maritbet girişmaritbet
İzmir depremi sonrası kira fiyatları yüzde 30 arttı

İzmir depremi sonrası kira fiyatları yüzde 30 arttı

İzmir’i vuran 6.6’lık depremde yaşanan can kayıpları tek tek toprağa verilmeye devam ederken, bir yandan da bölgede yaralar sarılmaya devam ediyor.

Ülke olarak İzmirlileri bu kâbustan hızlıca kurtarmak için yoğun bir çaba sarf ediliyor. Turk Emlak Haber Ajansı, bölgede aktif olarak çalışan temsilcilikleri aracılığı ile son durumu araştırdı. Evleri hasar görse de görmese de insanlardaki korku hala geçmiş değil. Kızılay, AFAD ve sivil toplum örgütlerinin kurduğu çadırlara yerleştirilen depremzedeler için çalışmalar tam gaz devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın deprem konutları için hummalı bir çalışma yapılıyor.

İzmirliler ne yapacak?

İzmir satılık ve kiralık konut piyasasında son durum ne durumda? Deprem kiralık konut fiyatlarını etkiledi mi? Vatandaş hangi tip konutlara yöneliyor? İzmir'den başka illere göç olacak mı? İzmir'in en güvenli bölgeleri nereler? Tüm bu soruların cevaplarını Turk Emlak Haber Ajansı İzmir Bölge Temsilciliği felaketin yaşandığı bölgede faaliyet gösteren Turyap Bornova Temsilcisi Hüseyin Atıcı'ya konuyla ilgili düşüncelerini sordu. İşte Atıcı bölgeyle ilgili şunları söyledi;

“İzmir'de sanılanın aksine bir bilinmezlik ve kaos ortamı var”

Şu an bölgemizde bir kaos ortamı var. Her ne kadar kiralar yükselmesin diye çabalasak da maalesef fırsatçılar bunu yükseltiyor. Biz Turyap olarak bundan sonra bize gelecek ister satılık olsun ister kiralık olsun hasar sorgulaması yapmadan hiçbir portföyü listemize katmıyoruz. Mutlaka açık adres ve mülk sahibinin TC'sinden binanın durumunu kontrol edip, sakıncalı değilse ondan sonra kabul ediyoruz. Kirasını yükselten veya satılık evin fiyatını fahiş oranda yükselten, fırsata çevirmeye kalkanlarla çalışmama kararı aldık.

“Tüm Türkiye'den nakliyeciler mağduriyeti fırsata çevirmek için buradalar”

Bizi en çok üzen konulardan birisi de Türkiye'nin her yerinden buradaki mağduriyeti fırsata çevirmek için akın eden nakliye firmaları. İnsanlar burada canını kaybetmiş, hayatta kalanlar da başlarını sokacak bir ev arama derdindeyken, “Nasıl daha fazla fiyata ev taşırım” diyen bir zihniyet ile karşı karşıya kalmış durumdalar. 1.500 – 2.000 TL'lik taşıma ücretlerine 4.500 – 5000 TL gibi rakamlar talep ediyorlar. İnsanlar ağır hasarlı evlerine sadece bir kez yarım saatliğine girebiliyor. Kurtarabildikleri eşyalarını almaya çalışıyorlar. Ama bu durumda bile vicdan yoksunu nakliye firmaları türediğini söyleyebilirim. Bakanlığın sabit fiyat belirlemesine rağmen buna uyan kimse yok. Maddi durumu iyi olanlar, yüksek taşıma bedellerini ödüyor ve bir an önce bölgeden ayrılmak istiyor.

“Akşamları semt karanlığa gömülüyor”

Bölgemizde akşamları semtimiz karanlığa gömülüyor. Bütün parklar çadır dolu, insanlar bir haftadır çadırlarda yatıp kalkıyor. Şu an depresif bir hal var. Evlerinde hasar olmayanlar bile, evlerine girmek istemiyorlar. Buradaki semtler Bornova, Bayraklı şu an tam bir travma yaşıyor diyebilirim. Özellikle Mansuroğlu Manavkuyu bölgelerindeki binalar boşalıyor.

