maritbet girişmaritbet
Sosyal konut kampanyası 250 sektöre can suyu olacak!

Sosyal konut kampanyası 250 sektöre can suyu olacak!

2 trilyonu aşkın ekonomik hareketliliği sağlayacak olan sosyal konut projesi, piyasaların da yüzünü güldürdü. Proje, mobilyadan beyaz eşyaya, züccaciyeden ev tekstiline 250 sektöre can suyu olacak.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 500 bin sosyal konut projesi dar gelirli vatandaşların yanı sıra piyasaların da yüzünü güldürdü. Yatırım değeri 900 milyar TL olan sosyal konut projesi, çarpan etkisiyle 2 trilyon liradan fazla ekonomik hareketliliğe yol açacak. Sosyal konutlar mobilyadan beyaz eşyaya, halıdan ev tekstiline, zücaciyeden ev aksesuarlarına kadar 250 sektöre can suyu olacak.

EN BÜYÜK ETKI MOBILYADA

Bu hareketlilikten en büyük payı ise hem koltuk yatak odası takımı gibi gereçler hem de mobilya ve parke gibi ihtiyaçlar nedeniyle mobilya sektörü alıyor. Bunu beyaz eşya, halı ve ev tekstili sektörü takip ediyor. İç pazarda bir durgunluğun olduğunu anlatan sektör temsilcileri, "Bu projenin her şeyden önce ciddi bir psikolojik katkısı olacak. Ekonominin yeniden canlandığının da işareti. 500 bin sosyal konut piyasalara can suyu olacak" diyor.

MOSFED BAŞKANI AHMET GÜLEÇ:

100 bin konut değeri kadar ilave satış sağlar

Her yeni konut projesi sektörümüze yeni bir can suyu demek. Mobilyada bir konutun ortalama ihtiyacı konut değerine göre şekillenir. Örneğin bir evi 500 bin TL'ye satın aldıysanız o evin değerinin yüzde 20'si kadar yani 100 bin TL de evin mobilya ihtiyaçları için harcarsınız. 100 bin konutun değeri kadar mobilya sektöründe bir hareketin oluşacağını öngörüyoruz.

MOBSAD BAŞKANI NURİ GÜRCAN:

Her bir evde minimum 50 bin TL'lik mobilya

İnşaat sektörü ülke ekonomisine en hızlı şekilde cevap veriyor. Bu yüzden bu atılım ülke ekonomisine ve mobilya sektörüne katkı sağlayacaktır. Mobilya harcamaları minimum 50 bin TL'den başlıyor. Bu bzim açımızdan önemli bir hareket. Konutların teslimiyle iç pazarda canlanma bekliyoruz.

TÜGİAD BAŞKANI NİLÜFER ÇEVİKEL:

Ev tekstilinde büyüme yüzde 20'ye çıkacak

Türk ev tekstili sektörü, iç piyasada da her yıl ortalama yüzde 10 civarında büyüyor. Söz konusu 500 bin yeni konutun tamamlanarak, sahiplerine teslim edilmesiyle birlikte iç piyasada oluşacak talep artışının, bu oranı yüzde 15-20 seviyelerine çıkaracağını düşünüyoruz.

İHİB BAŞKAN YARDIMCISI UĞUR UYSAL:

10 milyon metrekare halı

Yurtiçindeki bir hanede ortalama 20 metrekare halı kullanılır. 500 bin konut demek ilave 10 milyon metrekare halı ihtiyacını doğuracaktır. Yurtiçinde ortalama 9 milyar TL'lik bir halı sektörü cirosu var. Bugünün dolar kurunu baz alırsak ilave 1 milyar TL'lik ek satış ve ciro anlamına gelir ki sektörümüz açısından çok ciddi bir hareketlilik getirir.

