BAB Architects’ten Anadolu Ajansı'na özel tasarım: AATÖLYE!

BAB Architects’ten Anadolu Ajansı'na özel tasarım: AATÖLYE!

Ankara Genel Müdürlük Binası’nda bulunan Anadolu Ajansı Çok Amaçlı Yayın ve Etkinlik Stüdyosu’nun yeni binasının inşaatı tamamlandı. Yenilikçi, çok fonksiyonlu ve dönüştürülebilir kriterler ekseninde planlanan stüdyonun tasarımı ise ulusal ve uluslararası alanda gerçekleştirdikleri farklı ölçeklerdeki mimari ve iç mimari projeleriyle tanınan BAB Architects’e ait.

Tasarım ve uygulama süreçlerini BAB Architects’in üstlendiği AAtölye olarak da bilinen Anadolu Ajansı Çok Amaçlı Yayın ve Etkinlik Stüdyosu, Anadolu Ajansı’nın Ankara Genel Müdürlük Binası’nda bulunuyor. BAB Architects, iki aylık projelendirme ve beş aylık yapım sürecinin ardından tamamlanan AAtölye’yi mevcuttaki konferans salonunu yenilikçi bir şekilde sıfırdan, broadcast design fonksiyonu temelinde ve birden fazla fonksiyonun yüklenmesiyle ele almış. Alanın dönüşümden önceki fonksiyonunu korumak kaydı ile bir adet yayın stüdyosu, reji, podcast odası, greenbox, konferans ve konuşmacı için uyarlanabilir konser veya seminer alanına dönüşebilecek platformlar ekleyen mimarlar böylelikle çok fonksiyonlu bir hacim kurgusu ortaya çıkarmış.

Mevcut ek yapının dış kabuğu korunurken içi yıkılarak tamamen boşaltılmış. Yerinde oluşan tek hacim alanın sağladığı yükseklik, yapısal açıklıklar, geometrik alan formu gibi mekansal olanakların tamamının tasarıma dahil edilmesini sağlayan BAB Architects alanın işlevsel bir şekilde kullanılmasını ve estetik bir görünüm kazanmasını amaçlamış. Tam da bu noktada, istenilen fonksiyonlara kıyasla çok da büyük olmayan bir yapı alanını, tasarımda form değişikliğine de gitmeden, çok yönlü bir kullanıma dönüştürebilmek için; çok kapsamlı bir matematiksel hesap yapılmış ve hemen hemen her nokta değerlendirilmiş.

AAtölye her şeyden önce, kullanıcı tarafından talep edilen mekansal ihtiyaçlar doğrultusunda, kendi içinde duvarlarla bölünmeden, tamamen birbirine dönüştürülebilir atölye mantığında tasarlanmış. Bu durum, birçok disiplinin bir arada kullanılmasını gerektirmiş. Bu doğrultuda zemin içerisine saklanabilen, kullanım şekline göre (etkinlik, konser, konferans, eğitim, AA Talks, yayın programları) yükseklikleri değişebilen hareketli platformlar ve sadece yayın sırasında kullanılan masanın istenildiğinde zeminle aynı kota getirilmesini sağlayan mekatronik alt yapılar oluşturulmuş.

AAtölye’nin tavanındaki eğimin de yardımıyla, kat yüksekliğinin elverdiği kısımda bir asma kat oluşturulmuş ve statik çözümleri yapılmış. Bu alan izleyici balkonu olarak işlevlendirilmiş. AAtölye’nin geometrik formunun çağrıştırdığı kütlesel form ile estetik bir akış ve süreklilik sağlamak adına, mimari ve iç mimari alanlar eğrisel formlu sirkülasyon, reji ve podcast alanları ile çözümlenmiş. Duvarlarda ve tavanda mekanın tüm işlevlerine (etkinlik, konser, konferans, eğitim, AA Talks, yayın programları) cevap verecek akustik hesaplamalar ve uygulamalar yapılmış. Kullanım amacına göre ayarlanabilir ışık tasarımı, green box ve white box çekimleri için gerekli sanal altyapı oluşturulmuş. Reji ve tüm teknik alanların ihtiyaçlarına yönelik teknolojik ekipmanların danışmanlığı ve bu ekipmanlar ile tasarıma yüklenen tüm fonksiyonların tamamına ayrı ayrı çözüm sunacak kapsamlı bir elektrik alt yapısı kurgulanmış.

Tüm bunların sonucunda BAB Architects imzalı Anadolu Ajansı Çok Amaçlı Yayın ve Etkinlik Stüdyosu, bahsi geçen teknik ve mimari çözümler ile tasarımda form ve fonksiyonun tamamen eşit şekilde değerlendirildiği, kullanıcısına farklı deneyimleri aynı mekan içerisinde yaşama imkanı sunan, çok yönlü bir broadcast ve etkinlik stüdyosuna dönüştürülmüş.

  • Etiketler:

Yorum Yaz