maritbet girişmaritbet
Bank Asya Hindistan'a şube açıyor!

Bank Asya Hindistan'a şube açıyor!

Bank Asya Hindistan’da temsilcilik açmaya hazırlanıyor.

Bank Asya Hindistan'da temsilcilik açmaya hazırlanıyor. Genel Müdür Abdullah Çelik, “Temsilcilik açma iznini almamız 2 yıl sürdü. Ama değdi, Hindistan önemli bir pazar. Şu anda otorite katılım bankacılığına izin vermiyor. İki ülke arasında ticaret yapan şirketleri izleyeceğiz” dedi.BANK Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, dünyanın en büyük ve en hızlı büyüyen ekonomiler arasında yer alan Hindistan'da temsilcilik açmak üzere yürüttükleri çalışmalarda son aşamaya geldiklerini söyledi. Hindistan'ın Bombay kentinde temsilcilik açmak üzere 2 yıldır uğraş verdiklerini kaydeden Çelik, “Hindistan'a temsilcilik açan ilk katılım bankası biz olacağız. Şu anda ofis kiralama aşamasındayız. Gerekli izinler alındı, şimdilik sadece temsilcilik olarak faaliyet yürüteceğiz” dedi. 2009'dan bu yana Afrika'da yatırımları bulunan Bank Asya'nın, bu kıtada İslam Kalkınma Bankası'nın iştiraki Tamweel ile ortak kurduğu banka da Afrika'daki ilk katılım bankası olma özelliği taşıyor.

Hedef Türk-Hintli şirketler 
Hindistan'ın dünyanın en çok potansiyele sahip pazarlarından biri olduğunu kaydeden Çelik, şunları söyledi: “Hindistan'daki yasal altyapı katılım bankacılığı yapmaya şu an için uygun değil. Ancak tüm dünyada İslami bankacılık olarak da anılan katılım bankacılığı hızla büyüyor. Hindistan'da da yakında bu alanda adımlar atılacağına inanıyoruz. Hündistan çok büyük bir müslüman nüfusa sahip. Şimdilik Türkiye-Hindistan arasındaki ticari faaliyetleri takip etmek istiyoruz. Bu yolla yeni müşteriler bulmayı umuyoruz. Uzun vadede bu pazarın çok büyüyeceği öngörülüyor. Bizim de hedefimiz pazara en erken girenlerden biri olarak bundan pay almak.”
 
Afrika heyecan verici pazar
Afrika'da bir süredir devam eden bankacılık faaliyetleri bulunduğunu hatırlatan Çelik, şöyle konuştu: “Afrika çok heyecan verici bir pazar. Bizim şu anda Senegal, Nijer, Gine ve Moritanya'da bankacılık faaliyetlerimiz var. Biz oralara çok uzun vadeli bakıyoruz. Şu anda konsolide bilançomuzda Afrika'nın payı çok düşük. Ama bu bir tohum atma gibidir. Uzun vadede bu bölgede çok büyük potansiyel görüyoruz ve adımlarımızı şimdiden atıyoruz. Afrika'daki toplam yatırımımız 30 milyon Euro civarında. Uzun vadede potansiyel gördüğümüz ve yüksek yatırım maliyeti gerektirmeyen ülkelere girebiliriz.” 
 
Balkanlar'da fiyat beğenmedik
Küresel krizin de oluşturduğu fırsat ikliminden yararlanmak istediklerini kaydeden Çelik, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz dönemde Balkanlarda birkaç katılım bankasını satın almak amacıyla inceledik. Ancak ortaya çıkan fiyatları beğenmedik. Bizim düşündüğümüzden çok yüksek fiyatlar istendi. Biz de almadık. Amacımız çok büyük bir banka almak değildi. 5 ya da daha fazla şubesi olan ancak iyi bir müşteri tabanı olan bir banka almak istiyoruz. Bizim için banka alacağımız ülkenin büyüme potansiyeli, nüfus yapısı çok önemli. Türk bankacılık sektörü şu anda geldiği nokta itibariyle yurtdışında operasyonları başarıyla yürütebilecek bir düzeyde. İçerde rekabetin giderek çetinleştiğini, kar marjlarının azaldığını görüyoruz. Dolayısıyla özellikle Arap Baharı ülkelerinde, Güney Doğu Asya ülkeleri, Hindistan ve Çin gibi hızlı büyüyen pazarlardaki fırsatlar değerlendirilmeli.”
 
