maritbet girişmaritbet
Gayrimenkulde alan kazanıyor, konut sektörü seçim sonrası gaza basacak!

Gayrimenkulde alan kazanıyor, konut sektörü seçim sonrası gaza basacak!

Türkiye Gazetesi'nde Necmi Çiçekçi tarafından hazırlanan Emlak&Trend sayfasında bu hafta gayrimenkulün, döviz ve altından daha fazla kazandırdığı konusu ele alındı. 

Son 1 yılda konut yatırımı yüzde 150’nin üzerinde kazanç sağladı. Döviz yüzde 32, BİST yüzde 37, altın ise yüzde 12 kazandırdı. Sektör temsilcileri “Türkiye’de en kârlı yatırım aracı konuttur. Hem barınma hem de kazanç anlamında en iyi getiriyi sağlıyor. Güvenli liman olan sektörümüzde bu tempo artarak devam edecek” diyor.

Konut, yatırımcısını bu yıl da üzmedi. Yapılan araştırmalara göre geçen yılından bugüne altın yüzde 12, döviz yüzde 32, BİST İse yüzde 37 kâr sağlarken, konut alıcısı yüzde 150’in üzerinde kazanç sağladı. Hem barınma hem de yatırım amacıyla alınan konutlar enflasyonun da üzerinde kâr elde edilmesine vesile oldu. Özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerdeki ev sahipleri ciddi anlamda getiri elde etti. Kira fiyatları da yüzde 147 oranında artış gösterdi. Enflasyonist ortamda en kazançlı yatırım aracı bu yıl da gayrimenkul oldu.

VATANDAŞ PARASINI KORUDU

Büyükşehirlerdeki fiyat artışlarında artan göç, parasını korumak isteyen yatırımcı ve yeni projeler etkili oldu. Sektörün önemli oyuncularından biri, gazetemize verdiği demeçte şu bilgileri paylaştı “Dünyanın birçok ülkesinde gayrimenkul fiyatları enflasyonun altında artış gösterdi.  Ancak Türkiye’de konut yine kazandırdı. Her daim güvenli liman olan imajını, bu ekonomik durumda bile kaybetmedi. Her dönem ‘şimdi konut almanın tam zamanı’ açıklamalarına şahit oluyoruz. Şimdilerde bu söylemi daha yüksek sesle dile getiriyoruz. Konut sektörü Türkiye’de her dönem yükselişine devam etti. Özellikle seçim sonrası fiyatlarda bir yükseliş olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

AYNI TEMPO SÜRECEK

Yatırımcının seçimi beklediğine de işaret eden sektör temsilcisi “Seçim demek belirsizlik demek. Bu nedenle yatırımcı sonucu görmek istiyor. İstikrarın sürmesi yatırımcıda güven oluşturacak. Belirsizliğin kalkmasıyla konut alımları hızlanacak. Yeni projelerle birlikte sektörde hareketin başlayacağını ifade edebiliriz. Bu nedenle ‘Sektörde balon oluştu, fiyatlar düşecek’ diyerek beklemeye geçenler hayal kırıklığı yaşayabilir. Türkiye’de konut fiyatlarının düşeceğini düşünmek doğru olmaz. Geçen yıl yüzde 150 getiri sağlayan konut yatırımının, bu yılın sonunda da aynı tempoyu yakalayacağını tahmin ediyoruz” dedi.

MARKALARI KONUTA AKIN

Yaşanan deprem felaketi nedeniyle eski ve çarpık yapılardan kaçan tüketici, markalı konutlara ilgi göstermeye başladı. Deprem öncesi fahiş rakamlara ulaşan eski yapıların fiyatları bir anda çakıldı. Buna karşın yeni projelerde fiyat artışları; gelen taleple bağlantılı olarak artış gösterdi. Bu trendin önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor. Bu nedenle güvenli ve kurumsal projelerde oturmak isteyenlerin sayısı artıyor.