ZÜCDER BAŞKANI MESUT ÖKSÜZ:

Genç kontenjanı çok önemli

Sosyal konut projesiyle birlikte gençlere sunulan fırsattan dolayı bekar birçok genç bu evlerden satın alacaktır. İşin bekar olup ileride evlenmek isteyen gençler için bir tarafı var. Bir de alıp yeni evine taşınacak olanlar var. Her iki açıdan da çatal, bıçak, kaşık, tencere gibi kısımlar bir evin olmazsa olmazı... Bugün düğün paketi olarak tabir edilen setler minimum 10 bin TL'den satılıyor. Perakende de bu yıl beklediğimiz ancak göremediğimiz düğün hareketliliğini bu konutların teslimiyle yaşayacağımızı düşünüyoruz.

TÜRKBESD BAŞKANI CAN DİNÇER:

Beyaz eşya satışları artacak

Konut satışları, sektörümüzün satışlarına etkisi dolayısıyla her zaman yakından takip ettiğimiz bir veri. Oransal olarak satışlarımıza etkisinin ne kadar olabileceğini şimdiden söylemek zor olsa da 500 bin sosyal konut projesinin hayata geçirilmesi beyaz eşya satışlarını olumlu yönde etkileyecektir.

SİLVERLİNE YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUSTAFA LAÇİN:

Ekonomi yeniden canlanıyor

Piyasada uzun zamandır bir durgunluk yaşanıyordu. Bu durgunlukta ekonomik sebeplerin yanı sıra psikolojik etkisi de var. İnsanlar 'Aman paramızı harcamayalım, dursun' psikolojisiyle de hareket ediyor. Bu derece büyük bir sosyal konut hamlesi özellikle piyasalar açısından çok büyük öneme sahip. Çünkü bu proje ekonomimizin yeniden canlandığının bir göstergesi. Beyaz eşya sektörüne çok güçlü katkı yapacağını düşünüyoruz.

COTTONBOX YÖNETİM KURULU BAŞKANI NURİ TURGUT:

Sektöre yüzde 10 katkı sağlayacak

BU proje birçok sektörde oluğu gibi ev tekstili sektörüne de can suyu olacak. Ancak biz bu etkiyi 5 yıl sonra göreceğiz. Sektörümüzün büyümesine yüzde 10 katkı sağlayacağını düşünüyoruz.

MERİNOS HALI YÖNETİM KURULU BAŞKANI İBRAHİM ERDEMOĞLU

Pandemi durgunluğu bitecek

Halı sektöründe pandemiyle birlikte hem dünyada hem Türkiye'de çok ciddi bir hareket oluşmuştu. Ancak pandemideki durgunlukla birlikte sektörde de daralma başladı. Bu daralmaya karşı 500 bin sosyal konut hamlesi piyasaların yeniden canlanması açısından büyük önem taşıyor. Halı sektöründe de ciddi bir etki göreceğimize olan inancımız tam.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İlk Evim İlk İşyerim Projesi'ne en çok başvuru İstanbul'dan!
  • 01.11.2022 10:42

İlk Evim İlk İşyerim Projesi'ne en çok başvuru İstanbul'dan!

Bakan Kurum, "Geçerli başvuru sayısı 5 milyon 135 bin 324. Projemize en çok genç ...

"İlk Evim İlk İş Yerim" projesinde ilk etap temelleri atılıyor
  • 25.10.2022 09:23

"İlk Evim İlk İş Yerim" projesinde ilk etap temelleri atılıyor

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi "İlk Evim İlk İş Yerim" proje ...

"Vatandaşımız 7,5 milyon başvuruyla sosyal konut projesini sahiplendi"
  • 14.10.2022 15:16

"Vatandaşımız 7,5 milyon başvuruyla sosyal konut projesini sahiplendi"

Bakan Kurum, "Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi kapsamında vata ...

Sosyal konut projesi 250 alt sektörü hareketlendirecek
  • 13.10.2022 14:04

Sosyal konut projesi 250 alt sektörü hareketlendirecek

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut kampanyası olarak hayata geçirilen "İ ...