maritbet girişmaritbet
Espadon’u inşa eden Safi Holding’in gözü Türkiye Şeker Fabrikaları özelleştirmesinde!

Espadon’u inşa eden Safi Holding’in gözü Türkiye Şeker Fabrikaları özelleştirmesinde!

Kömür devi Safi Holding, faaliyetlerini gayrimenkul, turizm, liman ve gıda sektörlerine yaydı. 250 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımına başlayan holdingin bir gözü de Şeker Fabrikaları özelleştirmesinde…

 

Safi Holding kamuoyunda çok tanınan bir grup değil. Şimdiye kadar medyada yer almadılar. Doğrusu Şeker Fabrikaları özelleştirmesine katılıncaya kadar bizim de ilgi alanımıza girmemişti. Safi Holding'in asıl faaliyet alanı kömür. Türkiye kömür pazarının yüzde 35'ini kontrol ediyor. Nakliye, inşaat ve kömür alanındaki işlerinden yıllık 300 milyon dolar civarında ciro yapıyor. Bu gizli devin başında çok genç bir patron var. 1973 doğumlu Hakan Safi, birinci sınıftayken babasının vefat etmesi nedeniyle üniversite eğitimine ara verip işlerin başına geçmiş. Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi'ndeki eğitimini ancak 2000 yılında tamamlayabilmiş. Sonra da doktorasını yapmış. 
 
İstanbul Altunizade'deki ofisinde buluştuğumuz Hakan Safi ile Safi Holding'in yeni işlerini, gelecek planlarını konuştuk... 
 
Kamuoyu Safi Holdingi pek tanımıyor. Bize biraz holdingin geçmişinden bahseder misiniz? 
 
Babam Arif Safi, 1950'li yıllarda Giresun'dan İstanbul'a gelmiş. Lokantacılık, tuğlacılık, minibüsçülük yapmış. 1980 yılına doğru da maden işine girmişler. Bugün üçüncü havalimanının yapılacağı bölgede maden ocağı satın almışlar. Kömür madenlerimiz vardı. Hafriyatçılık yapmışlar. Biz de o işleri alıp bir yere taşımaya çalıştık. 
 
İlk şirketimizi 1992 yılında kurmuştuk. İkinci kuşak olarak işi üstlendik. Bugün kuzenlerimle birlikte holdingi yönetiyoruz. I990'lı yıllarda enerji sektörüne bakış açısı değişti. Bu yüzden maden işletmeyi bırakıp ithalat yapmaya başladık. Şu anda madenden kömür çıkarmıyoruz. Çünkü ekonomik değil. İthalat yapmak daha cazip. 
 
Nerelerden kömür getiriyorsunuz? 
 
Yılda 1 milyon ton kömür ithal ediyoruz. Sektörün yüzde 35'ine hakimiz. Yıllık kömür ciromuz 300 milyon dolar civarında. Kömürü Sibirya ve Güney Afrika'dan getiriyoruz. Sonra da Artvin, Trabzon, Samsun, Gebze Dilovası ve Adana Ceyhan'daki fabrikalarımızda işleyip iç piyasaya veriyoruz. Sadece kömür işiyle uğraşmıyoruz. Safi Denizcilik adında nakliye şirketimiz var. Kömür nakliyesi için kurmuştuk ama piyasaya da iş yapıyor. Dökme yük taşımacılığı yapıyoruz. 4 gemimiz var; babam ve amcalarımın adını taşıyor. Güney Kore'ye iki yeni gemi siparişi verdik. İkinci el gemiler de alıp filoyu büyüteceğiz. 
 
Son dönemlerde adınızı inşaat sektöründe duymaya başladık. Bu alandaki planlarınız nedir? 
 
Markalı konut ve ofis inşaatımız var. Espadon (Kılıçbalığı) projesi devam ediyor. Kartal'daki projemiz ismiyle, binanın şekliyle denizciliği anımsatıyor. Hem ofis katları hem rezidans olacak. 31 bin metrekare inşaat alanı var. 50 milyon TL'lik bir proje. Temeli atıldı. 2014'ün mart ayına kadar teslim süremiz var. Ama daha erken tamamlayacağız. 
Yatırım yapanlara erken teslim sürprizi yapacağız. Projenin yarısı satıldı. 
 
Başka gayrimenkul projeleriniz de olacak mı? 
 
İstanbul'un farklı bölgelerinde apart otel ve rezidans planlarımız var. İlk yeni projeyi Dolapdere'de yapıyoruz. Bilgi Üniversitesi kampüsüne komşu otel ve rezidans yapacağız. 150 odalı apart bir otel olacak. Burası kentsel dönüşüm bölgesi aynı zamanda. Okmeydanı'nda da ailemize ait yerlerimiz var. Ada bazında çalışıyoruz. Konut yapacağız. Dolapdere, Kasımpaşa geleceğin Etiler'i olacak. Birçok proje var. Dönüşüm mutlaka olacak. Kağıthane'de de yerimiz var. Orada da konut planlıyoruz. 2013 yılında 2-3 projeyle çıkacağız. Bu yatırımlarda yabancı ortaklık da olabilir. Körfez sermayeli şirketlerle görüşüyoruz. Babamlar geçmişte mahalle müteahhitliği yapmış. Şimdi biz bu işi profesyonelce yapmak istiyoruz. 
 
