maritbet girişmaritbet
TEKFEN Holding Samsun'a 232 milyon dolarlık yatırım yapacak!

TEKFEN Holding Samsun'a 232 milyon dolarlık yatırım yapacak!

TEKFEN Holding Tarımsal Sanayi Grubu CEO’su Esin Mete, Toros Tarım’ın Samsun tesislerinin yanına 232 milyon dolarlık yatırım yapacağını bildirdi.

TEKFEN Holding Tarımsal Sanayi Grubu CEO'su Esin Mete, Toros Tarım'ın Samsun tesislerinin yanına 232 milyon dolarlık yatırım yapacağını bildirdi. Mete, “yeni tesiste sülfürik asit ve fosforik asit üretimi yapacağız ” dedi.

TEKFEN Holding Tarımsal Sanayi Grubu CEO'su ve Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Esin Mete, Samsun'daki mevcut fabrikanın yanına 232 milyon dolar yatırımla yeni bir sülfürik asit tesisis kurma kararı aldıklarını açıkladı. Mete, bu yıl başlayıp 2014 yılında bitirmeyi planladıkları yatırımla ithalata bağımlılıklarında yıllık 50 milyon dolarlık bir azalma söz konusu olacağını belirtti. Mete, “Şu anda Samsun ve Ceyhan'daki gübre üretimlerimizde kullanmak üzere sülfürik asiti, fosforik asiti ithal ediyoruz. Yeni tesis devreye girdiğinde kükürt ve fosfat kayası ithal etmemiz bize yetecek. Böylece ara mamul ithalatımız önemli ölçüde azalacak” dedi.
 
Fosfatlı gübrelerin girdisi
 
Esin Mete, yeni yatırım kararlarıyla ilgili sohbet toplantısında, fosfatlı gübrelerin ana girdisi fosforik asiti Kuzey Afrika ülkelerinden ithal ettiklerini vurgulayarak, şunları anlattı: “Küresel piyasalarda koşullar değişmeye başladı. Biz de değişen koşulları dikkate alarak Samsun'da yeni yatırım kararı aldık. Samsun'da üreteceğimiz sülfürik asit ile fosfat kayasından fosforik asit üretebileceğiz. Yıllık 200 bin ton olan fosforik asit ihtiyacımızın tamamını kendi bünyemizde üretmeyi planlıyoruz. Üreteceğimiz fosforik asit ara mamulünü Samsun ve Ceyhan'daki fabrikalarımızda DAP ve kompoze gübre üretimi için kullanacağız. Çiftçinin sonbahar döneminde kullandığı bu ürün grubu Toros Tarım'ın toplam üretiminin yüzde 50'sini oluşturuyor.”
 
5.5 yılda geri döner
 
Samsun'a yapacakları 232 milyon dolarlık yatırım bedelinin 5-5.5 yılda geri dönebileceğini kaydeden Esim Mete, şunları dile getirdi: “Fas, Suudi Arabistan gibi ülkeler eskiden hammaddeyi bizim gibi ülkelere verirken bizlere para kazandıracak marj bırakırlardı. 2008'den sonra trend değişti. Artık onlar da yavaş yavaş gübre üretiyor. Dolayısıyla ya gübreyi satmaya çalışıyor ya da hammadde ve ara maldaki marjı çok aşağı çekiyor. Bu durum, gelecekte fosforik asit bulmakta zorlanabileceğimizi ortaya koyuyor. Biz de üretimde devamlılığı sağlamak ve dükkanı kapatmamak için önlemimizi almış oluyoruz. Yeni tesiste üretim sırasında ortaya çıkacak ısı, elektrik enerjisine dönüşecek. Elektriği hem kendimiz kullanacağız, hem de kalanını şebekeye satacağız.”
 
Bölgesel büyüme planı
 
Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu olarak 2011'de 1.2 milyar lira ciro elde ettiklerini belirten Esin Mete, şöyle konuştu: “2007'den beri yüzde 30'un üzerinde seyreden pazar payımızla liderliğimizi güçlendirdik. Yıllık 1.8 milyon ton gübre üretim kapasitemiz var. Ortalama yüzde 80 kapasite kullanımıyla çalışıyoruz. Küresel gübre piyasasında bölgesel stratejik ortaklıklarla büyümeyi planlıyoruz. Geçen ay dünya fosfat ihracatının yüzde 30'unu kontrol eden Fas'ın en büyük devlet kuruluşu OCP ile ortak şirket kurduk. Black Sea Fertilizer Trade (BSFT) adlı şirketimizle özellikle Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler ve Balkanlar'a yönelik ihracat yapmayı planlıyoruz. Toros Tarım'ın Samsun tesisleri, bu alanda ciddi avantaj sağlayacak.”
Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"
  • 28.02.2024 16:08

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hızlı tren ağını Karadeniz'e ul ...

Samsun Şehir Hastanesi inşaatı devam ediyor
  • 20.07.2023 15:35

Samsun Şehir Hastanesi inşaatı devam ediyor

Samsun İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç Samsun Şehir Hastanesi ile ilgili bilg ...

Samsun'da ilçeler ile il merkezi arasında tek dolmuşla ulaşım dönemi başladı
  • 30.12.2022 10:06

Samsun'da ilçeler ile il merkezi arasında tek dolmuşla ulaşım dönemi başladı

Samsun Büyükşehir Belediyesince yapılan ve ilçelerden kent merkezine tek dolmuşl ...

Karadeniz Bölgesi'nin ilk Bilim Merkezi ve Planetaryum inşası sürüyor
  • 13.07.2022 09:29

Karadeniz Bölgesi'nin ilk Bilim Merkezi ve Planetaryum inşası sürüyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen "Bilim Merkezi ve Planetaryu ...

Tekfen Holding'in Arka Bahçesi çalışanlarına emanet!
  • 14.02.2022 10:13

Tekfen Holding'in Arka Bahçesi çalışanlarına emanet!

Tekfen Holding, Ulus Yerleşkesi’nin Arnavutköy yokuşu üzerindeki atıl kalan yama ...

Tekfen Holding, Dünya Su Liderleri arasında!
  • 08.12.2021 17:08

Tekfen Holding, Dünya Su Liderleri arasında!

Tekfen Holding, dünyanın en büyük çevre raporlama platformu olan CDP’nin İklim D ...