maritbet girişmaritbet
Polisan Holding’e göre kentsel dönüşüm büyük bir potansiyel!

Polisan Holding’e göre kentsel dönüşüm büyük bir potansiyel!

Tutkal ve boya sanayiinin önde gelen kuruluşlarından olan Polisan Holding, geçtiğimiz yılı 400 milyon dolar ciro ile kapattı

Tutkal ve boya sanayiinin önde gelen kuruluşlarından olan Polisan Holding, geçtiğimiz yılı 400 milyon dolar ciro ile kapattı.

Tutkal ve boya sanayiinin önde gelen kuruluşlarından olan Polisan Holding, geçtiğimiz yılı 400 milyon dolar ciro ile kapattı. İhracat rakamlarının, boya iştiraklerinin cirosunun yüzde 5'i kadar olduğunu belirten Polisan Holding CEO'su Erol Mizrahi, “Hazır boya ithalatımız yok; ancak boya hammaddelerinin ithalat oranına gelince sektöre paralel ithal girdiler mevcut. Dilovası'ndaki fabrikamızın yıllık 180 bin ton üretim kapasitesi var” şeklinde bilgi verdi. Hollanda, Rusya, Azerbaycan, Bulgaristan, Ukrayna, Gürcistan gibi ülkelere boya ihraç ettiklerini belirten Mizrahi, “Boya marka gücü ile satılan bir ürün. Ancak maliyetler değerlendirildiğinde her ülkede marka yatırımı yapabilmek kolay değil. Biz Polisan olarak Türkiye'de markamızı tanıtabilmek adına milyonlarca dolar yatırım yapıyoruz. Ancak bunu çalıştığımız diğer ülkelerde yapma şansımız maalesef yok. Dolayısıyla biz de genelde lojistik anlamda en az finansal yük getirecek ülkeleri hedeflemekteyiz” dedi.

Polisan olarak 2013 yılına iyimser baktıklarını ifade eden Mizrahi, önümüzdeki iki yıl boyunca Türkiye'de yaşanabilecek bir kriz beklemediklerini söyledi. Mizrahi, yabancı sermayenin de Türkiye'ye ilgisinin artarak devam ettiğine değinerek, “Türkiye'de özellikle inşaat sektöründe büyüme bekliyoruz. Özellikle deprem konutlarının getirmiş olduğu aktivite ile sadece boya ve kimya sektöründe değil, birçok sektörde olumlu gelişmeler yaşanacaktır. Geçtiğimiz yıllarda boya sektörü alanında yapmayı ertelediğimiz planlarımızı, 2013 yılı içinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu yıl yüzde 10 ciro artışı hedefliyoruz” diye konuştu. Kocaeli-Gebze V (Kimya) Organize Sanayi Bölgesi'nde142 bin metrekarelik arazi satın aldıklarını hatırlatan Erol Mizrahi, “2018 yılında boya üretim tesislerimizi satın aldığımız bu arazide kurulacak yeni tesislere taşımayı planlıyoruz. Ayrıca mevcut şirketlerimizde kapasitelerin büyütülmesi, iyileştirme ve geliştirme yatırımları önceliğimizi oluşturacaktır. Toplamda 150 milyon dolarlık yatırım planımız var. Bu yatırımlar boya, kimya, liman (Poliport) ve tarım şirketlerimize yönelik olacaktır” açıklamasını yaptı.

“Sektördeki daralmaya rağmen alınan tedbirleri doğru buluyoruz”

Mizrahi, 2012 yılında yaşanan ağır iklim koşulları ve hükümetin cari açığı dizginlemek için aldığı bir takım tedbirlerle ekonomiyi soğutma çabalarının tüm piyasaları etkilediği gibi boya sektörünü de olumsuz etkilediğini söyledi. Sektörde yüzde 15'lik bir daralma yaşandığını kaydeden Mizrahi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Polisan olarak sektörde yaşanan daralmaya rağmen alınan tedbirleri yerinde ve doğru buluyoruz. Zira geçmişte balon şişip patladıktan sonra alınan tedbirlerin bedelleri ağır olurdu. Gerektiği noktada fren, ihtiyaç noktasında gaza basılması bizim açımızdan olumludur. Bu sayede cari açığın kontrol altında tutulduğunu düşünüyoruz. Sektörün ertelenen taleplerinin canlanması ile yaşanan kayıplar telafi edilir ve arzu edilen sürdürülebilir ve sağlıklı büyümeler yaşanır görüşündeyiz.”

Erol Mizrahi, boya sektöründe bir büyüme yaşanmamasına rağmen, Avrupa'da ekonomik kriz nedeniyle pazarın daraldığını ve Türkiye'nin, Avrupa'da altıncı sıradan dördüncü sıraya yükseldiğini bildirdi.  Polisan'ın ise önceki yılın büyüme oranına ulaştığını ifade eden Mizrahi, “Önceki seneye göre tonaj bazında bir büyüme gerçekleşti. Bunu sektördeki pazar büyümesi gerçekleşmediği için Polisan'ın pazar payının büyüdüğü şeklinde değerlendiriyoruz” dedi.

“Kentsel dönüşüm pazar için büyük potansiyel”

Sektörün gündeminde yer alan kentsel dönüşüm sürecinin pazar için büyük potansiyel oluşturduğunu dile getiren Mizrahi, “Kentsel dönüşüm süreci ve binalara getirilen Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğunu göz önüne aldığımızda yalıtımda 8 milyar TL, boyada ise 5 milyar TL olmak üzere toplamda 13 milyar TL'lik bir pazar potansiyeli bulunuyor” diye konuştu. İnşaat sektörünün her zaman beraberinde birçok sektörü tetikleyen Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri konumunda olduğunu aktaran Mizrahi, boya sanayiinin de kentsel dönüşüm projesi ile ivme kazanarak gözde sektörlerden olmaya devam edeceğini belirtti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Polisan Holding'in yeşil fabrika yatırım bütçesi 60 milyon euroyu buldu!
  • 15.12.2022 16:03

Polisan Holding'in yeşil fabrika yatırım bütçesi 60 milyon euroyu buldu!

Polisan Holding CEO'su Mehmet Hacıkamiloğlu, "Holding olarak hem yeşil dönüşüm h ...

Polisan Holding, 54 dönüme 3 bin ağaç dikti
  • 12.11.2022 13:08

Polisan Holding, 54 dönüme 3 bin ağaç dikti

Polisan Holding, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında Dilovası'nın Tavşan ...

Polisan Kansai Boya, İngiltere'ye hızlı giriş yaptı
  • 15.03.2022 11:48

Polisan Kansai Boya, İngiltere'ye hızlı giriş yaptı

Türkiye’de özellikle kimya, boya ve liman işletmeciliği sektörlerinde pek çok il ...

Polisan, iklim değişikliği program notunu "B" seviyesine yükseltti
  • 11.01.2022 10:52

Polisan, iklim değişikliği program notunu "B" seviyesine yükseltti

Polisan Holding, CDP’nin İklim Değişikliği Programı ve Su Güvenliği Programı'nda ...

Polisan Holding, TEİD üyesi oldu
  • 27.02.2021 17:16

Polisan Holding, TEİD üyesi oldu

Polisan Holding, 150’yi aşkın üyeye ulaşan Etik ve İtibar Derneği (TEİD) üyeleri ...