“Ev bulmak çok büyük sıkıntı”

İnsanlar ev bulma konusunda büyük sıkıntı yaşıyor. Binlerce aile kendilerine güvenli ev bulma telaşı içine girince, bölgelerde büyük sıkıntılar yaşanmaya başladı. İzmir'in farklı semtlerine taşınma durumu da şu an gündemde. Bu durum kiralarda yüzde 30 ile yüzde 40 bandında artışa sebep oldu.

“Bornova içinde Evko 3 ve Atatürk Mahallesi talep görüyor”

Baktığımız zaman insanlar Bornova içinde Evko 3 ve Atatürk Mahallesi tarafına yoğun ilgi gösteriyor. Ayrıca Kemalpaşa bölgesi ve diğer bölgelerden de kısmen Çiğli taraflarına doğru bir gidiş söz konusu. Bu bölgelere gidiş sebepleri ise yakınlarda kiralık daire kalmaması ve daha güvenli yapılarda oturma isteği ağır basıyor.

“İzmir halkı hiçbir zaman unutmayacak!”

Ayrıca şunu da ifade etmek isterim ki İzmir halkı bu zor günlerde kimlerin yanında olduğunu, kimlerin karşısında olduğunu hiçbir zaman unutmayacak. Biz Turyap olarak her zaman depremzedelerin yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Hiçbir hizmet bedeli almadık ve almayacağız. İzmir halkının hakkını da sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Elimizden geldiğince fırsatçılara burada engel olmaya devam edeceğiz. “Diyerek sözlerini tamamladı.

Depremzede aileye Turyap desteği

Turk Emlak Haber Ajansı'nın depremzede ailelerden Burcu Toptaş ile yaptığı röportajda o anlarda neler yaşandığını sordu;

Depremzede ailelerden Burcu Toptaş'ın anlattıkları

“Deprem anında ben ve eşim çalışıyorduk. Evim ve dükkanımın arası birbirine çok yakın. Biz dışarı çıktık fakat çocuklarım ve annem evdeydi koşarak oraya gittik. O anları tekrar hatırlamak istemiyorum açıkçası. Evimiz ağır hasar gördü. Ben ve eşim o akşam Turyap Bornova Temsilcisi Nuri Taşoğlu abi ile görüştük kendisi de çok zor durumdaydı. Depremden o da etkilenmişti. Fakat bize yine de yardım etti. Kendisi o durumda bile bizim için ev buldu. Ev sahibiyle görüştü kira fiyatını düşürmek için ev sahibi ile defalarca görüştü. Çok ciddi bir fiyat düşürerek mağduriyetimizi giderdi. Bizden hiçbir ücret dahi talep etmediler. Turyap İzmir'de gerçek bir kurtarıcı gibi hareket etti. Bizler zaten zor durumdayız. Buraya bile borç alarak gelmiştik. Turyap temsilcisi kendisi de deprem mağduru olduğu halde, bizimle sonuna kadar ilgilendi. Allah onların da işlerini rast getirsin. Tam bir kurtarıcı sivil toplum kuruluşu gibi çalışıyorlar. “diyerek sözlerini tamamladı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Özhaseki, "Malatya'da 70 bin civarında konut yapacağız"
  • 27.02.2024 16:30

Bakan Özhaseki, "Malatya'da 70 bin civarında konut yapacağız"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Malatya'da konuştu. ...

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...

Bakan Özhaseki: "İnşallah sene sonuna kadar 200 bin konut teslimatını tamamlayacağız"
  • 15.02.2024 12:23

Bakan Özhaseki: "İnşallah sene sonuna kadar 200 bin konut teslimatını tamamlayacağız"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...