maritbet girişmaritbet
Hasan Karcı: MASKO'nun rakibi Ikea değil, Avrupa!

Hasan Karcı: MASKO'nun rakibi Ikea değil, Avrupa!

Türkiye'de satılan ev sayısındaki azalmaya paralel olarak mobilya sektörü yılın ilk yarısını iç pazardaki yüzde 30 daralma ile kapattı.

İsveçli Ikea markasının kendilerine rakip olamadığını belirten İstanbul mobilyacılar sitesi MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, "Bizim için esas tehlike İtalya, Almanya ve Polonya gibi ülkelerden yapılacak ithalat olur." dedi.Türk mobilyası dünyada Rusya, Kuzey Irak, Ortadoğu, Afrika ve Körfez ülkeleri başta olmak üzere geniş bir coğrafyada talep görüyor. Dünyada mobilya sektöründe yüzde 25 gibi ciddi bir satış payına sahip olan Çin'i bile bazı ülkelerde geride bırakan Türk mobilyası, bu gelişmelere rağmen yılın ilk altı ayını iç pazarda yüzde 30 daralma ile kapattı. Mobilya sektörünü 'kendi kendini koruyan bir sektör' olarak tanımlayan İstanbul mobilyacılar sitesi MASKO'nun Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, yakında başlayacak olan bir ithalat çılgınlığıyla daha da zor duruma düşme riskinin kapıda olduğuna dikkat çekiyor. Ikea gibi uzun süredir var olan ve tüketiciye pratik çözüm sunan markaların yerli markalar karşısında rakip olmadığının altını çizen Karcı, "Biz yerli mobilya sektörü olarak tüketiciye kalıcı çözüm sunuyoruz. Ikea'dan ürün alan bir tüketici kolay kolay oraya bir daha gitmiyor. Dolayısıyla onların pazara girmesi bizi hiçbir şekilde etkilemedi. Esas tehlike mobilya sektörünün önemli oyuncuları olan İtalya, Almanya ve Polonya gibi ülkelerin Türkiye'ye gerçekleştireceği ihracat olacak." değerlendirmesini yapıyor.

Serbest piyasada rekabetin normal olduğunu söyleyen Karcı, bunun AB'de kriz yaşayan ülkeleri kurtarma operasyonuna dönüşmesinden duyduğu endişeyi dile getiriyor. Bugün İtalya ve İspanya'dan yerli markalara ortaklık tekliflerinin geldiğini anlatan Karcı, AB'de yaşanan ekonomik krizden sonra böyle bir talebin yoğun olarak görüldüğünü vurguluyor. Krizden etkilenen ülkelerin mallarını getirip burada satmak istediğini aktaran Karcı, "Aynı zamanda buradan başka ülkelere de ihracat yapmak istiyorlar. AB ülkelerinde 4 bin Euro olan bir kanepe 2 bin Euro'ya düşmüş durumda. Bu ürünler iç piyasaya girdiği an bizim yerli ürünü korumamız çok da kolay olmayacaktır. Bugün ABD'nin malları Çin'den dünyaya yayılıyor. Çin pastadan 30 milyar dolar pay alıyor. Bizim ithalat ve ihracat dengesini korumamız lazım. Mobilya sektöründe 8 milyar dolar bir iç pazar büyüklüğümüz var. Bu, yabancıların iştahını kabartıyor." dedi.
 
Karcı'nın tespitine göre düğün sezonunda dahi istenilen ölçüde canlanmanın yaşamadığı mobilya sektöründe bu yıl sonuna kadar da daralma devam edecek gibi görünüyor. Sektörün iş düşüşü yaşasa da kriz yaşamayacağını savunan MASKO Başkanı, "Umutsuzluğa kapılmamak lazım. 2013 bu yıldan daha parlak olacak. Önümüzdeki bir yıl içinde ihracatta ve Türkiye'nin iç piyasasında büyüme olacak. 2013'te dalgalanmalar duracak ve İstanbul büyük bir çekim merkezi olacak." değerlendirmesini yaptı.
 
İç pazarın yüzde 15'i masko'nun elinde
 
MASKO, Türkiye mobilya pazarının yüzde 15'ini elinde bulunduruyor. 350 bin metrekare yerleşkesi bulunan MASKO bünyesinde 4 bin çalışan, 550 firma var. Müşterilerin rahat alışveriş yapabilmesi için bünyesinde 40 çocuğun bakılabileceği bir kreş mevcut. 8 kişilik 4 ring aracı ile müşterilerin alan içerisinde rahat bir şekilde taşınması sağlanıyor. Sadece cumartesi ve pazar günleri MASKO'yu 30-40 bin kişi ziyaret ediyor.
 
RAHİME SEZGİN/Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri
  • 29.04.2024 12:02

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri

Türkiye'de birçok antik kent bulunuyor. Bu kentlerden tüm dünyada bilinen kentle ...

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...