maritbet girişmaritbet
Onko-Koçsel İlaçları Türkiye’nin ilk onkoloji fabrikasını Gebze OSB’de kurdu

Onko-Koçsel İlaçları Türkiye’nin ilk onkoloji fabrikasını Gebze OSB’de kurdu

Onko-Koçsel İlaçları, Türkiye’nin ilk onkoloji fabrikasını 70 milyon euro yatırımla Gebze Organze Sanayi Bölgesi’nde kurdu

Yüzde 100 yerli sermayeyle kurulan fabrikada 2016 yılına kadar 139 adet yerli kanser ilacı üretilecek. Onko-Koçsel İlaçları Yönetim Kurulu Üyesi S. Tuğba Koç, “İlk hedefimiz 1,5 milyon kutuyla üretime başlamak. Şu anda 51 adet ruhsatlı ürüne sahibiz ve neredeyse hepsi ithal. Bu sayının 2014'te 71, 2015'te 106 ve 2016'da 184'e ulaşmasını hedefliyoruz. Yeni yatırımımızla birlikte yerli ürünlerimiz, kendi portföyümüz oluşuyor. Türkiye'de kısıtlı veya hiç üretilmeyen kanser ilaçlarını üreteceğiz. Mayıs ayında pilot üretimlere başlamayı planlıyoruz. 2016 yılında 139 kanser ilacımızı yerli olarak üreteceğiz” dedi. Fabrikanın şu anda 70 milyon euroluk bir yatırıma ulaştığını belirten Koç, “Bu rakam her geçen gün artıyor. Yatırımımızı üretim kapasitesini artırmaya müsait bir yerde yapıyoruz. Fabrika bittiği zaman Türkiye için bugüne kadar sahip olmadığı bir teknoloji ve kalitede, Türkiye'de üretilemeyen veya çok kısıtlı üretilen onkoloji ürünler üretilecek” diye konuştu.

İran ve Irak öncelikli pazarlardan
Yurtdışına ihracat hedefleri olduğunu da belirten Koç, “Sadece Türk pazarı değil yurt dışına da ihracatımız olacak. 2015 yılında girişimlerimizi ve anlaşmalarımızı tamamlamayı hedefliyoruz. 2016 yılında kendi fabrikamızda üretilecek ürünlerin yaklaşık %20'sini ihracata ayırmayı planlıyoruz” dedi. İhracatta her ülkeye aynı anda girmeyecekleri bilgisini veren Koç, öncelikli pazarlarının Kazakistan, Özbekistan, İran, Irak, Rusya, Arnavutluk, Ukrayna gibi pazarlar olduğunu söyledi. Türkiye onkoloji pazarında tüketilen ürünlerin 2013 yılı rakamlarına bakıldığında, yüzde 93.2'sinin ithal ürünler olduğunu sadece %6.8'sini yerli olduğunu belirten Koç, “Hedefimiz bu oranları tersine çevirmek. Biz 30 yıldır bu alana hizmet veren bir firma olarak bu alanı çok iyi biliyoruz” dedi.

Radyoloji alanına ağırlık verecek
Onkoloji, hematoloji, fizik tedavi, ramatoloji, nöroloji gibi alanlarda faaliyet gösteren Onko–Koçsel İlaçları, aslında Onko-Koçsel tüzel olarak iki ayrı şirket. Onko, 1987 yılında, bugün Onko-Koçsel İlaçları Yönetim Kurulu Başkanı olan İrfan Koç tarafından kuruluyor. S. Tuğba Koç şirketlerin kuruluş hikayesini şöyle anlattı: “İrfan Koç, Türkiye'ye kan ürünlerini getiriyor. Önce bir tane ürünle başlıyorlar. Daha sonra da bütün kan ürünleri portföyü geliyor. Sonra onkolojiye girdik. Koçsel, bir kardeş şirket olarak kuruldu. Onko, onkoloji-hematoloji gibi çok spesifik alanlarda olmaya başlamıştı. 
Dünya

Yorum Yaz