maritbet girişmaritbet
IBC SOLAR, Konya'da Temmuz ayında faaliyete başladı!

IBC SOLAR, Konya'da Temmuz ayında faaliyete başladı!

IBC SOLAR, Türkiye’nin ilk resmi güneş enerjisi santralini Temmuz ayında Konya’da faaliyete geçirdi

 

350 bin Euro'ya mal olan santral sayesinde doğayla tamamen barışık temiz enerji üretilecek 
 
Güneş enerjisinden elektrik üretimi konusunda uzman olan IBC SOLAR, Türkiye'nin ilk resmi güneş enerjisi santralini Temmuz ayında faaliyete geçirdi. Konya'nın yanı sıra Aksaray, Karaman, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir illerine elektrik dağıtan Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ) için kurulan güneş enerjisi santrali 350 bin Euro'ya mal oldu. 3 bin 500 metrekarelik bir alana kurulan ve Mayıs ayında yapımına başlanan santral iki ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak üretime geçti. 
 
Konya kusursuz ışınma değerlerine sahip
 
Güneş enerjisi santrali kurmak konusunda Alarko ve Cengiz Holding ortaklığındaki MEDAŞ'tan teklif aldıklarını ve hemen çalışmalara başladıklarını söyleyen IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, “Araştırmalarımız sonucunda Konya'nın Avrupa'daki birçok bölgeye kıyasla daha fazla güneş alan ve kusursuz ışıma değerleri sunan bir bölge olduğunu belirledik” dedi. IBC SOLAR Türkiye tarafından kurulan Türkiye'nin ilk resmi güneş enerjisi santralinin, 200 kilovat (KW) gücünde olduğunu belirten Bali, “Bu yatırım Türkiye'de bir ilk. Ürün kalitesi ve teknolojik standartlar açısından sektör adına örnek uygulama olarak kabul edilecek santralde doğayla tamamen barışık temiz enerji üretilecek. Santralde üretilen elektriğin MEDAŞ'ın iç tüketimi dışında kalan kısmı doğrudan ana şebekeye aktarılıyor” diye konuştu. 
 
Ürünler 10 yıl garantili 
 
MEDAŞ tesisleri dahilinde hayata geçirilen projede kullanılan ve IBC SOLAR markasını taşıyan tüm ürünlerin 10 yıl üretim hatalarına karşı garantili olduğunu vurgulayan Bali, santral için 25 yıl boyunca enerji üretme garantisi verildiğini de sözlerine ekledi. Bali, kullanılan fotovoltaik panellerin sektörde standart üstü olarak kabul edilen ve her biri 2 bin saati aşan optik ve laminasyon kalite testlerinden geçirildiğini bildirdi.   
 
Hayri Bali'nin verdiği bilgiye göre, dünya standartlarında üretilen yerli alüminyum taşıyıcı profillerin tercih edildiği projede ayrıca elektrik bağlantı sistemlerinde de alanlarında uzman ve tecrübeli Türk firmalarıyla işbirliği yapıldı.
 
Yönetmelik çıktı yatırımlar hızlandı 
 
Geçtiğimiz Mart ayında ‘Enerji Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik'in yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmanın önünün açıldığını belirten IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri Bali, şöyle devam etti: “Yeni yönetmelikle birlikte Türkiye'de ister tüzel, ister gerçek kişi olsun herkes sahip olduğu kaynakları kullanarak ihtiyacı olan elektriği üretebilecek, fazlasını dağıtım şirketine satabilecek.
 
Bu durum güneş enerjisi bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olarak kabul edilen Türkiye'de enerji sektörünün gelişmesini sağlayacak.” Yeni düzenleme ile büyük üreticilerin yanı sıra küçük tüketicilerin de bir araya gelerek güneş enerjisini elektriğe çeviren fotovoltaik sistemler kurabileceğini ifade eden Bali, “Bu sayede büyük sitelerin, yazlıkların, ticarethanelerin, fabrikaların ve turizm tesisleri elektrik ihtiyacını karşılayabilecekler. Hatta ürettikleri fazla elektriği de satarak ek bir gelir elde edecekler” diye konuştu. 
 
Yeni Mesaj
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri
  • 29.04.2024 12:02

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri

Türkiye'de birçok antik kent bulunuyor. Bu kentlerden tüm dünyada bilinen kentle ...

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...