maritbet girişmaritbet
Avrupa Holding gıda ve inşaatla yeniden doğuyor!

Avrupa Holding gıda ve inşaatla yeniden doğuyor!

İsviçre Sigorta'yı sattıktan sonra yeni iş sahalarına odaklanan Avrupa Holding, gözünü inşaat, gıda ve otomotive dikti

 

İsviçre Sigorta'yı sattıktan sonra yeni iş sahalarına odaklanan Avrupa Holding, gözünü inşaat, gıda ve otomotive dikti. Bu üç sektörden özellikle inşaatta büyümeyi planlayan şirket, Kırklareli'nde 150 dönümlük bir arazide ağustos ayından itibaren süt üretimine de başlayacak.
 
Avrupa Holding, iş dünyasında uzun yıllar sigortacılık alanındaki faaliyetiyle tanındı. Okan Balcı tarafından kurulan İsviçre Sigorta, hiçbir banka ya da endüstri grubuna bağlı olmadan bin 500 acentesiyle Türkiye'nin en büyük dördüncü sigorta şirketi haline gelmişti. 
 
Hatırlanacağı gibi, 2006'da Ergo ile ortaklık yapan Avrupa Holding, 2008'de hisselerinin tamamını satarak ana faaliyet alanından çıkmıştı. 
 
Bugün sigorta grubun hisselerinin satışından elde ettiği kaynaklarla Avrupa Holding, çok farklı sektörlerde büyümeye çalışan bir şirket olarak dikkat çekiyor, inşaat, otomotiv ve gıda sektörlerine odaklanan Avrupa Holding, bir taraftan da enerji sektörüne girebilmek için çalışmalarda bulunuyor. Yeni iş sahalarının ardından 120 milyon liralık bir iş hacmine ulaşan Avrupa Holding'in ikinci kuşak yöneticisi Murat Balcı, şirketinin yaşadığı bu dönüşümün öyküsünü Ekonomist'e anlattı. 
 
ÖNCELİK İNŞAAT
 
Murat Balcı, İsviçre Sigorta'daki hisselerin tamamının satılıp sektörden çıkmalarından sonra yeni sektör arayışlarına girdiklerini ve karşılarına ilk inşaatın çıktığını söylüyor. Aslında ilk sektörün inşaat olmasının altında ailenin varlıkları içinde arsanın önemli yer tutması etkili olmuş. Baba Okan Balcı uzun yıllar birikimini arsa yatırımlarına yönelttiği için Avrupa Holding'in elinde zaten ciddi anlamda bir arsa stoku varmış. Ayrıca Avrupa Holding'in Altunizade'deki yönetim binası ve İsviçre Sigorta'nın bazı binaları da geçmişte kendileri inşa ettiği için inşaat zaten çok da yabancı bir saha değilmiş. Murat Balcı, işte bu nedenlerle Avrupa Holding'in ilk odak sektörünün inşaat olduğunu dile getiriyor. Şirketin bu alandaki ilk yatırımı ise İstanbul Çekmeköy'de Glow 3 projesi. 
 
239 konutluk proje, 2009'da başlatılmış. Önümüzdeki ay ise sahiplerine teslim edilecek. Murat Balcı, inşaatta farklı bir anlayışı oturtmaya çalıştıklarını söyleyerek, maket üzerinden satış yapmadıklarını ve satışa evlerin bitmesine yakın bir dönemde başladıklarını söylüyor. Metrekaresi 2.800 ile 3-200 TL aralığından satılan konutların şu ana kadar yüzde 50'si satılmış durumda. 
 
ZEYTİNYAĞINDA MARKA OLACAK 
 
Gıdada faaliyet gösterilecek bir diğer alan ise zeytinyağı üretimi olacak. Murat Balcı, yeni iş alanlarına odaklandıkları günlerde, çok eski yıllarda alınan İzmir Seferihisar'daki 130 dönümlük zeytinliği değerlendirmeye karar verdiklerini söylüyor. Son birkaç yıldır bu konu üzerine ciddi anlamda eğilinmiş durumda. Deneme üretimleri de başlamış. Şu an 4 bin ağaçlarının olduğunu söyleyen Balcı, kendi üretimlerinin yeterli olmayacağını, bu yüzden Türkiye'nin farklı noktalarından da alım yapacaklarını söylüyor. Şirketin zeytinyağındaki hedefi birkaç yıl içerisinde her şey oturduktan sonra pazara girmek. Bu yüzden şu sıralar marka ve üretim çalışmaları üzerine yoğunlaşılmış durumda. 
 
