maritbet girişmaritbet
Amazon enerji yatırımlarını artırıyor!

Amazon enerji yatırımlarını artırıyor!

Amazon yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımlarla net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı hedefliyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre Amazon, 2023'te 100'den fazla yeni güneş ve rüzgar enerjisi projesine yatırım yaparak üst üste dördüncü kez dünyanın en büyük kurumsal yenilenebilir enerji alıcısı oldu.

Şirketin dünya çapında 500'den fazla rüzgar ve güneş enerjisi projesi bulunuyor. Bu projeler faaliyete geçtiğinde her yıl 77 bin gigawatt saatten (GWh) fazla temiz enerji üretmeleri bekleniyor ve bu ABD'deki 7,2 milyon evin enerji ihtiyacına tekabül ediyor.

BloombergNEF ve kamuya açık kaynaklara göre Amazon, 2020'den bu yana diğer tüm şirketlerden daha fazla yenilenebilir enerji satın aldı. Projeler Amazon'u, 2025'e kadar operasyonlarına güç sağlayan elektriğin tamamının yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesi hedefine yaklaştırıyor.

Projeler halihazırda Amazon Web Services (AWS) veri merkezlerinin, Amazon lojistik merkezlerinin, fiziksel mağazaların ve kurumsal ofislerin enerjilerini karşılamaya yardımcı olurken aynı zamanda projelerin bulunduğu yerel toplumlara da yeni temiz enerji kaynakları sağlıyor.

Amazon tarafından geliştirilen yeni bir ekonomik modele göre, Amazon'un güneş ve rüzgar santralleri 2014'ten 2022'ye kadar dünya çapında ekonomiye tahminen 12 milyar dolardan fazla yatırım yapılmasına yardımcı oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott, temiz enerji kaynaklarına geçişin, karbon emisyonlarını azaltmanın en etkili yollarından biri olduğunu ve 2040'a kadar operasyonlarında net sıfır karbona ulaşma taahhütlerinin de bir parçası olduğunu belirterek, 'Amazon'un 500'den fazla yenilenebilir enerji projesi tamamen faaliyete geçtiğinde, yılda 26,7 milyon tondan fazla karbon emisyonunu ortadan kaldıracak.' bilgisini paylaştı.

Global ölçekte Amazon'un, sadece bir perakende şirketi olmadığını aynı zamanda bir eğlence stüdyosu, bir bulut sağlayıcısı, bir filo operatörü ve çok daha fazlası olduğunu belirten Marriott, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Operasyonlarımız çok çeşitli ve elektrik kullanılan tüm operasyonlarımızı yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle desteklemek için çalışıyoruz - ki büyüklüğümüz düşünüldüğünde bu hiç azımsanacak bir çalışma değil. Güneş ve rüzgâr enerjisi projelerine yaptığımız yatırımlar, operasyonlarımıza güç sağlamaya yardımcı olurken aynı zamanda yerel ekonomilerin de büyümesini sağlıyor. Geçen yıl küresel çapta faaliyetlerimizin yüzde 90'ından fazlası yenilenebilir enerji kaynaklarıyla desteklendi, ancak işimizin bittiğini henüz söyleyemeyiz. Yeni projeleri hayata geçirmeye ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için yenilikçi yollar bulmaya odaklandık. Bu çalışmalarımız neticesinde Amazon'un 2025 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerjiye ulaşma hedefine daha da yaklaşacağız.”

Açıklamada yer alan bilgilere göre Amazon, bugüne kadar ABD'nin Arkansas, Georgia, Maryland, Michigan, Mississippi, Missouri, Ohio, Oklahoma ve Virginia eyaletlerinin yanı sıra Kanada, Yunanistan ve Güney Kore'deki yeni projelerle birlikte yenilenebilir enerji portföyünü 27 ülkeye ve 20'den fazla ABD eyaletine yaymış durumda. Amazon'un yenilenebilir enerji yatırımları, Paris Anlaşması'nın 2050 itibarıyla tüm gezegenin karbon-nötr olma hedefinden 10 yıl önce, yani 2040 yılına kadar şirketin net sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefini kapsayan İklim Taahhüdü'nün bir parçası.

  • Etiketler:

Yorum Yaz