maritbet girişmaritbet
Interface, AGK Yer Kaplamaları ile Türkiye'de karo halı üretecek!

Interface, AGK Yer Kaplamaları ile Türkiye'de karo halı üretecek!

ABD'de ofislerin önde gelen yer kaplama malzemesi olarak dikkat çeken karo halı, 26 yıl önce İnterface, AGK Yer Kaplamaları ile Türkiye pazarıyla tanıştı. Kullanım kolaylıkları ve çevreci yönüyle dikkat çeken karo halı, atık balıkçı ağlarından ve atık halılardan da üretilebiliyor

ABD'de ofislerin önde gelen yer kaplama malzemesi olarak dikkat çeken karo halı, Interface firması tarafından 1973 yılında keşfedildi. 26 yıl önce Interface, AGK Yer Kaplamaları firması ile Türkiye pazarıyla tanıştı. Bugün Interface, dünyadaki 5 bin çalışanı ile Google'ın yönetim merkezinden, Avrupa ve Türkiye'deki havalimanı, hastane ve ofis zeminleri hatta evlere kadar bir çok projenin zemin kaplama ürünü olarak kullanılıyor. Kullanım kolaylıkları önde gelen yer kaplama ve çevreci yönüyle dikkat çeken karo halıyı Interface Türkiye Ülke Müdürü Ufuk Usta, Hürriyet Emlak'a anlattı.

Karo Halı hakkında bilgi verir misiniz? Türkiye pazarına girdi?
 
- Karo Halı ilk olarak şu anda Interface'in bünyesinde bulunan Heuga firması tarafından düşünülmüş ve üretilmiş. Özellikle Amerika'da ofis zeminlerinin yarısından fazlası karo halı kullanır dersek abartmış olmayız. Avrupa'da da karo halı tüketimi toplam ofis zemin pazarının en az yüzde 40'ını oluşturuyor. Türkiye'deki iş ortağımız AGK Yer Kaplamaları ile 25 yıldır zeminleri, mekanları farklılaştırıyoruz. Türkiye'de karo halı çok bilinen bir ürün değil, mimarlar ve bazı inşaat firmaları dışında ürün bilinirliği diğer alternatiflerine göre düşük.
 
10 BİN PROJE YAPTI 
 
Türkiye'de imza attığınız önemli projeler neler? 
 
- Türkiye'de 26 yıl içinde 10 binin üzerinde projeye imza attık ve bunun tamamına yakım yıllar sonra zeminlerini yine Interface ile yeniledi. Bu projelerin içinde tek seferde 100 bin metrekareyi aşan plazalardan, 20-30 metrekarelik doktor, avukat, mali müşavir ofislerine kadar çok farklı nitelik ve kullanım amacına sahip zeminler var. Son yıllarda sayısı artan özel hastaneler, havalimanları ve eğitim kurumlan zemin tercihlerinde karo halıyı tercih ediyor. Bunun en önemli sebebi Türkiye'deki mimarlann vizyonunun yurtdışındaki meslektaşlarının büe önünde olması.
 
Türkiye'deki ürünlerin özellikleri, faydalan hakkında bilgi verir misiniz? Bu ürünler kullanıcıya ne tür kolaylıklar sağlıyor? 
 
- Karo Halı son kullanıcılar için çok fonksiyonel bir ürün. Kolay uygulanır, firesi de yok denecek kadar az. Taşıması, montajı günlük hayatı kesintiye uğratmadan yapılabilir. Zemine yapışması için insan sağlığını tehdit eden ağır kimyasallar kullanılmaz. Ortalama 10 yıllık kullanım ömrü ile güvenle kullanabilirsiniz. Leke tutmaz ama yoğun kirlenme olursa o bölgedeki karoyu yenisi ile değiştirebilirsiniz. Karo halı ortamdaki sesi dengeler, sert zeminlerde ortaya çıkan ayak seslerini karo halı uygulanmış mekanlarda duyamazsınız. Tabam ısı yalıtımına yardımcı olur. Karo halı özellikle ofislerde kullanım kolaylığı sağladığı için tercih ediliyor. Döşemesi kolay. Zemin bozukluğu olan yerlerde sorun oluşturmuyor. Leke tutmuyor, aşınmıyor, erimiyor, ezilmiyor. 
 
