maritbet girişmaritbet
Şişecam, Romanya’daki fabrikasında 50 milyon euroluk yatırım yapacak!

Şişecam, Romanya’daki fabrikasında 50 milyon euroluk yatırım yapacak!

Avrupa’nın otomobil üssü Almanya’yı hedef alan Şişecam, Romanya’da fabrika aldı, 50 milyon euro’luk yatırım yapacak. Hızlı büyüdüklerini belirten Ahmet Kırman, yabancı şirketlerin art arda ‘bizi alın’ diye geldiklerini anlattı

 

Avrupa'nın otomobil üssü Almanya'yı hedef alan Şişecam, Romanya'da fabrika aldı, 50 milyon euro'luk yatırım yapacak. Hızlı büyüdüklerini belirten Ahmet Kırman, yabancı şirketlerin art arda ‘bizi alın' diye geldiklerini anlattı

Cam üretiminde dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan ve 150 ülkede varlık gösteren İş Bankası kuruluşu Şişecam, dünya ekonomik kriz ile boğuşurken yeni pazarlar ve üretim yerleri arıyor. Şişecam'ın pazar bulmak ve üretim yapmakta istikrarlı ve etkili politikaları esas aldığını ifade eden Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman, haftada en az iki üç yabancı şirketin ‘bizi alın' talebiyle kendilerine geldiklerini söyledi. Şişecam'ın bu teklifleri değerlendirdiğini kaydeden Kırman şöyle konuştu: “Avrupa'dan Ortadoğu'dan, Çin ve Hindistan'dan şirketler var.

Çin ve Hindistan'la ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Baktığımız başka bir taraf ise Amerika. ABD çok ciddi bir pazar. Nasıl, ne şekilde girmek lazım diye düşünüyoruz. Bu pazar için orada olmamız mı?, yoksa yakın bir yerde olmamız mı gerekir, buna bakıyoruz. Şu an baktığımız iki nokta var. Çin, Hindistan ve Amerika.”

Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Kırman, sorularımızı yanıtladı.

Bulgaristan önemli bir merkez

 Şişecam'ın yeni yatırımları var mı?

Şişecam'ın süreklilik gösteren bir yatırım anlayışı var. Daha önce ve 2012'de başlayan yatırımlarımız var. Bu yıl itibarıyla yaptığımız yatırım harcamaları geçen yılı aşmış durumda, 425 milyon TL'yi buldu. Türkiye'de yaptığımız yatırımlara bakacak olursak şu anda en süratli gideni Eskişehir'de yaptığımız ambalaj yatırımı. Topkapı fabrikamızı kapatıyoruz. Çok daha modern ve yetenekleri yüksek, kapasitesi genişletilebilir özellikte olan bir fabrika açacağız. Hedefimiz yıl sonunda bu yatırımı tamamlamak ve faaliyete başlamak. Polatlı'da düz cam fabrikamızın inşaatı devam ediyor.

Tataristan'daki düz cam ve oto cam fabrikalarımızın yatırımı devam ediyor. Etkili bir yatırım olacak.

Bulgaristan'daki düz cam ve ev eşyası yatırımları da sürmekte. Bunların tamamlanmasını 2013 olarak hedefledik. Şu anda çalışmalarımız hedefimize paralel gidiyor.

 Bulgaristan'da üretiminiz var...

Bulgaristan'da düz cam ve cam ev eşyası fabrikalarımız var. Bu iki yatırımımızı büyütüyoruz. Avrupa'nın tamamını hedef alan üretim hedefliyoruz. Avrupa bizim en önemli pazarlarımızdan biri. Bu pazarda daha etkin ve pazara hakim olmak adına Bulgaristan bizim için önemli bir merkez. Bulgaristan Avrupa Birliği'nin bir parçası. Aslında Şişecam'ın Bulgaristan'da yaptığı yatırım bu ülke tarihinin en önemli yatırımı.

 Hangi firmalara cam tedarik ediyorsunuz?

Ford, Reno, Hyundai, BMW, Mercedes, Dacia... Yeni projelerin hemen hemen hepsinde de rol olmak için gerişimlerimiz var. Tedarik süreci ve kalite çok önemli. Otomotiv sanayiinde arabalarda camların önemi çok artıyor.

Gerektiğinde soğutma, ısıtma amaçlı kullanım, ısıyı, güneşi geçirmeyen camlar...

Sesi daha az geçiren cam talebi var. Cam konusundaki talep artık çok farklı yöne doğru gidiyor. İhtiyaçlar bunu doğruyor. Ayrıca araçların camı tek başına cam olmaktan çıktı. Camı tedarik ederken camın üzerindeki bütün diğer parçaları da bağlıyoruz.

Amerika ve Hindistan'a bakıyoruz

 Dünyadaki kriz sizi zorluyor mu?

Dünyadaki ekonomik dalgalanmanın artık alışıla gelen bir yaşam tarzı haline geldiğini görüyoruz. Bu kadar değişken ve ekonomilerin de farklı tarzda gittiği, bir olumlu, bir olumsuz giden hikayeyi hepimiz sevdik. Talep durgunluğu elbette bizi de etkiliyor.

 Özellikle Avrupa bölgesinde krizin izleri belirginleşiyor. Bu durum size fırsat oluşturdu mu?

Hiç şüphesiz yaratıyor. Ekonominin kötüye gittiği zamanlarda ucuza alınacak varlıklar olabilir. Organik büyümenin dışında bu tür satın almalarla ilgilenebilirsiniz. Biz de bunu yapıyoruz ve konudaki çalışmalarımız devam ediyor.

Çok şükür haftada en az iki üç kişi geliyor, ‘İlla bizi al, fabrikamızı verelim' gibi talep ve tekliflerde bulunuyorlar. Avrupa'dan Ortadoğu'dan, Çin ve Hindistan'dan şirketler var. 

Çin ve Hindistan'la ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Baktığımız başka bir taraf ise Amerika. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) çok ciddi bir pazar. Nasıl, ne şekilde girlem lazım diye düşünüyoruz. Bu pazar için orada olmamız mı?, yoksa oraya yakın bir yerde olmamız mı gerekir, buna bakıyoruz. Şu anda farklı bölgelerde baktığımız iki nokta var. Çin, Hindistan ve Amerika. Rusya'da zaten varız. Bu ülkede düz cam, ambalaj ve cam ev eşya üretimimiz var.

 Önümüzdeki dönemde dünya ekonomisine ilişkin beklentiniz nedir?

Düzelmenin zaman alması muhtemel. Düzelmeye daha var. 2013'ü çok parlak görmüyoruz. Dolayısıyla Türkiye'nin proaktif olması çok önemli. Bu konuda hızlı karar vermek ve iyi öngörülerde bulunmak ekonomi yönetimi açısından çok önemli.

‘Şişecam' Romanya'da fabrİka aldı

Bu yıl içinde yaptığınız yeni yatırımlarınız var mı?

Romanya'da yeni bir fabrika aldık. Burada oto cam üretimimizi, sistemimizi geliştireceğiz. Oto cam üretiminde biz dünyanın en başta gelen tedarikçileri arasında hızla ilerliyoruz. Avrupa'nın üst düzey otomobil firmalarının cam tedarikçisi konumundayız. Dolayısıyla Romanya bizim açımızdan stratejik önemi olan bir erişim noktası olacak. Hem Romanya'da önemli olduğu için (bu ülkede ciddi araç üretimi var) hem de Almanya ve benzeri olan ülkelere ulaşmak için bu fabrikayı satın aldık. Oto cam artık eskiye oranla çok daha farklı esaslara göre işliyor. Otomobil üreticileri on time (sipariş üzerine üretim) esasına göre çalışmaya başladılar. Ford'la böyle çalışıyoruz. Bunu Almanya'da yapmaya başlayacağız. On time tedarik esasını hayata geçireceğiz. Bu tabii kalite ile birlikte giderek rekabeti artıran bir gelişme.

 Üretime ne zaman başlayacaksınız?

Fabrikayı aldık, üretim için şimdi makina ve tesisat çalışmalarımızı yapıyoruz. Zaman içinde Bulgaristan'daki oto cam üretimimizin tamamını Romanya'ya taşımayı planlıyoruz. Oto camda Romanya'nın sağladığı imkanlar önemli. Stratejik, lojistik olarak bizim için çok önemli bir noktada. Avrupa araba piyasasının merkezi olan Almanya'ya çok yakın. Almanya en pahalı katma değerli araçları üreten bir ülke. Araba camlarının özellikleri çok nitelikli.

 Yatırım tutarı nedir?

50 milyon euro'ya yaklaşır. Hızlı bir şekilde bitirmek istiyoruz. Önümüzdeki senenin sonuna doğru tamamlamayı planlıyoruz.

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Isıcam ile evlerde yenilenme hareketi!
  • 14.10.2022 16:17

Isıcam ile evlerde yenilenme hareketi!

Şişecam’ın yaşam alanlarının ihtiyacına yönelik çözüm üreten yalıtım camı markas ...

Şişecam, Solar İstanbul’da Güneş Enerjisi Camları'nı tanıttı
  • 28.03.2022 11:49

Şişecam, Solar İstanbul’da Güneş Enerjisi Camları'nı tanıttı

Üretim kapasitesi açısından dünyanın en büyük düzcam üreticilerinden Şişecam, dü ...

Şişecam, Avrupa'daki ilk cam ambalaj tesisini Macaristan'a kuruyor
  • 18.03.2022 16:30

Şişecam, Avrupa'daki ilk cam ambalaj tesisini Macaristan'a kuruyor

Şişecam’ın, Macaristan’ın Kaposvar şehrinde hayata geçireceği 255 milyon Euro’lu ...

Şişecam, AHK KNDU Villaları'nda!
  • 08.03.2022 17:13

Şişecam, AHK KNDU Villaları'nda!

Avrupa’nın en büyük düzcam üreticisi Şişecam’ın ürünleri, Türkiye’nin turizm mer ...

İstanbul TV ve Radyo Kulesi’nin camları Şişecam’dan!
  • 19.10.2021 17:11

İstanbul TV ve Radyo Kulesi’nin camları Şişecam’dan!

Avrupa’nın en büyük düzcam üreticisi Şişecam’ın düzcam ürünleri, İstanbul’un yen ...

Şişecam'ın V-Block teknolojisi Paşabahçe ürünlerinde kullanılacak
  • 05.02.2021 11:21

Şişecam'ın V-Block teknolojisi Paşabahçe ürünlerinde kullanılacak

Şişecam'ın geliştirdiği, cam yüzeylerdeki virüs ve bakterileri etkisiz hale geti ...