörüyorum. Bu süreçte piyasada hareketlilik sınırlı kalabilir ve belirli bir istikrarın sağlanması zaman alabilir. Ancak, haziran sonrasında durumun daha olumlu bir seyir izleyeceğine inanıyorum. Bu süreçte mevduatta kalmayı tercih edenlerin zarar kaydedeceğini düşünüyorum. Mevduat kısa dönemde beklenen bir enstrüman olabilir ancak gayrimenkul fiyat endeksinde yıllık %100 bandında devam eden bir artış gözlemleniyor. Özetle, 2024'ün ilk çeyreğinde belirsizlikler devam edebilir ancak haziran sonrasında piyasanın daha istikrarlı bir seyir izleyeceğini öngörüyorum. Bu süreçte sektördeki gelişmeleri yakından takip etmek ve doğru stratejilerle hareket etmek önemli olacak.

  • Etiketler:

Yorum Yaz