Glow 3 projesini hem prestij hem de sonraki projeler için referans olacağını söyleyen Balcı, bu yüzden de inşaat kalitesini mümkün olduğunca yüksek tuttuklarını dile getiriyor. 
 
TAŞDELEN PROJESİ 
 
50 bin metrekare üzerine yükselen Glow 3 projesi, Avrupa Holding'in inşaat sektöründeki şirketi olan MOM Yapı'nın tek projesi olmayacak. Şirket, Maltepe, Çekmeköy ve Taşdelen bölgelerindeki arazilerini de konut projeleriyle değerlendirmek istiyor. En yakın proje ise bu yılın sonuna doğru başlaması beklenen Taşdelen projesi. Taşdelen projesi, ilk projeye göre biraz daha küçük olacak ve yaklaşık 170 konutu kapsayacak. Murat Balcı, orta vadeli projelerden birinin de Bodrum Yalıkavak'ta arsası hazır olan konut projesi olduğunu söylüyor. Bu arada MOM Yapı'nın inşaat sektöründe kat karşılığı projelerle de ilgilendiğini söyleyelim. Hatta Etiler, Kadıköy ve Beşiktaş bölgelerinde bu doğrultuda teklifler de verilmiş. 
 
SERVİSTE BÜYÜYECEK 
 
Avrupa Holding otomotivde ise farklı alanlarda faaliyet gösteriyor. HLD şirketiyle sigorta şirketlerine yedek parça temini gerçekleştiriyor. Homer şirketiyle ise hem sigorta şirketlerine hem de uzun dönem kiralama yapan şirketlere bakım ve servis hizmeti veriyor. Homer'in şu an Türkiye'nin farklı noktalarında 60 servis alanı bulunuyor. Bu servis alanlarında tek faturayla kurumsal müşterilerin bakım ve servis hizmeti karşılanıyor. Avis, Hedef Filo, Beyaz Filo gibi şirketler Homer'in en önemli müşterileri olarak dikkat çekiyor. Bakım ve servis alanında büyümeyi hedeflediklerini söyleyen Murat Balcı, Homer'in logo ve altyapısını yenileyerek franchise sistemiyle yayılacaklarını söylüyor. Otomotiv alanındaki en son yatırım ise geçen yıl kurulan BLC oldu. Çekmeköy'de bin 500 metrekare alana bir depoda yedek parça toptancılığı yapan şirket, yedek parçalan perakende noktalarına ve servislere satıyor.
 
 ÜRETİM 1 TON OLACAK
 
Avrupa Holding'in büyümek istediği sektörlerden biri olan tarımda ise hayvancılığa odaklanılmış durumda. Şirket hayvancılık yatırımlarına süt üretimiyle başlayacak. Bunun için Kırklareli'nde bir tesis kurulmuştu. 150 dönümlük araziye yayılan tesis, bin büyükbaş hayvan kapasitesine sahip. Avrupa Holding ise ilk etapta yola 350 başla çıkacak. İnekler Avusturya'dan alınacak ve önümüzdeki ay Türkiye'ye gelecek. Hemen tamamı gebe olarak gelen ineklerin doğum yapmasıyla birlikte 350 olan sayı, kısa sürede 500'e yaklaşacak. Tesisin tam kapasiteye ulaşması birkaç yılı bulacak. Peki, Avrupa Holding'in sütte hedefi ne? 
 
Eylül ayından itibaren süt üretimine başlayacaklarını belirten Murat Balcı, sütte gelecek hedeflerinin kendi markalarını yaratarak süt ürünleri üretmek olduğunu söylüyor. Fakat bunun için aceleci olunmayacak. Fakat o aşamaya gelene kadar da Lüleburgaz çevresinde faaliyet gösteren Danone ve Ülker gibi süt üreticilerine sütler verilecek. Tesisin günde 8 ton süt üretmesi bekleniyor. 
 
Emrah Gürkan/Ekonomist

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...