Sizi aslında Türkiye Şeker Fabrikaları özelleştirmesine kadar pek bilmiyorduk. Bu ihalede ikinci oldunuz, şimdi ihale iptal oldu. Tekrar girecek misiniz? 
 
Şeker sektöründe olmak istiyoruz. İhaleye 2 yıl hazırlanmış, finalde de ciddi rekabet yapmıştık. Ancak kısmet olmadı. Bu konuda hala istekliyiz. Kotadan dolayı yeni yatırıma izin verilmiyor. Devletin elinde 22 fabrika var. Onları satacak. Biz özelleştirmede olacağız. Biliyorsunuz, fabrikalar 5-6'şarlı şekilde toplu satılıyor. Bizim girdiğimiz ihale C portföyüydü ve 650 milyon dolara sonuçlanmıştı. Şimdi tekrar ihale edilecek. Gerekli şartlar oluşursa ihaleye gireceğiz. 
 
Liman yatırımı yapmak istediğinizi de biliyoruz. Ne kadarlık bir yatırım, nerede olacak? 
 
Evet, yatırım için başka sektörlere de bakıyoruz. Bir liman yatırımımız olacak. İskenderun ve Marmara bölgesinde planlıyoruz. Projeleri hazırlanıyor. 100 milyon TL'nin üzerinde bir yatırım olacak. Dökme ve sıvı yük gemilerin yanaşacağı liman olacak. En ucuz taşımacılık denizyoluyla olacak. Kocaeli tarafında yapacağız bu yatırımı. Yatırımların devamı gelecek. 
 
Kömür, deniz nakliyatı ve inşaat alanlarında faaliyet gösteren Safi Holding'in büyüklüğü nedir? Kaç kişi çalışıyor, cirosu ne kadar? 
 
Yurtdışındaki şirketlerimizle birlikte 300 milyon dolarlık büyüklüğümüz var. Bir milyar dolara ulaşmayı planlıyoruz. 
Tabii yeni bir yapılanma olursa başka fırsatları da değerlendiririz. Taşeronlar hariç yaklaşık 1.000 kişiyi istihdam ediyoruz. Çok sayıda gayrimenkulümüz var. Öyle ki bir şirketimiz sadece kira topluyor. 2013 ve 2014'te gayrimenkule 250 milyon dolar civarında yatırım yaparız. Sadece kendi arsalarımıza yatırım yapsak 3 yılımızı alır. 
 
10 yıllık anayasası var 
Safi Holding'in temeli Arif, Mümtaz, Celal ve Cengiz Safi kardeşler tarafından atılmış. Bugün holdingin başında 1991 yılında vefat eden Arif Safi'nin oğlu Hakan Safi var. Amcalar ailenin adını taşıyan Safi Vakfı'nı yönetiyor. Ticari işlerse Hakan Safi ve Atakan Sinan Safi ile birlikte 6 yeğen tarafından yönetiliyor. Hakan Safi, herkesin görev yerinin belli olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yapıyor: "6 kuzenin farklı sorumlulukları var. Anayasamızda herkesin görevi belli. Aileye göre bir düzenleme yaptık, 10 yılımızı planladık. Birimiz ölürse onun eşi, çocuklarının ne olacağı hepsi yazılı. Bu anayasayı 10 yıl sonra güncelleyeceğiz. Şimdiye kadar biraz arabeskti. Şimdi yazılı kuralları olan bir sistem haline geldi. Küçüğü paylaşmak kolay ama büyüğü zor." 
 
Para

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Şeker Fabrikaları'nın 21 dönüm arazisi ihaleyle satılıyor
  • 29.03.2018 12:21

Şeker Fabrikaları'nın 21 dönüm arazisi ihaleyle satılıyor

Türkiye Şeker Fabrikaları'nın Tekirdağ ili sınırları içinde envanterinde bulunan ...

Türkiye Şeker Fabrikaları, 5 ilde 23 gayrimenkulü özelleştiriyor!
  • 02.02.2018 11:14

Türkiye Şeker Fabrikaları, 5 ilde 23 gayrimenkulü özelleştiriyor!

Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi, 5 ilde bulunan 23 gayrimenkulü satış y ...

Özelleştirme İdaresi, 10 taşınmazın satışını onayladı
  • 18.11.2017 16:38

Özelleştirme İdaresi, 10 taşınmazın satışını onayladı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), bugünkü Resmi Gazete'de Ağrı ve Ankara'da ...

Türkiye Şeker Fabrikaları 20 taşınmazı satışa çıkardı
  • 13.10.2017 14:17

Türkiye Şeker Fabrikaları 20 taşınmazı satışa çıkardı

Türkiye Şeker Fabrikaları 20 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek. ...

Türkiye Şeker Fabrikaları, Sinop ve Erzurum’da taşınmaz satıyor
  • 11.08.2017 09:26

Türkiye Şeker Fabrikaları, Sinop ve Erzurum’da taşınmaz satıyor

Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi, Sinop ve Erzurum’da bulunan 2 adet taş ...

Türkiye Şeker Fabrikaları'nın taşınmaz satışına onay
  • 15.02.2017 08:38

Türkiye Şeker Fabrikaları'nın taşınmaz satışına onay

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. adına kayıtlı Samsun'un Çarşamba ilçesindeki tarl ...