maritbet girişmaritbet
Türk inşaat firmaları 135 ülkede 492,6 milyar dolarlık proje tamamladı!

Türk inşaat firmaları 135 ülkede 492,6 milyar dolarlık proje tamamladı!

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, "İnşaat firmalarımız tarafından bugüne kadar 135 ülkede 492,6 milyar dolar değerinde proje üstlenilmiş ve tamamlanmıştır." dedi.

TÜRAP ile TurabExpo tarafından düzenlenen, 9. Türk-Arap Yapı-İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri, İç Mimari, Mobilya Fuarı, İşbirliği Organizasyonu ve 6. Türk- Arap Gayrimenkul, Proje, Yatırım, Finansman Fuarı, İşbirliği Organizasyonu eş zamanlı olarak 20-21 Aralık'ta İstanbul Pullman İstanbul Airport and Convention Center'da düzenleniyor.

Fuarda konuşan Gürcan, Türk inşaat firmalarının beşeri sermayesi, teknik birikimi, teknolojiye adaptasyonu ve disipliniyle Türkiye'nin kültürel yakınlığı olan kardeş coğrafyalarda beğenilir işler yaptığını söyledi.

Gürcan, "Bunun yanı sıra gayrimenkul faaliyetleri gayrisafi yurt içi hasıladan 3,7 oranında bir yer tutmaktadır. İnşaat firmalarımız tarafından bugüne kadar 135 ülkede 492,6 milyar dolar değerinde proje üstlenilmiş ve tamamlanmıştır." diye konuştu.

Yapı sektörünün devasa altyapı projelerinden havalimanlarına, hastanelere, okullara ve elbette ve sıcak yuvalara kadar insan hayatının her alanına dokunan sektör olmasıyla ön plana çıktığını belirterek, "Pek çok meslek grubunu ilgilendiren birçok üretim ve istihdam sürecini etkileyen ve kendisine bağlı alt sektörleri harekete geçiren özelliğiyle lokomotif sektör büyük istihdam oluşturma özelliğiyle sünger sektör olarak kabul görmektedir. Türk yapı sektörü çeşitli mal ve hizmet üretimi nedeniyle bünyesinde yoğun bir iş gücünü barındırmaktadır." dedi.

Gürcan şöyle devam etti:

"Türkiye temel yapı malzemeleri üretiminde ve ihracatında dünyanın sayılı ülkeleri arasındadır özellikle çimento, inşaat demiri, demir çelik aksamı, plastik ve alüminyum inşaat malzemeleri, seramik, mermer, cam, boya, elektrik malzemeleri ve ısıtma soğutma ekipmanları gibi ürünlerde fiyatı ve kalitesiyle ülkemizi uluslararası alanda ön plana çıkarmaktadır. Bu noktada 1972 yılından beri dost ve kardeş ülkelerde 11 bin 901 proje üstlenmiş ve alnının akıyla bitirmiş olan Türk yurt dışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörümüzde anmadan geçemeyeceğiz. Türk inşaat sektörü 2022 yılı verilerine göre, gayri safi yurt içi hasılamızın (GSYİH) yüzde 4,9'unu oluşturmaktadır. Sektörün istihdamdaki payı ise yüzde 6 civarındadır."

"Özgürlüğümüz ve istiklalimiz için büyük bedeller ödüyoruz"

Filistin Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Halid Mustafa ise İsrail'in saldırılarının halen karadan, havadan, denizden devam ettiğinin altını çizdi.

"İsrail'in hedefleri evler, hastaneler, camiler, altyapı, masum insanlar, ağaçlardır. Her yaşayan şey yok edilmektedir ve daha önce dünya böyle bir şey görmedi." diyen Mustafa şunlara dikkati çekti:

"Biz tüm gücümüzle Filistin halkının direnişini destekliyoruz. İnşallah mübarek Mescid-i Aksa'da buluşacağız. Kudüs peygamberlerin şehri, Kudüs bizim için bir emanettir. Dolayısıyla onu biz hiçbir zaman elden çıkarmayacağız ve onu unutmayacağız. Özgürlüğümüz ve istiklalimiz için büyük bedeller ödüyoruz. Bizler hiçbir zaman yılmayacağız. Teslim olmayacağız ve ne kadar zaman geçerse geçsin bizim zihnimizde her şey canlı durmakta. Hiçbir zaman hiçbir şekilde unutmayacağız. Bize zulmedenleri hiçbir zaman affetmeyeceğiz. Hayallerimizi yok eden zalimleri hiçbir zaman unutmayacağız. Bu düştüğümüz duruma seyirci kalanları hiçbir zaman unutmayacağız. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına bizim yanımızda durdukları ve halkımıza destek verdikleri için çok şükranlarımızı sunuyoruz."

Türk ve Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği (TÜRAP) Genel Başkanı Sabuhi Attar da "Arap iş insanlarını ticari heyetlerle Türkiye'ye getirmeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.

Bu fuar sayesinde inşaat sektörünü aracısız şekilde Arap yatırımcılarla buluşturacaklarının altını çizen Attar, "Bu konuda çok iyi bir organizasyon çalışması yapıyoruz. Bu anlamda 20 organizasyona imza attık. Bu yıl 21. organizasyonumuzu gerçekleştireceğiz. Yapı inşaat malzemeleriyle ilgili çok önemli bir fuara imza atıyoruz." açıklamasında bulundu.

  • Etiketler:

Yorum Yaz