BANKALAR KREDİLERDE KOLAYLIK SAĞLAMALI

Konut alıcıları seçim sonrasını beklerken, bankalardaki kredi sorunları hala çözülmüş değil. Kamu bankaları devletin önderliğinde gayrimenkul sektörüne destek verirken, özel bankalarda konut kredisi almak ile ilgili sorunlar sürüyor. Konut almaya hazırlanan bir vatandaşın söyledikleri durumu özetliyor. “İstanbul’da büyük bir projeden konut almak için bankaya başvurdum. Kredi puanlarım ile ilgili hiçbir sorun olmamasına rağmen kredi vermek istemediler. Kredi veren bankalar ise faizleri çok yüksek tuttular. Bu dönemde bankalar özellikle yüksek rakamlardaki kredilere pek yanaşmıyor. Depremden kaçarak yeni ve güvenli konut almak isteyenlerin olduğu bu dönemde bankalar kredi musluklarını açmalı…”

6 milyon İstanbullu güvenli evlerine taşınacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün kentsel dönüşüm projeleri ve İstanbul’da yapılacak olan rezerv şehirler ile ilgili son gelişmeleri paylaştı. Özellikle ‘kentsel dönüşümde yarısı bizden’ kampanyası, düşük faizli kredi olanağı ve 5.250 TL’ye ulaşan kira yardımı konusu büyük sevinçle karşılandı. Riskli binaların yenilenmesi ve gayrimenkul sektörünün güçlenmesi adına önemli bu müjdeler büyük önem taşıyor. Rezerv alanlar ile ilgili de bilgi veren Erdoğan 6 milyon İstanbullunun güvenli evlerine kavuşacağını ifade etti. Emlak ve Trend sayfamızda daha önce İstanbul’daki rezerv alanlar ile ilgili ilk gelişmeleri sizlerle paylaşmıştık. Konut projelerinin yapılacağı bölgelerin tüm detaylarını ilk bizden okudunuz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da haberlerimi teyit eden bilgiler paylaştı

VATANDAŞLARA DAVET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat depremlerinin verdiği mesajı dikkate alıp, çok daha büyük bir dönüşüm projesi başlatacaklarını belirterek, şu bilgileri verdi: "Amacımız, İstanbul'da her biri 500'er bin konuttan oluşan 3 ayrı projeyi hızla hayata geçirmektir. Birincisi, Avrupa Yakası'ndaki rezerv alanlarımızda 500 bin konut yapmaktır. İkincisi, Asya Yakası'ndaki rezerv alanlarımızda 500 bin konut yapmaktır. Üçüncüsü, buralara taşıyacağımız nüfusla epeyce seyrelteceğimiz mevcut yerleşim yerlerinde 500 bin konutu yerinde dönüştürmektir. Böylece 1,5 milyon yeni konut ile en az 6 milyon İstanbulluyu güvenli yuvalara kavuşturmuş olacağız. İstanbul'daki tüm vatandaşlarımızı bu büyük dönüşüme dahil olmaya, katkı sağlamaya davet ediyorum. Buna hazır mıyız? Sadece bu davetle kalmıyor, iki önemli adımla konutlarını dönüştürecek İstanbullu kardeşlerimize de destek oluyoruz."

Konut sektörü seçim sonrası gaza basacak

Gayrimenkul sektörü geçen yılı 1 milyon 485 bin adetlik satış rakamı ile tamamladı. Ocak ayına da hızlı bir giriş yapan sektör, geçen yıl göre yüzde 10’luk bir satış artışı yaşadı. Ancak şubat ayında yaşanan deprem felaketi konut satışlarının bıçak gibi kesilmesine neden oldu. Şubat ayında satışlar yüzde 18 oranında düşüş yaşadı. Genel olarak hem satış hem de yeni proje arzında yıla kötü bir başlangıç yapıldı. Ancak hükümet sektöre umut olacak birçok yeni projenin startını verdi. Kentsel dönüşüm, vatandaşa uygun kredi ve kira desteği gibi müjdeler sektör tarafından memnuniyetle karşılandı.

YENİ PROJELER YOLDA

Birçok gayrimenkul üreticisi seçim ile birlikte yeni projelerini açıklayacağını duyurdu. Özellikle markalı konut üreticiler büyükşehirlerde yeni proje üretmek adına kolları sıvadı. Arzın artmasının konut fiyatlarında rahatlamaya neden olacağı belirtiliyor. Hükümetin de TOKİ eliyle yeni projeleri hayata geçireceği biliniyor. Muhalefetin her fırsatta eleştiri oklarını yönelttiği konut sektörünün seçim sonrasına hızlı giriş yapması bekleniyor. Yeni kampanyalarla birlikte vatandaşların konuta kolay ulaşımına imkan tanınması kaçınılmaz olarak görülüyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz