maritbet girişmaritbet
Safi Holding, Dolapdere ve Kağıthane'de yeni projeler geliştirecek!

Safi Holding, Dolapdere ve Kağıthane'de yeni projeler geliştirecek!

Kemerburgaz'da 1960'lı yıllarda hafriyat işleri yaparak ticaret hayatına giren merhum Arif Safi, 1990'lı yıllarda hafriyat işlerinin İBB tarafından özel sektörün elinden alınmasıyla kömürcülüğe yöneldi

 

İkinci kuşakla birlikte 2000'li yıllarda kurulan Safi Holding, bugün kömür işleme, deniz taşımacılığı ve inşaatta faaliyet gösteren 550 milyon TL cirolu bir holding oldu. Çimento, Uman işletmeciliği ise yeni alanlar olacak. 
 
Türkiye'nin vitrin önüne çıkmayan holdinglerinden biri olan Safı Holding'in arkasında bir başarı öyküsü gizli. 1960'lı yıllarda Kemerburgaz'da kardeşleriyle birlikte hafriyat işleri yaparak ticaret hayatına atılan merhum Arif Safı, 1990'lı yıllarda o dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'ın hafriyat işlerini özel sektörden almasıyla kömürcülüğe yönelmiş. 
 
Arif, Mümtaz, Celal ve Cengiz Safı kardeşler tarafından kurulan Safı şirketi, 2000'li yıllarda ikinci kuşağın yönetime katılmasıyla birlikte Safi Holding'e dönüşürken, bugün 2 bin çalışanı 550 milyon cirolu bir yapı haline gelmiş. 
 
Arif Safı'nin1991'de vefat etmesinin ardından oğulları Atakan Sinan Safı ve Hakan Safı yönetimdeki görevlerine devam ederken Mümtaz, Celal ve Cengiz Safı kardeşler ile onların beş çocuğu da yönetimin çeşitli kademelerindeki görevlerine devam ediyor. 
Arif Safi'nin oğlu, şirketin ikinci kuşak yöneticisi Safı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safı, kömür işlemeden deniz taşımacılığına, gayrimenkul sektöründen şeker işlemeye kadar çeşitli alanlarda faaliyet gösterdiklerini ve yeni yatırım planları olduğunu söylüyor. 
 
Safı, "Gayrimenkul, deniz taşımacılığı, şeker üretimi, çimento ve liman işletmeciliği alanlarında yeni yatırımlarla büyüme hedefimiz var. 2011 yılında 500 milyon TL ciro yaptık bu yılı da cirosal anlamda yüzde 10'luk büyüme ile kapamayı planlıyoruz" diyor. Kömür işleme tesisleri 1990'ların ortasında kömür ithalatına başlayan şirketin Gebze, Samsun, Trabzon ve Artvin'de kömür işleme tesisleri bulunuyor. 
 
Türkiye'nin yıllık 7 milyon tonluk kömür talebi olduğunu bunun 1 milyon tonunu kendilerinin karşıladığını belirten Safı faaliyetlerini şöyle özetliyor: "Rusya ve Güney Afrika'dan kömür ithal edip Gebze, Samsun, Trabzon ve Artvin'de kömür işleme tesislerimizde işleyip iç pazara sunuyoruz. Kömürleri taşımak üzere aldığımız 4 gemimizle de deniz taşımacılığı işi da yapıyoruz. Son olarak toplam 50 milyon dolarlık yatırımla Güney Kore'den 40'ar bin tonluk dökme yük gemisi sipariş ettik 2013 Haziran'ında teslim alacağız. Bu yatırımla yıllık 2 milyon ton olan taşıma kapasitemiz 4 milyon tona çıkacak. Bu gemilerle kendi kömürümüzün yanı sıra hurda ve un taşıyoruz." 1960'lı yıllarda Etiler, Beyoğlu, Beylikdüzü, İstinye ve Avcılar'da binalar inşaa eden Safı, son iki yılda gayrimenkul sektöründe de iddialı. 
 
İlk rezidans projesi olan Kartal Espadon Rezidans, 50 milyon dolarlık yatırımla Kartal E-5 üzerinde inşa ediliyor ve 2013 sonunda teslim edilecek. 
 
İnşaatta da iddialı 
1960'lı yıllarda mahalle aralarında başlayan inşaat işlerini bugün iddialı projeler haline getirdiklerini belirten Hakan Safı, gayrimenkul projeleri hakkında şunları söylüyor: "İnşaat alanında iddialı projelerimiz olacak. Taksim Dolapdere'de Bilgi Üniversitesi ile Toyota arasında kalan arazi bize ait. Oraya otel ya da rezidans yapacağız. Şu an piyasa fizibilite çalışmaları sürüyor. 
 
Gelecek yılın başında başlayıp yaklaşık 100 milyon TL'lik bir yatırım yapacağız. Ayrıca Galata'da Doğan Apartmanı nın biraz aşağısında 10 milyon TL'lik yatırımla 20-25 odalı bir butik otel yapacağız. 2014'ün ortasında renovasyonu başlayacak." Safı Holding'in inşaat projeleri arasında Kağıthane'de Tekfen Ofıs'e komşu bir fabrika binasının yıkılıp yerine rezidans yapılması da bulunuyor. Projenin detaylarının netleşmesiyle birlikte 2014 yılında inşaatın başlaması ve 50 milyon TL'lik yatırım yapılması planlanıyor. 
 
İnşaat sektöründe önümüzdeki dönemde iddialı projelerle var olmayı planlayan holdingin çimento alanında da yatırım yapma planları bulunuyor. 
 
Yeni ilgilendikleri alanların başında çimento sektörünün de geldiğine işaret eden Safı, "Çimento sektöründe yer alabilmek için çimento fabrikası alma planımız var. Bunun için iki grupla görüşmelerimiz sürüyor. Anlaşabilirsek bu iki fabrikayı satın alıp bu sektörde de yer alacağız" diyor. 
 
Şeker fabrikaları ve liman ihaleleri Safı Şeker şirketi ile sofralık şeker sektöründe yer alan holding, bu alanda da önümüzdeki dönemde oldukça iddialı. 
 
Geçtiğimiz yıl Şeker Fabrikaları'nın C portföyünün ihalesine girip verdikleri 650 milyon dolarlık teklifle ikinci olduklarını belirten Safı, "Başbakan daha sonra bu ihaleyi onaylamadı. 
 
Önümüzdeki dönemde şeker fabrikalarının yeni ihaleleri olacak onlara da katılmayı planlıyoruz. Safı Şeker şirketimizi büyütmek ve üretim yapabilmek için 3 ya da 6 şeker fabrikası alma planımız var" diyor. Safı, şeker fabrikaları ihalelerinin yanı sıra liman işletmeciliği alanında da olmak için liman ihalelerine katıldıklarını ve bundan sonraki dönemde de yapılacak ihalelere katılmayı planladıklarını söylüyor. 
 
2005 yılında Trabzon Limanı'nın ihalesine talip olan Safı Holding, Al bayraklar'ın aldığı bu ihaleden son anda vazgeçmiş. 
 
Üniversite kuracaklar 
Merhum Arif Safi'nin adına 4 yıl önce Arif Safi Vakfı kurulmuş. Bu vakıf kanalıyla yılda binin üzerinde öğrenciye burs veriliyor. Safi ailesinin memleketi olan Giresun Çamoluk'ta 2001 yılında 12 derslikli bir lise yapan Safi ailesi yine Çamoluk'ta bir devlet hastanesi yapmayı planlıyor. Bunun için de devletten arsa tahsis etmesini bekliyorlar. 
 
Önümüzdeki 1-2 yıl içinde özel üniversite kurma planlarının olduğunu belirten Hakan Safi, "Eğitim alanına da yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu amaçla bir özel üniversite kuracağız. Arif Safi Vakfı'nı da bu üniversiteyle birleştireceğiz" diyor. 
 
Ekonomist

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Espadon Residence’ı Hakan Safi’den dinleyin!
  • 28.06.2012 16:37

Espadon Residence’ı Hakan Safi’den dinleyin!

Safi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi, Kartal’da hayata geçirilen E ...

Safiport'a liman projesi için ekipman teslimatları devam ediyor
  • 13.07.2016 09:58

Safiport'a liman projesi için ekipman teslimatları devam ediyor

Safiport Derince’ye alınan ekipmanlar hızla gelmeye devam ediyor. ...

Safi'den 6 milyonluk yeni Espadon!
  • 20.02.2016 13:40

Safi'den 6 milyonluk yeni Espadon!

Espadon Turizm ve Yapı, 6 milyon lira sermayeyle "Safi"ler tarafından kuruldu. ...

Her metrekaresinde güçlü tasarımını konuşturdu
  • 22.08.2014 11:37

Her metrekaresinde güçlü tasarımını konuşturdu

Konut teslimlerine çok yaklaşılan Espadon Residence'ın adı kılıçbalığı anlamına ...

Anadolu Yakası’ndaki deniz manzaralı 15 proje!
  • 21.04.2014 14:22

Anadolu Yakası’ndaki deniz manzaralı 15 proje!

İstanbul Anadolu Yakası’ndaki deniz manzarasına sahip 15 projeyi sizin için araş ...

Kartal Safi Espadon Konutları fiyatları
  • 29.12.2013 08:21

Kartal Safi Espadon Konutları fiyatları

Kartal’da Safi Holding tarafından inşa edilen Safi Espadon projesi farklı mimari ...