maritbet girişmaritbet
Ülker'de Godiva'dan sonra AVK hamlesi!

Ülker'de Godiva'dan sonra AVK hamlesi!

Salı günü kurucusu Sabri Ülker’i kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan Yıldız Holding, Doğu Avrupa blokunun en önemli şekerleme ve çikolata üreticisi AVK’yı satın almak üzere el sıkıştı

Salı günü kurucusu Sabri Ülker'i kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan Yıldız Holding, Doğu Avrupa blokunun en önemli şekerleme ve çikolata üreticisi AVK'yı satın almak üzere el sıkıştı. Tarafların yakın zamanda anlaşmayı kamuoyuna duyurması bekleniyor

 
Bir süredir Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'da kek ve çikolata markası bakan Ülker, aradığı şirketi Ukrayna'da buldu. Ülker, Ukrayna'da çikolata ve şekerlemede pazar lideri olan AVK'yı satın almak üzere el sıkıştı. Saatte 3 tonla Avrupa'nın en hızlı üretimini yapan AVK, meyve suyundan yapılan sağlıklı şekerlemeleriyle tanınıyor. 1991'de kurulan AVK işleminde fiyatın da anlaşmanın da 1 ay içinde açıklanması bekleniyor.
 
Yıldız Holding bünyesindeki çikolata ve bisküvi devi Ülker, bir süredir satın almak için şirket aradığını gizlemiyordu. Yıldız Holding CFO'su Cem Karakaş da 3 bölgede şirket avına çıktıklarını açıklamış ve, “Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'da satın alma amacıyla baktığımız kek ve çikolata üretimi yapan 3-4 şirket var” demişti.
 
Satış sürecinde bulunan bir kaynak, yaklaşık 1 yıl süren görüşmelerin tamamlandığını ve satışın yakında açıklanacağını söyledi. Aynı kaynak, “Sağlıklı şekerleme üretimi yapan AVK, hem Avrupa'da hem de Rusya'da çok önemli bir marka” dedi. 1991 yılında Ukrayna'daki şekerleme fabrikaları için kakao ürünleri tedarikçisi olan AVK, birkaç yıl sonra kendi tatlılarını üretmeye başladı.
 
Ukrayna'da 4 fabrikası var
 
AVK, 1996'da Donetsk şekerleme fabrikası ve sonrasında da Lugansk ve Mukacheve fabrikalarını aldı. Şirket şimdi 4 fabrikayla üretim yapıyor. AVK Ukrayna pazarında şekerleme ve çikolatadaki liderliğini her geçen yıl pekiştiriyor.
 
‘Shedevr', ‘Domior', ‘Krem-sufle', ‘Korolivskyj Sharm', ‘Major' gibi tanınmış markalara sahip AVK, Ukrayna'da jöle çiğneme tatlıları üretimi yapan ilk şirket.
 
2007 yılında dünyanın en lüks çikolata markası olan Belçikalı Godiva'yı 850 milyon dolara alan Ülker, yeni hamlesiyle Doğu Avrupa ve BDT ülkelerini de fethedecek. Ülker'in finansal durumu da bu yılın başarılı geçeceğini gösteriyor. İlk üç aylık bilanço sonuçlarına göre Ülker toplam satış gelirlerini yüzde 71.8 artırarak 629.5 milyon liraya çıkardı. Brüt kârını, geçen yılın ilk çeyreğine göre iki kat artırarak 71.8 milyon liradan 142.4 milyon liraya ulaştıran şirketin net kârı ise 63.9 milyon TL'ye çıktı.
 
Godiva Çin'de 100 mağaza açacak
 
GodIva'nın sahibi Yıldız Holding, dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarından Çin'de mağaza sayısını artırmaya karar verdi. Godiva CEO'su Jim Goldman, İsviçre'nin Davos kentinde Chocovision konferansında kararı açıkladı. Goldman, bu yıl içinde mağaza sayısını 15'e çıkarmayı, üç yıl içinde de bu sayıyı 30'a yükseltmek hedefinde olduklarını kaydetti. Goldman, “Çin en hızlı artış gösteren pazarlarımız arasında. 4-5 yıl içinde mağaza sayımızı 100'e bile çıkarabiliriz” dedi.
 
Meyve suyundan renklendiricisiz şeker üretiyor
 
Şirketin ‘Zhuviland' isimli şekerleme markası Ukrayna, Rusya ve diğer BDT ülkelerinde çok popüler. AVK, Avrupa'da en hızlı şekerleme üreten şirket. AVK, fabrikalarının uzay gemisine benzediğini belirtiyor. Tam otomatik fabrikanın Avrupa'da eşi yok. Saatte 3 ton üretim yapan fabrikada çikolata ve şekerleri insan gözüyle görmek mümkün değil.
 
Zhuviland şekerlemelerinin 100 gramı çocukların günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 80'ini karşılıyor. Yani AVK, bir paket jöle şekerlemedeki C vitamininin 1 kilo üzüm ya da greyfurttaki vitamine denk geldiğini iddia ediyor. Avrupa'da sağlıklı şekerleme ürünlerinde iddialı olan şirket, ürünlerin kesinlikle çocuklara zarar vermediğini vurguluyor. Çünkü ürünlerde hiçbir yapay renk ve tatlandırıcı kullanılmıyor. Ürünler tamamen meyve suyundan oluşuyor.
 
İlker Pehlivan/Vatan

Yorum Yaz