Uygun fiyata aracı kurum arıyor
KÜÇÜK ve Orta Boy İşletme (KOBİ) kredilerinde ve konut kredilerinde büyümeyi istediklerini söyleyen Abdullah Çelik, şöyle konuştu: “Konut kredilerinde bu yılın ilk çeyreğinde sektör yüzde 6 civarında büyürken biz, yüzde 7.2 büyüdük. KOBİ kredilerinde ise, sektörde yüzde 4'lük artış sağlanırken biz yüzde 22 büyüdük. Sukuk tahvili (kira sertifikası) ile ilgili yasal düzenlemenin tamamlanması bizim için çok önemli bir gelişme. Şu anda sadece kredi işi yapabiliyoruz. Sukuk'la porföyümüzü genişleteceğiz. Fırsatları değerlendirip uygun fiyata aracı kurum arıyoruz.”
 
Yıl sonuna kadar 4 ton altın toplayacak
SON dönemde yatırımcıların ve bankaların gözdesi haline gelen altın bankacılığında bu yıl sonuna kadar 4 ton fiziki altın toplamayı hedeflediklerini kaydeden Abdullah Çelik, “Altın işini seviyoruz, küçük tutarlı ama kalıcı bir mevduat sağlıyor. Son 2 ayda 700 kilo altın topladık. 4 ton altının parasal değeri ise, 360 milyon lira. Gayet iyi bir para. Altına kâr payı vermeye başladık. Eylül ayından itibaren fiziki olarak altın da vermeye başlayacağız” diye konuştu.
 
Bankada Senegalli de çalışıyor
BANK Asya'da şu anda yurtdışına açılma stratejisi kapsamında yabancı uyruklu çalışanların bulunduğunu söyleyen Abdullah Çelik, “Örneğin şu anda Senagalli bir çalışanımız var. Farklı ülkelerden gelen arkadaşlarımız var. Bütün bunları uzun vadede yurtdışına açılma vizyonumuz gereği yapıyoruz. Yabancı çalışanlarımızı uzun vadeli yatırım olarak görüyoruz. Çünkü Afrika uzun vadede büyük potansiyel barındırıyor“ dedi.
 
Hülya GÜLER/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çin'de sarmal tasarımlı kitabevi dikkat çekiyor!
  • 24.04.2024 17:16

Çin'de sarmal tasarımlı kitabevi dikkat çekiyor!

Çin'in Shenzhen kentinde bulunan bir kitabevi, sarmal şeklindeki ilginç tasarımı ...

Hindistan'ın "ikiz kule"si patlayıcıyla yıkıldı
  • 02.09.2022 14:46

Hindistan'ın "ikiz kule"si patlayıcıyla yıkıldı

Hinidistan’ın başkenti Yeni Delhi'nin Noida bölgesinde imar planına aykırı olara ...

Çin’in Shenzhen kentindeki Ping An Uluslararası Finans Merkezi havadan görüntülendi
  • 02.09.2022 11:23

Çin’in Shenzhen kentindeki Ping An Uluslararası Finans Merkezi havadan görüntülendi

Çin’in Shenzhen kentinde bulunan 115 katlı Ping An Uluslararası Finans Merkezi 5 ...

Çin'de duran konut projelerine 29 milyar dolarlık destek!
  • 31.08.2022 09:34

Çin'de duran konut projelerine 29 milyar dolarlık destek!

Çin'in, gayrimenkul sektöründeki borç problemleri nedeniyle yapımı duran ko ...

Çin'de inşaata dayalı büyüme modeli düşüşte!
  • 30.08.2022 15:18

Çin'de inşaata dayalı büyüme modeli düşüşte!

Financial Times’da dün kaleme alınan bir analizde Çin’in küresel ekonomiye ...

Çin'de konut kredi faizleri indirildi, sektör hareketlenecek!
  • 23.08.2022 09:15

Çin'de konut kredi faizleri indirildi, sektör hareketlenecek!

Analistler, emlak kredileri için referans kabul edilen faiz oranındaki ...