maritbet girişmaritbet
Arçelik’ten enerji verimli buzdolapları için karbon finansmanı projesi!

Arçelik’ten enerji verimli buzdolapları için karbon finansmanı projesi!

Arçelik A.Ş, Türkiye’de sektöründe bir ilk olan proje ile, yüksek enerji verimli buzdolapları için 10 yıl boyunca sağlanacak karbon azalımı sonucunda karbon finansmanı geliri elde edecek

‘Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın' vizyonuyla yüksek enerji verimli ürünler üreterek, dünyaya daha az karbon emisyonu salımı ile katkı yapmaya devam eden Arçelik A.Ş, gönüllü karbon azalım hakları elde etmek için Türkiye'de ‘Enerji Verimli Buzdolapları Projesi' başlattı. 

Türkiye'de beyaz eşya sektöründe bir ilk olan proje, Arçelik'in ileri teknolojiyle üreterek Türkiye pazarına sunduğu üst verimlilik düzeyindeki enerji verimli buzdolaplarını kapsıyor. Yüksek enerji verimli A+++ ve A++ ürünlerin satışı ile piyasa ortalamasına göre daha düşük karbon salımı sağlanacak. 10 yıllık tahmini satış adetlerine göre beklenen emisyon azalımı yıllık ortalama 177.785 tCO2e olmak üzere toplamda 1.777.849 tCO2e olarak hesaplandı. Üretilen buzdolaplarının enerji verimliliğinin artırılması sayesinde daha düşük enerji sarf eden yeni tip buzdolaplarının, eski tip buzdolaplarının yerini alması bekleniyor. Böylece şebekeden alınacak elektrik miktarı azalarak, daha az karbon emisyonu gerçekleşecek.  Projeden kaynaklanan emisyon indirimi sonucu elde edilecek kredilerin, potansiyel alıcılara Gönüllü Emisyon Azalımı Satış Anlaşması ile satılarak karbon finansman geliri elde edilmesi mümkün olacak.

Proje tasarım dokümanının oluşturulması, uygulama ve işletiminden doğan karbon kredisi fırsatlarının geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi konularında Gaia Carbon Finance (Gaia) şirketinin danışmanlığı ile Arçelik'in yürüteceği projenin tasarım dokümanının kontrolü ve doğrulanması  Designated Operational Entity – DOE tarafından yapıldı. Projenin emisyon azalım hesaplamaları UNFCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) tarafından hazırlanan ve yayınlanan onaylı, “AM0070: Manufacturing of energy efficient domestic refrigerators” metodolojisine göre yapılıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Şubat'ta 124 bin 549 adet konut satıldı
  • 13.03.2026 11:54

Şubat'ta 124 bin 549 adet konut satıldı

Türkiye'de Şubat ayı içerisinde ilk el konut satışları 37 bin 785, ikinci el kon ...

SKDM varsayılan değerleri çimento ihracatı için risk oluşturuyor
  • 25.02.2026 12:39

SKDM varsayılan değerleri çimento ihracatı için risk oluşturuyor

TÜRKÇİMENTO, Avrupa Birliği’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) mevc ...

Ocak ayında toplam 111 bin 480 konut satıldı
  • 19.02.2026 14:18

Ocak ayında toplam 111 bin 480 konut satıldı

Türkiye genelinde 2026'nın ilk ayında ilk el konut satışları 34 bin 69, ikinci e ...

Türkiye nüfusu 86 milyon 92 bin 168 kişi oldu
  • 09.02.2026 13:31

Türkiye nüfusu 86 milyon 92 bin 168 kişi oldu

2025 yılında Türkiye nüfusu, 2024 yılına göre 427 bin 224 kişi arttı. ...

Türkiye enerji depolama haritası geliyor
  • 05.02.2026 15:25

Türkiye enerji depolama haritası geliyor

EDSİS, 2026 yılının ilk yarısına yönelik projelerini açıkladı. Ocak ayı itibarıy ...

IIFF 2026 ile mobilya sektörünün yeni pazar hedefleri güçleniyor
  • 02.02.2026 13:40

IIFF 2026 ile mobilya sektörünün yeni pazar hedefleri güçleniyor

Türk mobilya sektörü, 4,7 milyar dolarlık ihracat hacmini katma değer, tasarım v ...