EVLERDE KULLANILABİLİR
 
Karo halı evlere de girer mi? Yeni nesil karo halılar nasıl olacak?
 
- Interface ürünleri genelde yoğun trafiğe maruz kalan ofis, bekleme salonlan ve otel zeminleri için tercih ediliyor. Ancak ben evde de karo halı kullanıyorum ve çok memnunum. Halının sıcaklığı, karo halı uygulamasının pratikliği ve binlerce farklı desen ve sınırsız tasarım imkanıyla birleşince karar vermek çok zor olmuyor. Interface dünya sürdürülebilirlik liginde ilk 10 şirket içinde. En büyük hedefimiz 2020'ye kadar tüm ürünlerimizi yüzde 100 geri dönüşümlü malzemeler ve eski halıları dönüştürerek üretip doğal kaynak kullanmamaktır. Geçen yıl lansmanı yapılan Biosfera adlı bir serimiz var. Tamamen atık balıkçı ağlarından ve atık halılardan üretilen bir seri. Geçtiğimiz aylarda Londra Zooloji Derneği ile bir ortaklık anlaşması imzalandı. Fiüpinler, Danajon Bank bölgesinde pilot proje olarak başlayan ortaklık, sosyal ve ticari faydalar sunuyor. Net-Works, atık ağlar için toplama zinciri kurarak, yerel bahkçılann geçimini sağlayacak ve Interface karo halı için geri dönüşümlü malzeme hazırlayacak.
 
Yurtdışı ve yurtiçi yatırım planları nelerdir? Türkiye'de ne zaman üretim planlanıyor, Ortadoğu ve Rusya pazarı için Türkiye merkez olur mu?
 
–Türkiye Interface için çok önemli bir ülke, ofis aşamasına geçiş, eleman istihdamı gibi kararları da bir yatırım olarak görebiliriz. Ancak Türkiye'de üretim için bir gündem şu an için yok. Çevre ülkelerin hepsinde Interface Türkiye gibi yerel ofisler var. Bu ofisler şu an Rusya ya da Almanya'dan yönetiliyor ama Türkiye'deki büyümeye paralel olarak bu durumun gözden geçirileceğine eminim.
 
Pazar büyümeye açık
 
2012'de nasıl bir pazar bekliyorsunuz? Ciro ve büyüme hedefleriniz nelerdir? 
 
-2012 de aynı geçen sene olduğu gibi en az yüzde 20 büyümeyi hedefliyoruz. Türkiye'deki iş ortağımızın öngörüleri, inşaat sektörünün rakamlarım dikkate alarak hazırladığımız hedeflerimizi 5 yıl üst üste gerçekleştirdik. Türkiye'deki mevcut A sınıfı ofis stoğunun yaklaşık 3 milyon metrekare olduğunu ve pazara yeni girecek ofis stokunun da yaklaşık 700 bin metrekare olduğunu düşünürsek pazarın büyümeye açık olduğunu görebiliriz.
 
Konut arzı azalıyor ofis büyüyor
 
İnşaat sektöründe son yıllarda yaşanan büyüme size nasıl yansıdı?
 
 -Ülkemizdeki istikrarlı büyümenin lokomotifi inşaat sektörüdür. Özellikle geçen yıldan bu yana konut arzının yavaşladığı buna karşılık ofis projelerinde somut bir artış olduğunu görüyoruz. Ofis amaçlı bina inşaat ruhsatı artışının 201 l'in üçüncü çeyreğinde rekor kırması bunun en önemli göstergesi. Pazann büyümesi, yeni projelerin devreye girmesi kadar, bu binaların yeşil bina olarak inşa edilmesi de çok önemli. Ürünlerimiz PA iplikler kullanılarak, yüzde 40
-60'ı geri dönüşümlü girdilerden üretiliyor. 
Karo halının avantajları neler?
 
• Uygulaması ve sökülmesi kolay
• Ortalama 10 yıllık kullanım ömrü var.
• Leke tutmaz, ama yoğun kirlenmelerde karo yenisi ile değiştirebilir.
• Ses ve ısı yalıtımı avantajı bulunuyor. Elektrik yüklemesi yapmıyor.
• Binlerce farklı desen ve renk seçeneği var. Türkiye'de üretim planı yok
 
Ömür Kırbaşlı/Hürriyet Emlak

Yorum Yaz